Speed dating: 13 întâlniri într-o oră și jumătate

Speed dating: 13 întâlniri într-o oră și jumătate

Când nu-ți mai arde de agățat prin cluburi sau dacă ești pe punctul de a-ți face o carieră de succes și nu mai ai timp să-ți cauți jumătatea, apelezi la serviciile unei firme care te cheamă la un speed dating. Nu te aștepta la lumânări, romantisme și dulcegării. N-o să te întâmpine nimeni cu trandafiri și poezii, dar măcar există șansa să pui asta la cale pentru o a doua întâlnire.

Text: Oana Racheleanu
Pentru că am fost mereu curioasă de ce se întâmplă la speed dating, am profitat de momentul Valentine’s Day – primăvară – mărțișor, să testez întâlnirile pe repede-nainte. Profesional. În rest, nu căutam nimic, căci sunt deja ocupată, dar aveam multe întrebări la care să-mi răspund. Și, după cum am văzut din reacțiile celor care au aflat ce am de gând, să le răspund și altora. Pretextul a fost unul ca-n filme: intenția de a-mi găsi partener pentru o călătorie „last minute”.
Mă întrebam cum ai putea să cunoști pe cineva în 7 minute? Cum poți impresiona un om într-un timp atât de scurt? Dar dacă te plictisește de moarte persoana cealaltă? Dacă dai numai peste obsedați și disperați să-și găsească pe cineva? Dacă primești propuneri indecente? La speed dating ajung numai oameni plictisitori, antisociali și cu probleme de adaptabilitate?
Oricât de multe am citit despre speed dating, tot m-am dus cu niște idei preconcepute. După ore de documentare, înainte să plec la eveniment, voiam să îi cer prietenului meu să mă aștepte la ieșire, ca să nu mă urmărească vreunul dintre ei. Sau luasem în calcul, în eventualitatea în care unul din bărbați ar fi spus ceva nepotrivit, să îi fac un semn organizatoarei și să vină de urgență să rezolve situația. N-a fost nevoie. Cu excepția a două remarci, totul, dar absolut totul, a fost decent.

„Românii sunt reticenți pentru că sunt scoși din zona de confort, dar încep să învețe ca n-au de ce să fie reticenți. Nu e nimic care să le atace nici intimitatea, nici stima de sine. Este o soluție practică. Abia după ce învață că decizia este la ei și că ei aleg dacă se revăd cu persoana respectivă sau nu își dau seama că nu există riscuri”, ne-a declarat Anamaria Gheorghiu, organizatorul evenimentului singlebell.ro, din barul bucurestean.

Prima idee a fost că toți bărbații păreau corporatiști. Serioși, fără priviri indiscrete, mai toți îmbrăcați la cămașă (mai mult sau mai puțin călcată), unii chiar la costum (cu sau fără batistuță în buzunar, la vedere) și unul singur în tricou.

1, 2, 3… până la ultimul

„Bună, sunt Oana. Am 28 de ani, sunt PR și sunt singură de un an” (informații parțial adevărate) și a început distracția. 13 bărbați, a câte 7 minute fiecare. Ei cu misiunea lor, eu cu a mea. Trebuia să mă documentez și să scot ceva de la ei despre călătorii. E totuși un ziar de turism, nu?
1. Primul tip a fost Cosmin, un funcționar public care a manifestat o lipsă totală de interes. Nu s-a străduit să … nimic. Mi-a povestit că a încercat să agațe într-un club de salsa, „dar n-ai cum să te auzi în hărmălaia aia”. Au fost 7 minute foarte lungi.
2. Daniel are 35 de ani, este manager la o firmă mică de transporturi, și îi place să călătorească. I-au rămas în minte Donețkul, Parisul și Istanbulul. Când i-am dezvăluit că am o curiozitate aparte pentru Republica Moldova, a propus imediat: „Ce faci în weekend? Putem merge acolo, dacă vrei”.
3. Bogdan a vorbit despre multe, dar de fapt despre nimic, însă am râs atât de mult încât încă îmi ștergeam lacrimile când s-a așezat următorul pe scaun. Spunea ceva despre faptul că nu poți să faci nimic fără o femeie și că o relație, de fapt, este despre ce își dorește reprezentanta sexului frumos.
4. Ștefan a venit cu lecțiile făcute. A fost primul care mi-a făcut un compliment. Analist financiar, în vârsta de 31 de ani, a participat de 5 ori la speed dating și de călătorii nu prea are timp. Și este de înțeles, dat fiind faptul că lucrează cel puțin 9, 10 ore pe zi.
5. Cristi, un economist, mi-a vorbit timp de 4 minute, din 7, despre faptul că nu ar trebui să fim atât de pretențioși, despre cum trebuie să învățăm să fim mai toleranți. Am fost ca un terapeut pentru el când și-a mărturisit regretul că a fost foarte arogant în relații până la cei 38 de ani ai săi și că acum îi pare rău că a pierdut anumite persoane.
6. Mădălin este mai înalt decât mine cu o palmă, ceea ce înseamnă cam 1,70 de metri. Dus la sală des, a trăit o vreme din fotbal și acum este inginer. A făcut mai tot timpul glume nesărate, la care a râs nervos numai el.
7. Marius este cel care mi-a cerut permisiunea de a se așeza mai aproape de mine, pentru ca o fracțiune de secundă mai târziu să facă prima glumă proastă: „Și tu ești pentru prima dată la speed dating? Înseamnă că suntem virgini”.
8. Cătălin, un agent imobiliar plin de el, îmbrăcat la patru ace, și-a tras mânecile imediat ce s-a așezat la masă numai ca să-i văd ceasul scump. Într-un moment în care priveam prin bar, spune uitându-se în geam: „Ce e? Mi s-a stricat freza? M-a ciufulit o domnișoară mai devreme”. Desigur, el în viață vrea să devină boss, dar nu ca ăia din parcare, ci lider. Cu astfel de tipi eu nu m-aș mai vedea niciodată, nici de-aș fi singură cuc, nici dacă specia ar fi pe cale de dispariție. Dar este vorba de gust. Am citit despre femei care au spus la prima întâlnire, la speed dating, că ele vor un bărbat care să le ia de acasă cu mașina, să le ducă la restaurant și să le aducă din când în când flori. Probabil Cătălin o căuta pe fata aia.
9 și 10. Mihai și-a dedicat tot timpul liber muncii, care îi este și hobby și sursă de venit, iar IT-stul Gabi spune că nu călătorește prea des, că ce-i mult strică.
11. Ovidiu este un programator foarte sociabil. Are 30 de ani și multă poftă de viață. Merge cu bicicleta, face sport (a încercat chiar și kangoo jumps), a tot fost plecat din țară în delegații, dar parcă tot România i se pare cea mai frumoasă.
12. Tavi este un consultant IT cu mușchi și a lucrat mai mult pe afară decât în țară. Italia, Danemarca, Finlanda, s-a plimbat prin Canada, SUA, Republica Dominicană și a ajuns și până în Sahara, unde a prins cel mai frumos răsărit. S-ar duce să vadă piramidele, dar tot în România trage să se întoarcă: „În România este zona de confort. Oriunde în afară joci după regulile lor. Tu, în sinea ta, simți că nu ești de acolo. Ești cel pentru care toată lumea trebuie să vorbească în engleză”.
13. Ultimul tip a fost Ciprian. Lucrează tot în IT, are 34 de ani, și o pasiune nouă pentru ping pong. Ultima călătorie a fost în Asia, în Thailanda și în Cambodgia, iar pe listă pentru 2015 are Vietnam și Laos. „Lumea este săracă, dar autentică. Au un zâmbet de te topești”.

În loc de concluzie

Am participat la speed dating din curiozitate, fără să am intenția să cunosc pe cineva, și acum lucrurile îmi sunt clare: n-o să te mănânce nimeni, n-are ce să se întâmple. În cel mai rău caz n-o să te alegi cu niciun iubit pentru Valentine’s day, dar ai șanse mari să legi câteva prietenii.
Nimeni nu-ți garantează romantism, dar este o soluție practică pentru care plătești 50 de lei. În schimb, primești o băutură și socializezi cu 10 – 15 persoane.

Regulile speed dating-ului

Speed datingul înseamnă, după cum spune și numele, întâlniri pe repede-nainte. Îți faci un cont, pe un site de dating, care trebuie să conțină date esențiale despre tine: nume, ocupație, date de contact, hobby-uri și o scurtă descriere. Să nu ai rețineri pentru că aceste informații sunt vizualizate doar de către organizatori, cu scopul de a-ți găsi persoane compatibile.

– La evenimente participă un număr egal de femei și bărbați. Discuțiile durează 7 minute, iar după expirarea timpului, femeile își păstrează locurile, iar bărbații trec la masa următoare. Primești o fișă în care treci numele fiecărui bărbat, iar după discuție trebuia să acorzi o notă în funcție de impresia pe care ți-a lăsat-o fiecare.

– 1 înseamnă că n-aveți nici în clin, nici în mânecă, 3 înseamnă că ar putea ieși o amiciție interesantă, iar 5 indică posibilitatea unei relații amoroase. Numai că lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru ca tu să ai o a doua întâlnire cu cel căruia i-ai acordat nota 5 trebuie ca și el să-ți fi dat o notă peste 3, ceea ce înseamnă că este de acord ca organizatorii să-ți dea datele lui de contact.

– Totul se face în deplină siguranță. N-o să te urmărească nimeni, n-o să te trezești cu telefoane anonime sau cu mesaje postate pe wall. Participanții nu îți știu decât prenumele, pentru că porți tot timpul un ecuson în piept (să nu uiți să ți-l dai jos la plecare, cum am făcut eu!).

Știai că…

… primul eveniment de speed dating a avut loc la New York, în 1998, cu scopul de a cupla evreii singuri. Grație unui episod din serialul „Sex and The City”, acest gen de întâlniri a câștigat popularitate, fiind lansat și în România la începutul anului 2010.

… cea mai activă grupă de vârstă este între 30 și 40 de ani, iar procentul de femei care se înscriu pe site pentru a participa la astfel de evenimente este de 53%, față de 47% bărbați.

… cei care participă la speed dating au studii superioare în proporție de 95% și sunt, de cele mai multe ori, IT-iști, ingineri, medici, economiști, manageri, antreprenori.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Citirea rapidă și învățarea creativă, noi metode de dezvoltare

Sunt atât de multe cărți bune de citit și atât de multe informații de reținut, încât uneori avem senzația că n-o să ne ajungă o viață de stat numai cu

Special 0 Comments

Oferă fericire! Fii mai bun, dar nu doar de Sărbători!

De câte ori aud, mai ales înainte de Sărbători, că trebuie ”să fim mai buni”, ca să ne primenim sufletele pentru Crăciun sau pentru Paște, întotdeauna mă întreb de ce

Special 0 Comments

Ozana Barabancea dezvăluie secretul părului ei: vopseaua Mastey 100% vegană

  Premiată la Gala iClara Media Awards 2015 pentru cea mai bună voce feminină, Ozana Barabancea se declară de două ori fericită la acest final de an. Al doilea motiv îl

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta