Corespondentul nostru continuă periplul indian:  4  lăcașuri budiste de poveste

Corespondentul nostru continuă periplul indian: 4 lăcașuri budiste de poveste

După ce, în numărul din octombrie al ziarului, am aflat originile și amploarea pe care a căpătat-o religia budistă în lume, în acestă a doua serie a reportajului, Angelica Marinescu (foto) – lector asociat la Universitatea din bucurești, organizatoare a festivalului culturii indiene Namaste India și autoare a cărții ”India. Etnografoe subiectivă sau pseudo-ghiud de călătorie” – ne descrie patru din cele mai interesante lăcașuri budiste indiene.

1. Udayagiri

Când ajungem noi, călători matinali, porţile complexului sunt încă închise, dar paznicii deschid curând şi ne invită să descoperim ”Dealul Înalt”. Udayagiri rămâne cel mai mare complex budist descoperit până acum în Odisha, înfloritor între secolele VII şi XII e.n. Statui elaborate, dar parcă rătăcite, ne întâmpină pe mica alee străjuită de copaci, care mă transportă deja într-o stare meditativă. Abia când ajungem la capătul aleii ni se dezvăluie complexul de mănăstiri, stupas şi sculpturi. Străjuită din toate direcţiile de dealuri, ca într-un leagăn verde, valea budistă de la Udayagiri e o altă lume. Înainte să urcăm către mănăstiri, ne oprim la Fântâna Reginei şi coborâm treptele săpate în piatră până la bazinul cu apă albastră. Lângă fântână, un pustnic îşi duce viaţa într-o simplitate impresionantă, care se reflectă în aparenţa lui senină şi inocentă. Pustnicul coboară să ne spună că aici venea regina însăşi să se îmbăieze şi şedea…exact acolo unde te-ai aşezat tu, îmi traduce zâmbind ghidul.

La Udayagiri se afla două mari complexe budiste, descoperite în două campanii arheologice succesive. Acestea trebuie descoperite pe rând apoi se ajunge la Marea stupă Mahayana, construită în secolele V-VI e.n., care te uimește cu perfecţiunea ei arhitecturală şi sculpturile elaborate, orientate către punctele cardinale.

2. Ratnagiri

Al doilea site, Ratnagiri, din secolul V-VI e.n., ne întâmpină cu o grădină de mici stupas, aproape 1.500, simetric alineate. Ratna înseamnă ”bijuterie”, iar Ratnagiri a fost initial unul din centrele importante ale budismului Mahayana, devenind centru tantric în secolele VIII și IX. Site-ul aflat pe malul râului Birupa oferă o panoramă minunată a împrejurimilor, perfectă pentru reculegere şi meditaţie, studiu şi viaţă monastică. Excavările din anii 1960 au scos la iveală o Mahastupa impresionantă, înconjurată de stupe votive, dar şi două mănăstiri. Una din mănăstiri, bine păstrată, ne întâmpină cu intrări minuţios sculptate, ale căror nişe încadrează statuile lui Boddhisattvas Vajrapani şi Padmapani, deschizând drumul spre curţi interioare spaţioase, camere şi verande. Sanctum sanctorium adăposteşte o sculptură enormă a lui Buddha Sakyamuni, încadrat de Braha şi Sakha, unde adolescenţi veseli îşi fac selfieuri. Curtea te uimeşte cu numeroasele relicve sculpturale descoperite în timpul excavărilor, urmele a cel puţin şase temple construite în perioade diferite.

3. Lalitgiri

Ne grăbim către al treilea site, Lalitgiri, cel mai vechi complex budist din regiune, din secolul I e.n. Lucrările arheologice la acest site au început în 1905, rezultatele arătând că Lalitgiri a menţinut o viaţă culturală începând cu perioada post-mauryana (322-185 î.e.n.) până în secolul al XIII-lea e.n. şi o continuă prezenţă a budismului din secolul al III-lea î.e.n. până în secolul al X-lea e.n. Ca să ajungi la magnifica stupă circulară care străjuieşte valea, oferind o privelişte magnifică asupra întregii regiuni, trebuie să urci un rând impresionant de scări. Când a fost descoperită, stupa ascundea două cutii de piatră, în interiorul cărora se aflau alte trei cutii, de steatit, argint şi aur, conţinând o relicvă de os. S-au descoperit aici inscripţii Kushana Brahmi, din secolele VI-VII e.n., precum şi urmele a patru mănăstiri datate din secolele IX–XI e.n. Sculpturile în piatră, reprezentări ale lui Buddha meditând, aparţin perioadei budismului Mahayana.

4. Pushpagiri

Ultima descoperire a zilei e fosta Universitate Pushpagiri, situată pe creasta dealurilor Langudi. O inscripţie Brahmi descoperită recent identifică numele ca însemnând ”dealul cu flori”, construită de un devotat budist numit Asoka, fiind singura descoperită din cele zece pe care se spune ca le-a ridicat acesta (304-232 î.e.n). Activă între secolele III şi XI e.n., călătorul chinez Xuanzang (602 – c. 664) o descrie drept unul din centrele importate budiste indiene, astfel: ”Piatra din vârful mănăstirii strălucea supranatural, iar obiectele aduse de credincioși și plasate pe ea între dom și amalaka rămâneau lipite ca acele de magnet.”

Aici au fost descoperite 54 de stupa din piatră și numeroase sculpturi ale Dhyani Buddhas.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Ministerul de turism al Egiptului anunță modificări de prețuri

  Ministerul de Turism al Egiptului anunță continuarea sistemului de sprijin al zborurilor charter spre Egipt până la 31 octombrie 2014, după cum urmează: 1.  Zboruri cu durată mai mică

La pas prin lume 0 Comments

Insula Thassos, sigură pentru turiști, după ploi!

Organizația Națională de Turism a Greciei și Autoritățile Locale din Insula Thassos au dat un comunicat de presă prin care asigură turiștii ce vor să își petreacă în această perioadă

La pas prin lume 0 Comments

TAP Portugal ne trimite în vacanță în America de Sud

Tocmai am descoperit cele mai recente promoții de la TAP Portugal! O mulțime de zboruri spre orașe din America de Sud se află acum în portofoliul companiei, iar acestea se

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!