Găluște cu prune ca la Prejmer

Găluște cu prune ca la Prejmer

Ați fost la Prejmer? Ați văzut Biserica Tartlau, cu al său stil gotic burgund și fortificațiile ce au ținut departe turcii? O localitate plină de istorie și tradiții, ca să nu zicem nimic de bucătăria locală. Încercați rețeta de găluște cu prune.

Ai trebuință de: 1 kg cartofi, 4-5 ouă, prune, pesmet, zahăr, vanilie, unt sau margarină.

Cum se procedează: Se fierb cartofii, iar când sunt gata se scurg și se pasează bine-bine. Se adaugă 4-5 ouă și făină cât e nevoie pentru a se obține un aluat omogen, de consistența celui pentru tăiței. 

Se face o foaie de aluat, din care se taie rondele suficient de mari. În mijlocul fiecărei rondele se pune o jumătate de prună și se modelează aluatul împrejurul ei, pentru a se obține niște bulgărași. Se apasă pe marginile aluatului, pentru a se lipi bine și a nu se desface. Se pun găluștele la fiert, iar când urcă deasupra, înseamnă că sunt gata. Se scot și se zvântă. Se pregătește dinainte un amestec de pesmet, zahăr și vanilie, care se prăjește puțin în unt, dar fără să se caramelizeze zahărul. Se trec găluștele prin acest amestec și se așază pe platou.

– rețetă culeasă din Prejmer, județul Brașov, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Dacă vreți să descoperiți zi de zi câte o altă rețetă românească, intrați pe www.antenasatelor.ro.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

Arad: aer occidental, spaţiu transilvan

Un judeţ care este principala poartă de intrare în România dinspre Europa centrală şi occidentală, străbătut de Mureş şi Crişul Alb, cu munţi pitoreşti şi nume din poveşti: Codru-Moma, Găina,

De vazut & savurat 0 Comments

Cum a fost la “Gătim pentru Transfăgărășan”

Una dintre cele mai frumoase zone ale României începe cu orașul Curtea de Argeș, ne poartă către cetatea lui Vlad Țepeș la Poenari și ne oprește în vârf de munte,

De vazut & savurat 0 Comments

Ce zici de o cafea cu… ciuperci? Cele mai sănătoase ciuperci!

Știu că sună puțin dubios, dar se spune că e cât se poate de sănătos. Și nu vorbesc despre orice cafea și despre orice ciuperci, ci despre o cafea arabică

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta