26 octombrie, ziua Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir
Pe 26 octombrie se sărbătorește Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir, numit în calendarul popular românesc Sâmedru. Sf. Dumitru, alături de Sf. Gheorghe (Sângeorz), împart și hotărnicesc anul pastoral românesc.
În urmă cu câteva luni, Sfântul Gheorghe înverzea și înfrunzea natura, deschizând vara, iar acum, Sfântul Dumitru sosește cu cheile, încuie vara și deschide iarna.
El este cel care vine și desfrunzește codrul, toamna. Din bătrâni, se spune că trebuie adunate din grădină toate florile până de Sâmedru, iar de rămân, să fie lăsate.
În Țara Făgărașului se mai aprind și astăzi focuri de Sfântul Dumitru, cu rol de purificare și protecție împotriva necazurilor și tuturor relelor. Patron al păstorilor, Sfântul Dumitru ocrotește turmele și păstorii deopotrivă și tine departe de stână și de gospodării haitele de lupi pe timp de vreme rea.
Tot pe 26 octombrie, spre odihna celor adormiți, femeile împart mere și covrigi copiilor, iar celor mari, grâu fiert în lapte. În Ajunul sărbătorii, copiii sar peste focurile aprinse, pentru a fi sănătoși tot anul. În unele sate, acum se încheie tocmeli, între ciobani și proprietari de turme… Multe obiceiuri de mai păstrează, în frumoasele noastre sate de munte… Acum se răsădesc salățile de iarnă, se ară și se întoarce pământul, se culeg poame…
Cum va fi vremea după Sfântul Dumitru?
– dacă este brumă și zăpadă de Sfântul Dumitru, luna ianuarie va fi călduță;
– dacă este ploaie multă, în decembrie vor veni vânturi mari;
– dacă frunzele pomilor cad devreme, vom avea an roditor;
– dacă arborii țin mult frunzele, iarna e departe, dar va fi grea.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Stâna Ștefanu, obiectivul turistic de neratat de pe Transalpina
Cu prima ocazie când ajungi pe Transalpina trebuie neapărat să vizitezi Stâna Ștefanu. Te așteaptă acolo bucate tradiționale proaspete și gustoase, un muzeu de ii și obiecte tradiționale, trei câini
Paștele românilor din străinătate: drob sau pizza?
E clar că tot românul sărbătorește Paștele cu pască, ouă, cozonac, drob și friptură de miel, dar conaționalii noștri care petrec această sărbătoare departe de casă, în toate colțurile lumii,
Legenda iepuraşului, veche de 500 de ani
De mai bine de 20 de ani, Iepuraşul de Paşte este şi în România un simbol al acestei sărbători profund religioase, dar care, la fel ca Moş Crăciun, are în
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!