Saramura Dobrogeană, în topul deliciilor tradiționale din zonele protejate ale lumii

Saramura Dobrogeană, în topul deliciilor tradiționale din zonele protejate ale lumii

O străveche rețetă de pește din Delta Dunării a aprins imaginația și simțurile gustative ale oamenilor aflați în cele mai îndepărtate locuri ale lumii, susține dobrogeanews.ro.

Vorbim despre Saramura de pește din Delta Dunării, „coaptă la foc viu” cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil dar ferm așa după cum este Aligote-ul nostru nord-dobrogean născut din bobul încins la soare, rețetă care a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate/rezervațiile lumii. Deputatul Lucian Simion, membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO s-a ocupat de toată povestea asta cu gust unic și a oferit detalii picante și rețeta acestui preparat ajuns pe masa de sărbătoare a UNESCO. Iată cum se prepară:

SARAMURÃ DE PESTE
• 2 ardei iuți • 500 g sare grunjoasã• 50 g oțet • 1 litru de apã
• verdețuri (pãtrunjel, țelinã, leuștean, cimbru, mãrar)
• 2 kg pește de apã dulce, de preferințã pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șãlãiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește)
• Se pune apa la fiert• Pe plita încinsã moderat sau pe o tablã asezatã pe jar blând se asterne un strat de sare• Se curãțã peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spalã în apã rece• Dupã ce sarea s-a înfierbântat bine, se așazã peștele pe tablã; la fiecare trei minute se întoarce, în total de douã-trei ori, pânã se închide maroniu la culoare; chiar dacã apar pete negre de arsurã, nu-i bai, cã doar solzii apãrã carnea cea albã, dulce și coaptã în ale ei; focul mic face saramura bunã. Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavã curată, se presarã cu verdeațã și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (lãmâie pentru obrazele fine), se toarnã apa clocotitã pânã la grosimea peștelui (bibanii sã parã niște insulite joase, bãtute de valuri). Se mãnâncã îndepãrtând pielea cu solzi.

Puteți citi articolul integral aici:
https://www.dobrogeanews.ro/unesco-a-ales-reteta-saramurii-de-peste-din-delta-dunarii-ca-fiind-reprezentativa-in-lume/?fbclid=IwAR3k0STYsu2BrSt9H8EdLUoNHgAPHXq4NPXs-MiO658zNPrP7LHJ7PwpuEE

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

Sărbători populare de iunie

Sărbătoarea şoarecilor Multe sărbători se ţin la noi în sate şi fiecare are o socoteală clară şi un înţeles ce a rămas în amintirea oamenilor de secole. Aşa este şi

Traditii & Folclor 0 Comments

Noaptea Sfântului Andrei e, după tradiție, Halloween-ul românilor

  Noaptea Sfantului Andrei ar trebui să fie declarată Halloween-ul românilor, având în vedere tradițiile mitice, multe din ele încă respectate, care s-au transmis de pe vremea dacilor. Venirea lupului,

Traditii & Folclor 0 Comments

Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina

Cu prima ocazie când ajungi pe Transalpina trebuie neapărat să vizitezi Stâna Ștefanu. Te așteaptă acolo bucate tradiționale proaspete și gustoase, un muzeu de ii și obiecte tradiționale, trei câini

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!