Galaţi, ţinutul dintre ape

Galaţi, ţinutul dintre ape

Dunărea, Prutul şi Siretul se îngemănează pe pământurile Galaţiului, un ţinut care îşi duce viaţa alături de ape, pe ape şi cu ajutorul apelor. Uneori, acestea se mai învolburează, mai iau cu ele gospodării, poduri şi îi obligă pe oameni să o ia de la capăt. Probabil că şi natura simte nevoia să se revolte câteodată împotriva răului pe care omul il face constant.

 

Galaţi, capitală de judeţ şi mare port la Dunăre

Capitala judeţului, municipiul Galaţi este al cincilea mare oraş din România, cu o populaţie de 300.211, şi este cel mai mare port al Dunării maritime. Oraşul este situat la 80 de mile de Marea Neagra şi la aproximativ 250 km de Bucureşti si de oraşele Iaşi, Ploieşti, Constanţa, Chişinău şi Odessa. Galaţi s-a dezvoltat datorită şantierului fluvial, al portului fluvial şi celui mineralier, dar şi datorită combinatului siderurgic.

Oraşul a evoluat frumos, având o viaţă culturală bogată. Printre obiectivele ce merită a fi vizitate la Galaţi se află Grădina Botanică, unde alături de colecţia de plante ce cresc pe o colină însorită, se poate admira în această vară şi o frumoasă colecţie de fluturi, precum şi una de minerale rare. Acvariul şi Planetariul aflate în aceeaşi clădire oferă turiştilor ocazia de a-şi petrece vremea plăcut, departe de arşiţa soarelui.

Muzeul de Istorie Galaţi a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Unirea Principatelor Române, şi se află într-o clădire care a aparţinut familiei Cuza, unde a locuit chiar domnitorul în perioada în care a fost pârcălabul Galaţiului. Colecţia muzeului are astăzi peste 50.000 de exponate.

Muzeul de Artă Vizuală este primul muzeu de artă contemporană românească din ţară. A fost inaugurat în anul 1967 şi a fost conceput astfel încât să prezinte cele mai noi tendinţe ale fenomenului plastic în devenire. Circa 400 de lucrări sunt expuse în săli şi în aer liber, în parcul muzeului, o parte dintre acestea venind direct din atelierele artiştilor contemporani. Patrimoniul muzeului cuprinde creaţii de artă românească din a doua jumătate a secolului XIX şi din secolul XX.

Biserica fortificată Sfânta Precista este construcţia cea mai veche din Galaţi, fiind sfinţită ca lăcaş de cult în septembrie 1647, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Biserica a fost închinată Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos. La ridicarea acesteia au fost folosite materialele existente la faţa locului: piatră de la Barboşi, lemnul din pădurile de pe platforma Covurluiului, iar cărămida, varul şi nisipul au fost luate de pe plajele Dunării. Particularitatea bisericii este turnul-clopotniţă care este prevăzut cu metereze.

Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greacă sunt alte două obiective de atins pentru turiştii interesaţi de turismul religios, dar şi de cei care doresc să cunoască mai multe despre istoria acestor locuri.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Teatrul Gulliver (teatru de copii) şi Teatrul Liric „Nae Leonard” sunt trei dintre locurile care în care gălăţenii se întâlnesc pentru a-şi îmbogăţi viaţa culturală. Printre clădirile care atrag atenţia turiştilor se află şi Palatul Navigaţiei (astăzi Gara Fluvială) care datează de la începutul secolului trecut, fiind proiectat de arhitectul Petre Antonescu.

Oraşe importante ale judeţului Galaţi

Tecuci

Oraşul Tecuci se află în sudul Colinelor Tutovei şi în apropierea Poianei Nicoreşti, în mare parte fiind aşezat într-o câmpie cu terase, care poartă chiar numele municipiului, Câmpia Tecuci. Localitatea se află la o răspântie de drumuri comerciale vechi, fapt care i-a adus o istorie bogată, aici fiind încă din 1435 un important centru de tranzit pentru negustori ce veneau din ţări de la nordul Moldovei, dar şi pentru cei din est şi sud. În oraş se pot vizita Muzeul Mixt Tecuci (paleontologie şi arheologie) şi Centrul Folcloric Tecuci, turiştii se pot plimba prin Parcul Central Pazvante, iar cei care au timp de explorări pot merge în Rezervaţia Paleontologică Tecuci.

Târgul Bujor

Oraş cu nume de floare, Târgu Bujor se află în Podişul Covurluiului, într-o zonă cu dealuri orientate nord-sud, care sunt oferă o bună poziţie solară creşterii viţei-de-vie. Podgoria Dealurile Bujorului cuprinde patru centre viticole: Târgu Bujor, Smulţi, Oancea şi Bereşti. Aici se cultivă soiuri de vie de calitate pentru producerea vinurilor de tipul Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră şi Băbească Neagră. Primăvara, în luna mai, la TârgulBujor se desfăşoară o serbare câpenească tradiţională ce marchează înflorirea bujorului.

