Amara – O plajă fină, la o „mare” cam amăruie

Amara – O plajă fină, la o „mare” cam amăruie

Amara este o veche staţiune românească, despre care se vorbeşte în hrisoave din vremea domnitorului Matei Basarab. Lacul statiunii are apa sărată, cu un conţinut ridicat de sulfat, clorură de sodiu şi magneziu fiind alimentat de izvoare subterane vindecătoare. Nămolul de aici este sapropelic iar statiunea detine si o plajă minunată pentru băi. Primele analize pentru a descoperi calităţile chimice ale lacului Amara au fost făcute de omul de ştiinţă Petru Poni, urmand apoi amenajarea primele băi. Cum verile sunt călduroase la Amara, cu temperaturi medii de 23 de grade Celsius, dar cu nopţi destul de reci, această staţiune reprezintă o alternativă un pic mai puţin caniculară decât litoralul. Amara apare în literatura românescă drept locul de refugiu al orăşenilor pentru mijlocul verii şi august este o lună numai bună să petreci aici câteva zile. Temperaturile rămân plăcute, natura este încă verde şi locul este bun să-ţi încarci bateriile pentru toamna care se apropie grăbită.

Lacul şi staţiunea au fost botezate aşa pentru că apa lacului format într-o veche albie a râului Ialomiţa are un puternic gust amar, datorat sulfaturilor de magneziu şi de sodiu, dizolvate în mare parte în lac. În anii când plouă puţin, gustul amaro-sărat ale lacului Amara devine şi mai puternic, la fel şi calităţile curative. Iar cei interesaţi a-şi remedia anumite probleme de sănătate vin în număr din ce în ce mai mare la programele bazelor de tratament din staţiune. Procedurile cele mai căutate din staţiune sunt peloidoterapia, hidroterapia, terapia fizică şi kinetoterapia. Hotelurile din Amara, de două şi trei stele, au atât cabinete proprii de tratament, cât şi plaje amenajate pe malul lacului, dintre care cea mai cunoscută este Mirceşti. Celelalte două plaje se numesc Splendid şi Lebăda.

Tabăra de copii Pavilioane se află într-o frumoasă pădure de salcâmi, având în apropiere şi o livadă cu nuci. Are o capacitate de 110 copii, un teren sportiv dedicat acestora şi o plajă îngrădită la malul lacului. Pe lângă cele câteva hoteluri care preiau mai ales persoanele venite special pentru tratamentele medicale, mai există numeroase alte locuri unde vă puteţi caza, dacă veniţi la Amara doar pentru a petrece un concediu frumos.

În ultimii ani în zonă au fost construite pensiuni, vile şi moteluri. Iar pentru cei care iubesc stilul şi mai independent de cazare, există un camping cu căsuţe şi spaţiu pentru campat rulote şi corturi.

Păsările lacului şi caii de la Jegălia – unice în staţiunile României

Lacul Amara este şi o zonă protejată din punct de vedere avifaunistic, găzduieşte mai bine de 40 specii de păsări protejate. Printre acestea se numără egreta mică, stârcul cenuşiu, barza albă, lebăda de vară, eretele de stuf şi chira de baltă. Pentru cei care au pasiunea observării păsărilor în mediul lor natural, tot aici pot vedea şi corcodelul mare, raţa sulitar sau prigoria. Dacă sunteţi la Amara, nu puteţi rata lungile plimbări prin parcul dendrologic ce se întinde de-a lungul lacului şi o vizită la Herghelia Jegălia. Caii aşteaptă să-i scoţi la plimbare. Lacul Amara are forma literei S, suprafața sa atinge 132 ha, are o lungime de 4,2 km și o lățime între 200 și 800 m. Adâncimea maximă actuală este de 3 metri. Tot la capitolul natură şi rezervaţii se află şi lunca Ialomiţei, pădurea Sudiţi, Crângul Frumos şi Pădurea Buieşti. În rezervatia naturală Pădurea Alexeni , declărată monument al naturii, ai parte de stejari seculari, un număr total de 56 exemplare, din care 25 cu vârste de peste 200 ani. În incinta imprejmuita a SC Balanta Alexeni veţi găsi şi un stejar cu vârsta de cca. 350 ani, printre cei mai vârstnici din judeţul Ialomiţa.

