Biserica Densuș sau povestea celui mai vechi lăcaș de piatră din ţară

Biserica Densuș sau povestea celui mai vechi lăcaș de piatră din ţară

Sunt în această țară locuri ce îți uimesc sufletul, te poartă fulgerător către vremuri străvechi și-ți amintesc cât de vastă este istoria acestui popor. Biserica Densuș, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor, este una dintre cele mai prețioase comori ale românilor. (Simona Neață)

 

 

Construită cu piatră de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
În primele zile de mai, ne-am oprit la poarta bisericii Densuș, acoperită din stradă de verdele crud al primăverii. Pe măsură ce înaintezi pe poteca îngustă, zidurile de piatră ce se ridică spre cer îți dau un indiciu despre măreția acestui lăcaș. Izvoarelor istorice afirmă că biserica din Densuş a fost construită pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, în altărul căruia, romanii din Dacia obișnuiau să aducă sacrificii. Totuși, așezarea poartă urmele dacilor iar bătrânii locului, alături de preotul Alexandru Gherghel, îți vor povesti despre altarele închinate zeului Zamolxe și “uriaşii“ care l-au ridicat.
Ceea ce se știe exact – zidurile bisericii au fost construite din rămăşiţele fostului oraş Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Pereţii vechi sunt acoperiți de picturi bizantine, vandalizate însă în timpul invaziilor turcești. Aceștia au distrus tencuiala în dreptul chipului fiecărui sfânt, scobind locurile în care se aflau ochii și însemnele crucii. În interior vei descoperi câteva icoane unice, printre care cea care îl înfăţişează pe Isus Hristos în costum popular românesc sau cea a apostolului Toma în timpul schingiuirii sale

Particularități ce fac diferența

Ce ne îndeamnă să credem că la origini aici a fost un templu păgân?

– altarul bisericii este poziționat către sud și mai puțin spre est

– forma acoperișului, care privit din lateral, are forma unei păsări, mai precis a unui porumbel

– deasupra altarului se afla reprezentați doi lei de piatră, poziționați coadă în coadă

Să ne onorăm trecutul cum se cuvine

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș figurează pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO încă din anul 1991. Lăcașul se află în județul Hunedoara, la o distanță de 10 kilometri față de orașul Hațeg, în mijlocul unei naturi ce ascunde urmele civilizației dacice. Ca turist îți va lua între 30 de inute și max. 1 oră să privești atent această așezare, mai ales datorită multelor sale particularități. Dacă nu ești în timpul orelor de slujbă, roagă-l pe părintele Gherghel să-ți povestească amănunte despre picturile și istoria acestui loc. De vorbă cu el vei afla multe din detaliile ce nu se găsesc pe internet.  Îi mulțumesc pe această cale pentru permisiunea de a fotografia în detaliu picture murală, fotografiatul fiind interzis pentru publicul larg în incinta bisericii.

Biserica din Densuș este atipică și deosebită de tot ceea ce întâlnești în România. Un mix de arhitectură și o structură interioară ce nu se conformează tiparelor, o clădire ce te surprinde prin măreția tăcută cu care domină împrejurimile. Cercetările efectuate susțin ipoteza conform căreia biserica a suferit mari modificari de-a lungul anilor, mai ales către sfârșitul secolului al XIII-lea. În grădina ce o înconjoară găsești cărămizi cu inscripții romane, capiteluri și pietre funerare din vremuri străvechi. În interior ai încă fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan – unul din primii zugravi români cunoscuți. Iată mai jos câteva imagini cu acest lăcaș unic în țara noastră.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Elveţia va sprijini România în domeniul pregătirii personalului din turism

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de afaceri şi Turism, Maria Grapini a declarat recent că „lucrăm cu ambasada Elveţiei să facem o translaţie a experienţei din Elveţia, aici, a unor

Turist in Romania 0 Comments

Răzvan Filipescu a demisionat de la conducerea Autorității Naționale pentru Turism (ANT)

Decizia de eliberare din funcția de președinte al ANT, urmare a demisiei, a fost semnată joi de premierul Victor Ponta. Răzvan Filipescu a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Turism

Turist in Romania 0 Comments

Refugiu în natură la Ziua Lacului Roșu

Ziua de 1 septembrie 2013 a adus turiștii la Lacul Roşu, în județul Harghita, un paradis natural cu aer curat, bogat în aerosoli. Cea de-a II-a ediţie „Ziua Lacului Roşu”

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta