Delta, colțul de rai al pasionaților de natură

Delta, colțul de rai al pasionaților de natură

 

Delta Dunarii, indragita de-a lungul timpului de diversi artisti, este un adevarat colt de rai pentru calatorii in mijlocul naturii. Adaposteste sute de specii unice in Europa si in lume, unele dintre acestea protejate de lege si declarate monumente ale naturii.

Tot aici vietuieste 98% din fauna acvatica europeana si veti intalni mamifere rare cum sunt Mustela lutreola, Lutra lutra si Felis silvestris. Pestii sunt prezenti prin 65 specii, cei mai multi de apa dulce (60%), restul migrand primavara din Marea Neagra. Pasarile sunt insa cele care au creat faima deltei –  327 specii pe care le putem intalni in delta si care reprezinta 81% din avifauna Romaniei. Dintre acestea cuibaresc 218 specii, restul de 109 specii tranzitand  delta pe perioada sezonului cald. Nucleul avifaunei este format din 75 specii a caror viata este legata de prezenta apei. Zavoaiele sunt populate de silvii, muscari, filomele, pitigoi, cinteze, la care se adauga, in timpul cuibaritului, rate, cormorani si starci. In padurile de pe campurile marine Letea si Caraorman cuibaresc 64 specii tipice avifaunei padurilor nemorale (silvii, mierle, ciocanitori, macaleandru, pitigoi, graur, precum si codalbul (Haliaetus albicilla), gaia bruna, acvila pitica, vulturul pescar etc. In pajistile de stepa nisipoasa sunt specifice potarnichea, prepelita, cicarliile, pasarea ogorului (Burchinus oedicnemus) .Zăvoaiele sunt populate de silvii, pitigoi, cinteze, cormorani, mierle, grauri, precum şi acvile pitice sau vulturi pescari.

Mai mult, coloniile de cuibărit au reprezentat dintodeauna atracţia deltei. Miile de cuiburi construite pe crengile zăvoaielor de salcie sau în stufării, zgomotul infernal, atmosfera specifica altor ere geologice, zborul simultan al miilor de păsări care îşi hrănesc puii, transformă coloniile de pasări într-un rai nu numai al ornitologilor, dar şi al oricărui iubitor al naturii. Ca vizitator, puteţi explora cu barca acest uimitor refugiu natural iar punctul de plecare pentru o aventură în Delta este de obicei ăraşul Tulcea, situat în apropiere de locul unde Dunarea se desparte în cele trei brate principale. Iar dacă vă opriţi într-un sat de pe malul apei, veţi putea gusta adevărata ciorbă de peşte, gătită la foc în aer liber. O excursie în Delta vă garantează o amintire de neuitat, în acest ţinut sălbatic al apelor.

! In Delta Dunarii colonia de pelicani din zona cu regim de protectie integrala Rosca-Buhaiova este cea mai mare din Europa si este un exemplu de colonie mixta*. Aici se asociaza mai multe mii de perechi de pelican comun, cu zeci, pana la sute de perechi de pelican cret si cormoran mare. Accesul in apropierea coloniilor este permis numai specialistilor, care au autorizatii speciale obtinute de la ARBDD din Tulcea.

!! Fotografiatul pasarilor in Delta Dunarii nu se poate face cu aparate cu obiective mai mici de 300 mm. Pentru un itinerariu foto turului in Delta Dunarii se tine cont de situatia meteorologica, nivelul apei, sezon, echipamentul detinut, si preferintele fotografilor insa prezenta unui ghid autorizat este necesara pentru coloniile protejate. Folosirea unui trepied nu este o solutie foarte atunci cand va aflati in barca. Se recomanda obiective de la 300 la 400 mm cu stabilizator de imagine pentru fotografia hand-held.

Fotografiatul pasarilor din cortul de camuflaj poate da rezultate extraordinare mai ales daca pasarile se vor apropia sau chiar ateriza pe el. Fotografia de peisaj se face de cele mai multe ori din barca dar si de pe mal. Folosirea unui trepied este recomandata pentru fotografiile de la sol. Fotografia macro in Delta Duarii se poate face din barca sau de pe mal iar pentru fotografii reusite cu fluturii si libelulele se recomanda obiective macro mai mari – 150-180 mm sau obiective cu tuburi macro.

 

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Grand Hotel Continental obtine Premiul de Excelenţă Trip Advisor

Cunoscutul site de turism TripAdvisor.com, care asistă clienţii în colectarea de informaţii, comentarii şi opinii legate de călătorie, a dat publicităţii topurile celor mai bune hoteluri din diferite ţări. Topul

Turist in Romania 0 Comments

Tarom reduce cu 15% pretul biletelor

Compania aeriana Tarom Isi reduce tarifele cu 15% pentru toate zborurile operate cu aeronave proprii, cu plecare din Romania catre toate destinatiile externe, informeaza compania Intr-un comunicat de presa. Biletele

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

E rost de distracţie în parcul acvatic din Eforie Nord!

Sudul litoralului este, fără doar şi poate locul ales atat de familişti, cat şi de cei dornici de distracţie. Fie că aveţi copii sau pur şi simplu vă doriţi distracţie

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!