Baza de tratament oferă:

căzi pentru băi calde cu nămol; bazine cu apă provenită din lac; buvetă pentru cură internă cu apă minerală; electroterapie; săli pentru gimnastică medicală şi masaj medical; aerohelioterapie.

La Amara se fac tratamente pentru: reumatisme şi poliartroză; afecţiuni neurologice periferice; sechele post-traumatice; recuperare după operaţii pe articulaţii, muşchi şi oase; afecţiuni dermatologice şi endocrine. Proceduri: băi şi împachetări cu nămol cald, cataplasme cu nămol rece, cură internă de apă minerală, hidroterapie, electroterapie, aerohelioterapie.

Cum ajungi la Amara

La Amara se poate ajunge pe calea ferată, cu oprire în gara Slobozia Veche. Aceasta se află la 62 km de Urziceni, 71 km de Bucureşti şi 128 de Brăila. Pe şosea se merge pe DN2, localitatea aflându-se între Slobozia şi Buzău, până la care se fac 84 km.

 

Împrejurimi de vizitat

Unde putem merge dacă ne aflăm în Amara şi vrem să vedem cât mai multe locuri interesante? În cazul în care aveţi maşină puteţi purcede la incursiuni mai lungi, pe distanţe ce pot fi străbătute în 60-80 de minute. Iată în continuare câteva idei:

1. Ciulniţa, pentru Biserica de lemn Sfântul Nicolae;

2.  Ion Roată, Muzeul sătesc de etnografie;

3. Ograda, pentru Casa Memorială „Ionel Perlea”, dedicată marelui compozitor

4. Litoralul românesc se află la circa 100 km, cu staţiuni atrăgătoare ca Mamaia, Eforie, Neptun sau Saturn.

5. Vestigiile vechilor aşezări antice Tomis, Calatis şi Histria & Monumentul de la Adamclisi;

6. Staţiunea viticolă de la Murfatlar, unde se organizează degustări de soiuri tradiţionale şi mese cu produsele bucătăriei locale;

7. Zona turistică a Bălţii Brăilei, atrăgătoare prin plimbările cu vaporul pe Dunăre şi canalele Insulei Mari, pescuit sportiv;

8. In Slobozia, aflat la doar 7 km de staţiune, se poate vizita Muzeul Naţional al Agriculturii şi Biserica de lemn Poiana.

9.  La Lunca Ialomiței, Pădurea Sudiți, Crângul Frumos, Padurea Buiești (rezervații cinegetice).

10. Comuna Balaciu: Mănăstirea Balaciuridicată în 1750 de familia boierilor Piteșteanu

11. Comuna Sinești: Conacul Marghilomanconstrucție realizată intre anii 18691874

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

În vizită la domeniile Ostrov

Un loc de poveste, la două ore de capitală Dacă te întrebi ce poți face într-un weekend din octombrie, îți spunem noi: dă o fugă la domeniile Ostrov, acolo unde

Turist in Romania 0 Comments

România a atras mai mulţi turişti străini în 2013

Vestea buna este aceea ca turiştii străini au petrecut anul trecut în România 3,5 milioane de nopţi. Vestea proasta este aceea ca avem printre cele mai scăzute niveluri din UE,

Util in vacanta 0 Comments

60 de lucruri haioase pe care un brazilian le-a învățat în România

Fernando Castilho Cintra este un tânăr din Brazilia pentru care România este a treia casă, după cum spune pe contul său de Couchsurfing. După ce a stat o vreme la

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta