Vom avea un eco-arhipelag în centrul Bucureştiului!

Vom avea un eco-arhipelag în centrul Bucureştiului!

Asociaţia Ivan Patzaichin — Mila 23 a lansat la Biblioteca Națională a României, pe 7 martie, concursul internațional de design „ECO-ARHIPELAG: Obiecte urbane temporare pentru eco-design și ecodestinații”.

În cadrul competiției, designeri, arhitecți, artiști și echipe creative interdisciplinare din toată lumea sunt invitați să promoveze în mod inovativ opt destinații din Delta Dunării: Crișana, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe şi Sulina. Lucrările înscrise în concurs vor reprezenta câte una din aceste opt localități care formează traseul cu cele mai importante repere turistice din biosfera Deltei.

Instalațiile de amenajare urbană, realizate sub forma unor insule plutitoare, vor fi expuse în vara anului 2014 pe luciul de apă dintre Biblioteca Națională și Podul Unirii. Cu ajutorul comunităților creative, zona, denumită simbolic ECO-ARHIPELAG, va prinde un nou contur, devenind prima expoziție interactivă de ecoturism din România. Organizatorii speră ca puterea de sugestie a instalațiilor artistice să îi convingă pe bucureșteni și pe turiști că Delta Dunării este un simbol pentru România și un colț de natură pe care merită să îl protejezi și să îl cunoști îndeaproape. Mai mult, prin această iniţiativă se doreşte ca zona din preajma Bibliotecii Naționale şi parte din Dâmboviţa să fie vizibile în ochii bucureştenilor şi a turiştilor şi să intre în spaţiul dedicat relaxării şi vizitării în oraşul Bucureşti.

Concursul va fi promovat internațional pe rețelele dedicate artiștilor, arhitecților și studenților din întreaga lume, iar lucrările înscrise vor fi prezentate și în cadrul Romanian Design Week (București, 16-24 mai 2014).

ECO-ARHIPELAG se va deschide, așadar, din această vară, cu o deltă urbană care va stârni curiozitatea și dorința de a vizita spectaculoasa deltă a Dunării.

Iată şi câteva detalii despre concurs, pentru cei care vor să se înscrie:

Nume: ‘ ECO-ARHIPELAG — OBIECTE URBANE TEMPORARE PENTRU ECO-DESIGN ȘI ECODESTINAȚII’.

Temă: Delta Dunării, destinație de ecoturism.

CALENDAR:

Data limită pentru înscriere și depunerea materialelor: 7 mai 2014

Anunțarea câștigătorilor: 16 mai 2014

Durata expoziției: mai — octombrie 2014

Expunerea schițelor în Romanian Design Week: 16 — 24 mai 2014

Apelul se adresează designerilor, artiștilor, arhitecților și echipelor interdisciplinare din întreaga lume interesați să examineze creativ și inovativ apa și raportul ei cu orașul.

Participanții se pot înscrie singuri sau în echipe de maximum 4 membri, în nume propriu sau în numele unui birou de arhitectură, design sau o instituție publică sau privată. Designerii, artiștii sau arhitecții care se înscriu în competiție pot forma echipe mixte interdisciplinare și cu alți specialiști ale căror cunoștințe sau abilități pot da valoare adăugată proiectelor propuse. Echipele înscrise nu pot fi mai mari de 4 persoane.

Juriul:

Ivan Patzaichin — Președinte onorific

arh.Teodor Frolu — secretar

curator și cercetător urbanist Elke Krasny — lector, Academia de Arte Frumoase Viena

arh.Tristan Lannuzel — profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania

arh. Gheorghe Pătrașcu — arhitect-șef Primăria Capitalei

arh. Șerban Țigănaș — președinte Ordinul Arhitecților din România

arh. Ștefan Ghenciulescu — redactor-șef revista Zeppelin

conf. dr. Elena Tîrziman — director Biblioteca Națională a României

Criterii de selecție: viziunea inovativă, utilizarea sustenabilă de materiale și tehnologii, eficiență economică, promovarea Deltei Dunării ca ecodestinație. Instalațiile de design pot fi proiectate doar pentru luciul de apă.

Premii:

Cinci proiecte vor fi selectate de către juriul internațional pentru a fi realizate și expuse în zona

Bibliotecii Naționale. Fiecare din cele cinci propuneri selectate va avea dreptul la un buget de producție.

Echipa cu cel mai bun proiect va primi un premiu de 1000 Euro și o excursie în Delta Dunării. Următoarele patru echipe pot beneficia gratui de canotci pentru trasee în Deltă.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Lufthansa l-a prezentat pe noul director pentru România şi Moldova

Pe 14 martie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Hotelul Radisson Blue Bucharest, Grupul Lufthansa şi-a prezentat evoluţia în anul ce a trecut şi s-a vorbit despre noutăţile

Turist in Romania 0 Comments

Vacanța la mare devine mai accesibilă

Tarifele hotelurilor de pe litoral se vor diminua cu până la 30% începând de la jumătatea săptămânii viitoare, urmând să ajungă la 90-210 lei pe noapte pentru un hotel de

Turist in Romania 0 Comments

Topul The Guardian aduce in atentia lumii complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa

The Guardian a publicat de curand o listă a celor mai frumoase destinaţii turistice din România realizată pe baza opiniilor cititorilor cotidianului britanic. Astfel, potrivit turistilor britanici satele săseşti din

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!