Narcisele aduc primăvara

Narcisele aduc primăvara

Olandezii au lalelele, francezii au lavanda, bulgarii, trandafirii, austriecii au floarea-de-colț. Noi am putea avea narcisele, ca simbol național, având în vedere numărul poienilor pline de aceste minunate flori albe și galbene, parfumate.

Primăvara de-abia așteptăm să vedem primul ghiocel, prima creangă înflorită de cais, prima magnolie sau să simțim întâia aromă de liliac înflorit. Ne putem bucura însă de mult mai mult. De exemplu, să descoperim o pădure presărată de tufe cu ghiocei și cu poieni cu narcise. Iată câteva destinații în care vom putea găsi astfel de minuni naturale, la început de mai.

Dumbrava Narciselor se află în satul Vad, comuna Șercaia, județul Brașov. Zona este la circa 60 km de Brașov și e numită de către localnici Pădurea Vadului. Poiana cu narcise de aici face parte dintr-o arie protejată și se pare că este cea mai mare rezervație naturală de narcise din Europa, totalizând 400 de hectare. Se întinde pe câteva coline, la marginea unei păduri de stejari, în care se află și alte specii de plante și animale protejate. Anual în luna mai are loc Festivalul Narciselor, menit să promoveze protejarea florilor, însă de fiecare dată, sărbătoarea se încheie cu distrugerea lor. Nimeni nu pare să țină cont de una din regulile de bază ale intrării în arii protejate: fotografiază și interac- ționează cât mai puțin cu mediul natural!

Nu departe de acest loc mai poți descoperi Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită, în comuna vecină Comana și Peștera Coma­na.

Poiana cu narcise de la Tecsești este tot o rezervație naturală. Se află în partea centrală a Munților Trascău. Zona este accesibilă din DN1 Alba-Iulia-Aiud, pe valea Gâlzii. Când te apropii de satul Tecșești, vei vedea colinele acoperite de păduri de fag. Fostele pășuni, prea puțin folosite din cauza scăderii numărului de vite din zonă, au început a fi acoperite, din ce în ce mai mult, de narcise stelate, cărora localnicii le spun rusculiță sau lăscuță.

Rezervatia naturală Poiana cu narcise Negrași se află în lunca râului Dâmbovnic, în comuna Negrași, jud. Argeș și este cea mai sudică poiană cu narcise a României. Comuna Negrași e în sud-estul județului Argeș, la 45 km de municipiul Pitești și la 30 km de Costești. Aceasta este rezervație naturală de pe la 1966. Și aici, în prima duminică din luna mai, se organizează Festivalul Narciselor, sărbătoare în urma căreia, din păcate, aproape toate florile dispar de pe câmp. (Silvia Mirea)

 

 

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Jurnal de vacanță. Ce poți face în Herculane în afară de băi termale

Poate că ai ridicat deja din sprânceană când ai văzut titlul și ți-ai zis, în gând: „Să te plimbi la braț cu bătrânii” sau „Să citești toată biblioteca pe care

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Pe urmele lui Nicolae Grigorescu, în aer rece de munte

Deseori, după o săptămână solicitantă la muncă, te ia dorul de munte, de păduri şi linişte. Şi uneori, atunci când banii şi timpul îţi permit, îţi faci bagajele şi te

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Geoagiu-Băi – ţinutul izvoarelor fierbinţi

De ce să alegi staţiunea Geoagiu-Băi – ţinutul izvoarelor fierbinţi Pornim către Geoagiu-Băi pentru că este una dintre cele mai vechi staţiuni din ţară, cu monumente antice remarcabile, şi are

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!