Cinque Terre sau Cinci Pământuri binecuvântate

Cinque Terre sau Cinci Pământuri binecuvântate

Știi fotografiile acelea senzaționale cu multe locuințe colorate, suprapuse ca într-o pictură de milioane, pe malul unei ape turcoaz? Vorbim de Cinque Terre sau cele Cinci Pământuri, o porțiune mică din coasta stâncoasă a Rivierei italiene, locul în care omul a ales să construiască cinci așezări de vis, departe de vârtejul civilizației.

Atât zona coastei, cele cinci sate, cât și dealurile care le înconjoară protector fac parte din Patrimoniul UNESCO. În anul 1998, Ministerul Mediului din Italia a declarat întreaga arie marină ca fiind protejată de lege, cu scopul de a conserva mediul acvatic și de a promova dezvoltarea satelor în compatibilitate perfectă cu specificul locului. Dacă încă nu ți-ai planificat concediul de vară, ia în calcul Cinque Terre! Noi tocmai l-am vizitat, și îl recomandăm din toată inima!

Monterosso al mare

Monterosso al Mare este singurul din cele cinci sate care are plajă, așa  că  dacă îl vizitezi vara aceasta, fii pregătit cu un costum de baie și cu multă cremă hidratantă. Dacă te deplasezi cu trenul, ține cont că este ultima oprire din Cinque Terre, cum vii din La Spezia. Are cea mai mare deschidere la mare, motiv pentru care vei găsi aici câteva plaje private, unde poți închiria șezlong și umbrelă. Apa are o culoare incredibilă, și nu te vei mai sătura să o admiri și să te răsfeți la soare în unul din cele mai fotografiate puncte ale Europei. Monterosso e împărțit în două: centrul vechi, cu străduțe cochete, înguste, restaurante și localuri pitorești, și orașul nou, plin de magazine cu suveniruri și pensiuni. La capitolul obiective turistice, nu cumva să ratezi Castelul, care străjuiește orașul de pe o stâncă suspendată deasupra mării!

Vernazza (2)

Vernazza. Din Monterosso, poți merge către următorul sat, Vernazza, pe o potecă ce va fi traversată în condiții de traseu de munte. La început e asfalt, dar după ce treci de ”Turnul Apusului” vei realiza în ce te-ai băgat:  te așteaptă trei kilometri de drum pe care îi vei parcurge în două ore dacă ai o condiție fizică bună. Vernazza are doar 600 de locuitori, și e destinația preferată a turiștilor. Satul are o zonă mai luminoasă, îmbăiată complet de soare, numită ”sciuiu”, și alta întunecoasă, opusă, ”luvegu”. În depărtare se vede un castel în ruine, folosit pe post de turn de veghe, în vremurile în care pericolul principal venea de pe mare.

Corniglia

Corniglia. Este cocoțat pe o stâncă, pare mic și liniștit, dar păstrează același aer de sat tradițional la fel ca vecinele, poate ceva mai populare. Aici, atracția principală o reprezintă Biserica  San Pietro, care datează din 1334. În apropiere, se află un alt sătuc, San Bornardino, unde dacă urci, vei avea parte de o vedere panoramică asupra întregului Cinque Terre. Dar mulți nu urcă aici pentru priveliște, ci pentru… plaja secretă de nudiști Guvano. Cum o găsești: deasupra staţiei de tren din Corniglia, o iei în dreapta, pe scările înguste, mergi de-a lungul zidului până dai de un tunel industrial cu o poartă metalică. E o plajă privată, unde intrarea costă 5 euro, dar trebuie să vii pregătit cu merinde și apă, pentru că nu vei găsi nici magazine, nici terase.

Manarola 2

Manarola este un sat parcă ceva mai rustic decât celelalte, iar aici casele sunt mai viu colorate. E cel mai mic sat din Cinque Terre și a fost construit în secolul al XII-lea. De-a lungul străzii principale, care se opreşte direct în apă, sunt parcate o mulţime de bărci, un decor numai bun de fotografiat din multe unghiuri. În centru, vei găsi o biserică în stil gotic datând din 1338, cu un turn care încă foloseşte drept clopotniţă. De aici pornește cel mai cunoscut drum din Cinque Terre,   Via dell’Amore, care este de fapt o potecă de circa un kilometru, ce te va duce până la Riomaggiore, ultimul sat. Drumul este pavat şi poartă amprenta cuplurilor de turiști care au trecut pe aici, mulți lăsând câte un lăcăţel colorat, mai mic sau mai mare.

Riomaggiore

Riomaggiore. Aici se adună cei mai mulți turiști la apusul soarelui, pentru un spectacol fabulous al naturii. Dar pe lângă asta, în Riomaggiore se află monumente de mare interes, precum biserica San Giovanni Battista construită în 1340 și oratoriul Adormirii Maicii Domnului ce deține un Trittico din secolul XV și o statuie din lemn din 1450 reprezentând-o pe Fecioara Maria.

Amatorii de sporturi, pot face o excursie cu  caiacul, prilej de a descoperi grotele ce se întind de-a lungul coastei. Închirierea unui caiac costă doar 5 euro de persoană pe oră. Pentru 10 euro poți închiria echipament de snorkeling, iar iubitorii de senzații tari pot face o excursie cu barca în larg, pentru scuba diving. «

Autor: Mihaela Barbu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Cinci trasee de mountain biking în Europa de încercat

Mersul pe bicicletă este un mod plăcut şi activ de a-ţi petrece concediul, dar şi de a te întoarce acasă cu o condiţie fizică de invidiat. Europa are cele mai

La pas prin lume 0 Comments

Doi români au plătit 84.000 de euro, ca să facă Revelionul în Rai

  În ciuda statisticilor care arată că mergem prea puțin în vacanță, în comparație cu restul europenilor, ”au explodat” practic cererile pentru destinații exotice precum Thailanda, Maldive, Republica Dominicană, Mexic,

La pas prin lume 0 Comments

Balcic, un orăşel romantic la malul mării

„O! Oraş de pietre albe, te salut pentru frumuseţea ta nemaivăzută”, poetul roman Ovidiu Ce loc poate fi mai romantic, acum, la început de vară, decât unul la malul mării.

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!