Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă

Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă

Poate ți s-ar părea ciudat să pui pe lista locurilor de văzut, într-un oraș pe care îl vizitezi, și o florărie. Însă Florius Art din Oradea nu e o florărie obișnuită. E o oază plină de culori, miresme și surprize, în care poți să ai aceeași mirare pe care ai trăit-o la unele muzee.

Marius Sabău este de loc din Oradea și a prins drag de flori încă din copilărie, stând în preajma bunicii sale, florăreasă. În adolescență a lucrat în vacanțe în solarii din Debrețin, Ungaria, apoi în armată a avut norocul să-și desfășoare activitatea pe lângă comandantul batalionului, care avea o grădină impresionantă de flori.

Între 21 și 33 de ani, Marius a lucrat la mai multe florării cu renume din Budapesta, apoi a decis că e timpul să se întoarcă acasă. În 2007, a deschis în Piața Unirii din Oradea florăria Florius Art. În 2015, bărbatul a mutat chioșcul în Parcul Libertății, și a înfrumusețat totul în jurul florăriei sale.

În toamna lui 2016 a plantat 27.000 de bulbi de lalele, din banii săi, iar primăvara, când acestea au înflorit, a fost un spectacol de culoare pentru orădeni. Pe o plăcuță a scris: „Flowers are like potato chips – you can’t have just one”.

Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă

Când pășești în parc, îți dai seama imediat că tot ce e jur poartă pasiunea unui artist: un foișor, trunchiuri de copaci decorați cu plante în ghivece, o bancă foarte colorată „coafată” cu plante curgătoare, un adidas pe care au crescut mușchi, o căsuță din ceramică pentru păsări, o șopârlă din plastic care se ițește dintr-o scorbură, bordură din cărămizi, stâlpi din picioare de masă și gard din paleți din lemn vopsiți multicolor.

Chioșcul, vopsit cu mov, turcoaz și verde, întâmpină trecătorul cu tot atâtea surprize: buchețele de levănțică, coșuri cu lalele și amarilis, crengi și viță de vie.

Ușa florăriei e pictată colorat, pe dinăuntru e agățată o ramă din crengi și surcele, iar mai jos atârnă o pereche de saboți din lemn. De cum treci pragul în micul chioșc, te lovește o mireasmă proaspătă și răcoroasă de flori de toate felurile. Iar buchetele simple îți înseninează privirea și, până să-ți dai seama, pe chip ți se ivește un zâmbet.

Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă

La doi pași de florărie, pe malul Crișului Repede, Marius Sabău a împodobit un copac ce-i părea că are formă de femeie. Și-a imaginat că este o dansatoare pe care a îmbrăcat-o cu o rochie din 1.400 de lalele.

Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă

Din Florius Art se aud mereu, fie că-i dimineață devreme, la prânzul cel leneș sau noaptea târziu, acorduri de muzică clasică. Bărbatul de 44 de ani crede că muzica de calitate este benefică atât pentru trecători, cât și pentru flori. Vara aduce chiar o pianină în foaier.

În funcție de anotimp și de evenimente, Marius își face din Parcul Libertății un loc de joacă și creează aranjamente în aer liber sau opere de artă. Printre altele, a făcut un om de zăpadă care conduce o motocicletă din crengi și nuiele, coronițe pentru domnișoare, rafturi cu flori din paleți din lemn. Iar în aranjamente folosește și varza ornamentală, merișoarele, fructele uscate sau chiar dovlecii în formă de lebădă.

Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă

Florarul crede că orădenii admiră și respectă ceea ce creează el, acesta fiind și motivul pentru care nimic din ce lasă în afara chioșcului nu dispare. Nici florile din grădiniță, nici ornamentele din jur. E ca un pact tacit între artist și trecători: el le oferă o oază de culoare și de frumos, ei răsplătesc locul cu un zâmbet și-un sunet de mirare, apoi își văd de drum.

Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă


Autor: Oana Racheleanu

Material publicat în ediția de aprilie 2018 a ziarului printat Turism Club.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

La Suceava, pe treptele cetăţii de scaun

În inima Bucovinei, pământ al legendelor şi al faptelor de vitejie, vizitatorii îşi îndreaptă paşii către acel loc în care, istoria acestei părţi a României, este mai prezentă decât oricând.

Util in vacanta 0 Comments

Recomandări de la localnici. 7 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Amsterdam

Mare norocoși mai sunt cei care au prieteni prin alte țări, că au unde pleca în vacanță și, mai ales, află despre locuri care le rămân apoi pe lista favorite.

Turist in Romania 0 Comments

„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic

Bucureștiul îi uimește, fără îndoială, pe turiștii străini prin clădirile părăsite ce contrastează cu cele noi, luxoase, prin ospitalitatea și prietenia celor ce locuiesc în Capitală, prin petrecerile care se

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta