Un parc natural din inima Ierusalimului e plin de gazele

O vale cu iazuri, păsări, flori și vegetație uimitoare. Nu te gândi la Delta Bucureștiului, că nu despre ea este vorba! Locul se află în inima Ierusalimului, în Israel și, după cum o spune și numele Gazelle Valley, e populat cu gazele. Locul a fost transformat recent într-un veritabil parc urban ecologic.  În urmă cu circa 10 ani, parcul devenit acum mândria orașului, era doar o pârloagă pe care se băteau oamenii de afaceri dornici să construiască noi clădiri de birouri și cartiere de locuințe. Iar unii dintre ei chiar își frecau mâinile, nerăbdători să bage buldozerele în zonă când, într-o mișcare fără precedent, o mare parte din populației Ierusalimului, unită în jurul mai multor organizații pentru protecția naturii și activiști sociali, a început o luptă împotriva autorităților care voiau clădiri în loc de parc natural.A durat câțiva ani, dar ulterior primarul Ierusalimului s-a alăturat luptei rezidenților din orașul său și s-a decis să aprobe realizarea primului parc natural urban de acest fel din Israel și să susțină, alături de Fundația Ierusalim, finanțarea lucrărilor.Acum, Gazelle Valley poate fi vizitat de turiști șapte zile pe săptămână și cuprinde cinci iazuri, două fluxuri curgătoare și un habitat natural pentru gazele sălbatice.Noul parc include, de asemenea păsări și rozătoare care pot fi observate în habitatul lor natural și o insulă artificială pe care se poate ajunge prin intermediul unor poduri din lemn. Și, culmea, minunea ecologică se află la doar cateva minute de cel mai mare centru comercial din Ierusalim, de stadionul de fotbal și de noua arena de baschet construită în cartierul din vecinătate.Să nu crezi însă că fiecare face ce vrea în Valea Gazelei! Turiștii pot beneficia aici de tururi cu ghid, de activități educaționale pe teme de mediu și de durabilitate (pentru elevi) și pot asista la concerte de muzică de cameră susținute de ansambluri locale.În plus, vizitatorii pot împrumuta binocluri, preșuri și șezlonguri pentru a putea observa cât mai bine viețuitoarele și pot închiria biciclete, dacă nu vor să meargă pe jos pe traseele marcate, ci preferă să parcurgă parcul pe două roți.

Proiectul prevede și mai mult

Arhitecții și peisagiștii care au lucrat la acest proiect au prevăzut, pe lângă traseele pentru biciclete și punctele de observare a naturii, un bazin de trecere prin vad pentru copiii mici. În plus, conform planului, va fi construită la o dată ulterioară, o promenadă din lemn pentru ca cei care vor să se plimbe și să admire peisajul de sus, fără să intre în parc.

Delta Văcărești e tot părăsităTeoretic toată lumea vrea să o transforme în parc natural, dar practic, minunea realizată de natură pe parcursul a zeci de ani în zona Văcărești, din sectorul 4 al Bucureștiului pare tot a nimănui. Zone de promenadă, puncte de observare sau alte amenajări menite să o facă accesibilă populației avem doar în planurile de pe hârtie. Poate fi văzută însă dintr-un spațiu aflat la ultimul etaj al unuia din blocurile aflate la hotarul Deltei din Capitală.

 

Corina Rob

Fotografii: thenatureofcities.com, rjstreets.com, haaretz.com

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Util in vacanta 0 Comments

Iulie e luna Americii, așa că haideți să sărbătorim ”tărâmul făgăduinței”!

De aproape 140 de ani, din 1776 încoace, americanii își celebrează independența în fiecare zi de 4 iulie. Și pentru că tocmai i-am sărbătorit, vă facem o propunere tocmai bună

La pas prin lume 0 Comments

Muzeul Bijuteriilor Regale din Alexandria se redeschide

  Peste 11.500 de artefacte aparținând familiei lui Mohamed Ali, fondatorul Egiptului modern, sunt expuse în acest muzeu – Muzeul Bijuteriilor Regale, situat în elegantul district Zizinya din Alexandria, Egipt.

La pas prin lume 0 Comments

TAP Portugal ne trimite în vacanță în America de Sud

Tocmai am descoperit cele mai recente promoții de la TAP Portugal! O mulțime de zboruri spre orașe din America de Sud se află acum în portofoliul companiei, iar acestea se

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!