9 aprilie – ziua Deltei Dunării, la Comisia Europeană
Pe 9 aprilie au avut loc, la Bruxelles, două evenimente dedicate Deltei Dunării, la sediul Comisiei Europene, organizate de Cabinetul comisarului european Dacian Cioloș, cu sprijinul Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23” și al Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Primul moment a fost reprezentat de o proiecție de filme despre Delta Dunării, puse la dispoziție de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23”, urmată de o dezbatere în care s-a discutat despre provocările cu care se confruntă Delta Dunării precum și despre posibile soluții pentru păstrarea și promovarea acestui patrimoniu natural unic în Europa, odată cu dezvoltarea comunităților rurale din această zonă.
Al doilea moment a fost vernisajul expoziţiei de afişe, pe teme ecologice, intitulată „O șansă Dunării Albastre”, organizat la Berlaymont, în Galeria Președinților. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în parteneriat cu Liceul de Artă „George Georgescu” din Tulcea, cu participarea unor licee de artă din țările riverane Dunării, organizează acest concurs de afișe de 15 ani, oferind tinerilor artiști posibilitatea de a deveni promotori ai conservării Dunării și Deltei Dunării. De asemenea, Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” participă la expoziție cu o serie fotografii din Delta Dunării, ale apreciatului fotograf Dragoș Lumpan și cu un montaj audio-vizual despre Delta Dunării, flora, fauna și sunetele ei. Expoziția va fi deschisa vizitatorilor până la data de 28 aprilie 2014.
„O dezvoltare reală, durabilă, trebuie să se bazeze pe o abordare holistică a nevoilor comunităților din Delta Dunării, pe punerea în valoare a resurselor locale, a naturii, a tradițiilor gastronomice, a patrimoniului cultural, a oamenilor locului. Inițiative de promovare a antreprenorialului social, precum cele ale lui Ivan Patzaichin, reușesc să arate că turismul lent și ecoturismul au un viitor în România și reprezintă o alternativă viabilă pentru menținerea unor comunități rurale vii, dar și pentru promovarea în plan național și internațional a României, prin ceea ce are ea mai bun și mai curat. Este un exemplu despre ceea ce poate fi făcut pentru Deltă și pentru oamenii ei”, a declarat Comisarul european pentru Agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.
„Dezvoltarea economică a Deltei, un trai mai bun pentru oamenii ei și conservarea acestui patrimoniu natural unic în Europa nu sunt în conflict. La mine, la Mila 23, am învățat de la consătenii mei că bunul simț de acasă îi ajută pe oameni să trăiască de sute de ani în Deltă, după legile ei, după legile naturii. Ca să oferim acestora și copiilor lor o șansă pentru a rămâne în Deltă e nevoie de investiții adaptate nevoilor lor. Prin diversificarea activităților – pescuitul, vizitarea naturii, gastronomia, obiceiurile locale, un pic de ajutor de la cei care știu ce înseamnă turismul modern – se poate face un turism de calitate, benefic pentru localnici și pentru Deltă. Visul meu este ca Delta Dunării să devină cea mai mare destinație de ecoturism a Europei”, a declarat Ivan Patzaichin multiplul campion olimpic și mondial de canoe.
„Nicăieri în Europa nu poate fi întâlnit un ţinut cu atât de variate şi numeroase forme ale vieţii. Nu există turist, iubitor al naturii, care să nu găsească în Delta Dunării cea mai inedită si mai valoroasă ofertă pentru pasiunea sa. Delta și oamenii ei nu pot fi separate. De aceea, menirea noastră este ca, împreună cu comunitățile locale, să protejăm diversitatea biologică a acestui ecosistem și, în același timp, să încurajăm dezvoltarea unor activități economice care să fie corelate cu capacitatea de suport a Deltei”, a declarat Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Edward Bratfanof.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Iulie e luna Americii, așa că haideți să sărbătorim ”tărâmul făgăduinței”!
De aproape 140 de ani, din 1776 încoace, americanii își celebrează independența în fiecare zi de 4 iulie. Și pentru că tocmai i-am sărbătorit, vă facem o propunere tocmai bună
Le VOLCAN, starul din Reunion
Un loc de vis, în care exoticul mării se amestecă perfect cu frumusețea munților ascuțiți, brăzdați de râuri de lavă. Așa poate fi descrisă într-o frază Insula Reunion,
Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor
Atunci când vizitezi un loc nou, consulți ghidurile turistice și așa te trezești că stai la rând să faci o poză unui obiectiv, te împiedici de turiști, vezi totul pe
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!