Bereşti

Bereşti este una dintre cele mai vechi localităţi de pe teritoriul Galaţiului, aici existând aşezări omeneşti încă din perioada paleolitică, fiind descoperite şi urme ale culturii Cucuteni.

Frumuseţi naturale

La sud de Lieşti, în jurul satului Hanu Conachi, pe câmpia Tecuciului, se află o fâşie de nisip de circa patru kilometri care se continuă până în lunca Siretului. Aceasta este una dintre rezervaţiile naturale ale Galaţiului, care adăposteşte o floră şi o faună aparte. O altă rezervaţie naturală este la Barboşi (Tirighina), are suprafaţa de circa un hectar şi cuprinde fosile de moluşte din faza Euxinului vechi. În partea de răsărit a judeţului, pe teritoriul comunei Băneasa, între localităţile Băneasa şi Roşcani, se află Pădurea Băneasa, în care, pe lângă pădurea în sine este ocrotit şi bujorul sălbatic, pe seama căruia s-au creat legende şi o mare serbare populară care are loc în fiecare an. Se spune că bujorii ar fi apărut din sângele moldovenilor căzuţi în lupta de la Roşcani, de la 1574, când armata lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost învinsă de turci din cauza lipsei de apă. Şi în pădurea de la Hanu Conachi se desfăşoară în fiecare an sărbătoarea salcâmului.

Oameni ai Galaţiului

Anghel Saligny (1854-1925) s-a născut la Şerbăneşti, o comună a judeţului, şi a devenit un renumit inginer de construcţii, printre operele sale cele mai renumite fiind podul de peste Dunăre de la Cernavodă, care îi poartă numele, şi silozurile şi docurile portului Constanţa.

Hortensia Papadat Bengescu (1876-1955) s-a născut la Iveşti, lângă Tecuci, şi este una dintre cele mai remarcabile scriitoare ale literaturii române, romanele sale „Fecioarele despletite” şi „Concert  din Muzică de Bach” făcând deliciul multor generaţii.

Camil Ressu (1880-1962) s-a născut la Galaţi şi a studiat la Bucureşti şi Iaşi. Macedonean de origine, Camil Ressu s-a implicat în viaţa culturală şi politică a ţării şi a pictat scene cu ţărani la munca câmpului, vederi din sate, dar şi naturi moarte şi portrete ale diverselor personalităţi ale vremii.

Gheorghe Petraşcu (1872-1949) s-a născut la Tecuci şi a fost un pictor de succes şi membru al Academiei Române. A fost fondatorul cuentului artistic caracterizat printr-un colorit grav, concentrat, obiectele şi priveliştile fiind surprinse în mediul lor imediat.

Castrul Roman de la Tirighina – Barboşi

Săpăturile efectuate în castellum roman de la Bărboşi (la nord de Dunăre, lângă Galaţi, aproape de vărsarea Siretului), din anii 1959-1962, au dovedit în condiţii stratigrafice perfect de clare, că pe înălţimea Tirighina s-a aflat o cetăţuie dacică, întărită cu un val de pământ. Ceramica dacică şi  monedele romane sunt doar câteva dintre descoperirile arheologice făcute în această zonă.

Relaxarea, pe malul Dunării

Principalul loc de relaxare şi de promenadă al gălăţenilor este faleza Dunării, de-a lungul căreia se află sculpturi din fier realizate de diferiţi artişti, dar şi o mulţime de vaporaşe care invită la plimbări pe fluviu sau sunt doar un suport pentru o serie de restaurante şi terase pe care se servesc o mulţime de bunătăţi, printre care cele mai gustoase sunt cele care au la bază peştele proaspăt pescuit din undele fluviului. Tonetele cu îngheţată şi ocazia de a privi răsăritul lunii de deasupra munţilor Dobrogei sunt alte câteva motive care îi adună, seară de seară, pe gălăţeni pe malul Dunării.  Parcul Eminescu, Grădina Publică în care se află şi fanfară, Parcul CFR şi Grădina Zoologică Gârboavele sunt de asemenea locuri de promenadă în care se întâlnesc atât localnici, cât şi turişti. Pentru cei care iubesc mişcarea în aer liber şi pescuitul recomandăm Lacul Vânători, Complexul de agrement Briza Dunării, Plaja Valurile Dunării şi Plaja Brateş.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Bucharest Unseen Ring Tour, un tur plin de povești

Crezi că dacă te-ai născut în București sau locuiești în capitală de ani buni, îți cunoști orașul bine? Sau dacă vii în vizită, știi ce trebuie să vizitezi? Află că

Turist in Romania 0 Comments

Ecoturismul, o soluție pentru viitorul turismului românesc

Ieri, 5 august 2014, la Brașov, Asociația de Ecoturism din România (AER) și Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) au lansat un nou proiect prin care nouă zone din România vor

Turist in Romania 0 Comments

Povești din Mărginimea Sibiului

Toamna la Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel Pășesc ușor pe poarta bisericii din Sibiel, cu capul plecat și ochii iscodind grădina către clădirea tăcută ce o zăresc în

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta