26 octombrie, ziua Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir
Pe 26 octombrie se sărbătorește Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir, numit în calendarul popular românesc Sâmedru. Sf. Dumitru, alături de Sf. Gheorghe (Sângeorz), împart și hotărnicesc anul pastoral românesc.
În urmă cu câteva luni, Sfântul Gheorghe înverzea și înfrunzea natura, deschizând vara, iar acum, Sfântul Dumitru sosește cu cheile, încuie vara și deschide iarna.
El este cel care vine și desfrunzește codrul, toamna. Din bătrâni, se spune că trebuie adunate din grădină toate florile până de Sâmedru, iar de rămân, să fie lăsate.
În Țara Făgărașului se mai aprind și astăzi focuri de Sfântul Dumitru, cu rol de purificare și protecție împotriva necazurilor și tuturor relelor. Patron al păstorilor, Sfântul Dumitru ocrotește turmele și păstorii deopotrivă și tine departe de stână și de gospodării haitele de lupi pe timp de vreme rea.
Tot pe 26 octombrie, spre odihna celor adormiți, femeile împart mere și covrigi copiilor, iar celor mari, grâu fiert în lapte. În Ajunul sărbătorii, copiii sar peste focurile aprinse, pentru a fi sănătoși tot anul. În unele sate, acum se încheie tocmeli, între ciobani și proprietari de turme… Multe obiceiuri de mai păstrează, în frumoasele noastre sate de munte… Acum se răsădesc salățile de iarnă, se ară și se întoarce pământul, se culeg poame…
Cum va fi vremea după Sfântul Dumitru?
– dacă este brumă și zăpadă de Sfântul Dumitru, luna ianuarie va fi călduță;
– dacă este ploaie multă, în decembrie vor veni vânturi mari;
– dacă frunzele pomilor cad devreme, vom avea an roditor;
– dacă arborii țin mult frunzele, iarna e departe, dar va fi grea.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Caloianul și Paparudele, ritualuri pentru aducerea ploii
De când lumea și pământul, oamenii au recurs la tot felul de ritualuri prin care să îmbuneze sau să le ceară favoruri zeităților. Caloianul, sau “Scaloianul”, “Ene-Iene”, “Muma ploii” şi
Tradiții de primăvară. Mărțișor aduce noroc și fericire tot anul!
„Mart” e începutul primăverii, iar legendele spun că această lună a luat câte o zi din toate celelalte luni ale anului, pentru a-și depăși în frumusețe toate „suratele”. Acum încep
Ana Marina, meșter popular de păpuși, la nouă ani
Uneori chiar se aplică zicala „Învață oul pe găină”, fără să fie spusă deloc într-un mod ironic. În familia Marina, Ana, o fetiță de 9 ani, a învățat-o pe mama
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!