Mamă pentru 200 de Barbie

Cum îți imaginezi că arată o colecționară de păpuși Barbie? Blondă, machiată strident, îmbrăcată în roz și cocoțată mereu pe tocuri? Ei bine, nu e chiar așa! Cel puțin în cazul colegei noastre, Silvia Mirea, pe care am reușit să o convingem să ne arate cele 200 de păpuși Barbie de colecție, doar pentru că e luna copiilor.

Oana Racheleanu

Mă invită în sufragerie și îmi arată trei cutii mari de carton, de la Ikea. Zice „Aici sunt numai păpuși de colecție”, în timp ce adună vreo cinci păpuși de pe mobilă. Astea sunt păpuși de joacă. Din unele modele și-a luat câte două exemplare: una e de colecție, rămâne în cutia originală și nu se scoate de acolo – indiferent cât insistă Ioana, fiica ei, „te rog, te rog, te rooog!” -, și una este de jucat. De coafat, de schimbat și croit hăinuțe.

”Vânătoarea” de păpuși Barbie a început pentru Silvia în 2009. Avea atunci 35 de ani și o fetiță de 5 ani căreia îi mai cumpăra din când în când revista Barbie. Așa a aflat Silvia istoria păpușii și că aceasta împlinea 50 de ani.

„În anul ăla, total întâmplător, am plecat la Paris, am ajuns la Muzeul Păpușilor, la fel de întâmplător!”, subliniază colecționara. La acel magazin se vindeau păpuși aniversare de 50 de ani, reproducere după prima păpușă. ”86 de euro am dat pe ea, bani cu care îmi propusesem să îmi iau un parfum, doar eram la Paris”, povestește ea amuzată.

Când a ajuns Silvia acasă, Ioana a început să plângă pentru că păpușa îi părea numai bună de coafat și de probat haine. Dar în Silvia deja se născuse o pasiune, cea pentru păpuși Barbie, așa că a dat fuga în primul magazin și i-a cumpărat fetiței o altă păpușă. „M-am ținut tare, recunosc. Păpușa aia nu e scoasă din cutie nici acum. După care a început nebunia. Vânătoarea e frumoasă, dar și întâmplările sunt. Eu când mă uit la o păpușă îmi aduc aminte de unde am cumpărat-o, care e povestea ei. Asta e cel mai fain. Te uiți pe net și din când în când găsești câte un chilipir, că pentru tine, ca și colecționar, este un chilipir. O cumperi și când ajungi acasă… e Crăciunul”, mărturisește Silvia în timp ce i se luminează ochii și fața întreagă.

Își cumpără păpușile din târguri, din Râmnicu Vâlcea, orașul natal, de la Valea Cascadelor din București, sau de pe Internet. În primii doi ani a fost dedicată trup și suflet pasiunii ei pentru păpușile Barbie. Și-a luat trei joburi numai ca să nu taie din bugetul familiei pentru colecția sa. Și pe bună dreptate, căci a cheltuit 4.000 de lei pe an. Dar ce contează? „Mă bucur câteva zile când îmi cumpăr o păpușă”, spune cu satisfacție.

Când auzi așa o poveste te minunezi, dar te și întrebi cum de o femeie de 41 de ani, cu copil de 11, care lucrează, gătește, iubește fotografia și literele, poate să manifeste un interes atât de mare pentru păpuși.

„Pe mine istoria m-a fascinat. Păpușa a evoluat în timp odată cu istoria femeii. Când s-a emancipat femeia, a apărut și păpușa asta, și au surprins-o chiar și cu părțile rele ale emancipării femeii în lume. Prea au îmbrăcat-o în roz la un moment dat, prea au făcut-o perfectă la corp. Femeile sunt și grase, și slabe, și scunde și înalte”, explică Silvia care crede că așa cum i s-a îndeplinit visul de a găsi o valiză cu păpuși într-un târg, așa va avea cândva și câte o păpușă de la începuturi. Nu le vrea decât pe cele din perioada 1959 – 1960, cu tot cu istoria lor, cu costumele deosebite și cu bucuria de Crăciun cu care vin mereu la pachet..

Ca aproape orice jurnalist, Silvia are un obiect care o inspiră, fără de care nu poate să taseze nici două cuvinte. Nu-i trebuie cană de cafea, nici vreo carte a unui autor celebru, ci – ghicește! – o păpușă din cele care-i sunt atât de dragi.

 

Cu Barbie în călătorii

Un obicei al colecționarilor de păpuși Barbie este să ia cu ei o păpușă în vacanțe și să o pozeze lângă un obiectiv turistic reprezentativ. Barbie este pentru ei un talisman, o asigurare că totul va fi bine și vacanța va fi de neuitat.

Colecționari sunt în toată lumea

Au practic o comunitate și se întâlnesc la convențiile internaționale, iar la noi în țară 44 dintre fanii păpușilor Barbie țin legătura pe Facebook, în „Grupul colecționarilor de păpuși din România”. Sunt oameni obișnuiți, medici, designeri, bloggeri, studenți, agenți de vânzări, femei și bărbați, care împărtășesc aceeași pasiune.

 

Cum recunoști o păpușă Barbie de colecție

Păpușile Barbie făcute în serie limitată au mai multe însemne prin care îți poți da seama că sunt originale. La ceafă au scris Mattel și anul în care a fost inventat acel model de cap, pe spate este însemnat anul în care a fost creat corpul păpușii, iar pe cutie este notat anul în care a fost produsă păpușa cu totul.

 

Scurtă istorie a păpușii Barbie

Ruth Handler din America se afla în vacanță în Germania când a văzut o păpușă numită Bild Lilli Doll. Atunci i-a venit ideea să facă o păpușa pentru fiica sa care se juca cu păpuși din hârtie și astfel a luat naștere Barbie, în 1959, care îi poartă de fapt numele fetei lui Ruth, Barbara Millicent Roberts. În 1961 a apărut pe piața și Ken, prietenul lui Barbie, care a fost denumit după numele fratelui Barbarei.

Știați că…

… Johnny Depp, Demi Moore și Morgan Fairchild participă la vânătoarea de păpuși Barbie făcute în serii limitate alături de colecționarii din toată lumea?

… Demi Moore are o casă întreagă, adevărată, pentru păpușile ei?

… Cei mai mulți colecționari serioși le păstrează în camere speciale, dotate cu senzori de praf și de fum?

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Divorțul, băgat la carceră!

Localnicii din Biertan au descoperit acum 600 de ani cea mai bună metodă de împăcare a cuplurilor. Când nu te mai înțelegi cu partenerul de cuplu și vrei să te desparți

La pas prin lume 0 Comments

Adelina Pestrițu a petrecut o săptămână în Malta, Insula de miere

S-ar întoarce oricând în Laguna Albastră și n-ar refuza nicicând un sandviș maltez cu pâine prăjită, ulei de măsline, bulion dulce și condimente mediteraneene, ne-a mărturisit Adelina Pestrițu, vlogger EDA

La pas prin lume 0 Comments

Meditație în Macedonia – locul perfect pentru relaxare

M-am întâlnit recent cu o prietenă, genul workaholic, care de dimineața până seara se află cu telefonul în mână, cu ochii în laptop și își notează mereu câte ceva în

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta