Au fost gunoaie, dar uite ce umbre fac! Una este mai celebră decât alta

artistulCuvânt lângă cuvânt, sunet lângă sunet, apă și lut, pensulă și culori, sârme și aluminiu, din orice se poate naște arta. Triantafyllos Vaitsis din Grecia construiește obiecte abstracte care capătă sens când sunt scăldate în lumină. Așa se naște arta umbrelor.

Ras în cap, dar cu perciunii păstrați ca amintire, cu jumătate de mustață, ciocul lung, încovoiat și cu ochelari ca ai lui John Lennon, Triantafyllos Vaitsis nu putea fi un artist obișnuit. Întâi a fost inginer de mediu și de acolo a rămas cu respectul pentru natură și cu dorința de a refolosi materialele care pentru alții și-au terminat treaba. Așa a descoperit întâi arta din gunoaie, apoi arta umbrelor.

Cu multă atenție și migală, artistul lucrează cu aluminiul de la dozele de suc, plastic tare, CD-uri, carton, sârmă și silicon. După 30 sau chiar 70 de ore de muncă, toate piesele stau adunate la un loc, într-o dezordine metalică lipită cu silicon. Praful magic este lumina, care definește perfect tot ce-a gândit Tria: Marylin Monroe, Albert Einstein, Che Guevara, Romeo și Julieta și multe altele par să-și fi lăsat umbrele pe pământ și dincolo de eternitate. Doar datorită lui.

3 romeo_julietaTriantafyllos Vaitsis este unul dintre cei 20 de artiști ai umbrelor din toată lumea. Ce-l face pe el deosebit este că dă naștere unor lucrări cu două umbre.

„Căutam pe internet obiecte de artă din gunoaie și am văzut o sculptură din umbre semnată de Tim Noble și Sue Webster. Mi-a plăcut la nebunie și am decis să încerc. După doi ani m-am gândit să fac ceva deosebit față de ei și mi-a venit ideea să fac obiecte cu umbră dublă”, a povestit Tria pentru Turism Club.

Lucrează între 150 și 200 de ore pentru o adunare complexă de plastic, aluminiu și carton, apoi așază două lumini și iată minunea: „Începutul sfârșitului și sfârșitul începutului”. Pe un perete este un moșneag care se sprijină în toiag, iar pe peretele din dreapta, un nou născut cu cordonul ombilical netăiat. Cum? Doar el știe!

2„Puteți vedea începutul și sfârșitul vieții. Începutul – fetusul și sfârșitul – bătrânul. Bătrânul – sfârșitul, este în stânga. De obicei în partea stângă avem începutul. Eu am sfârșitul în poziția începutului, pentru că vreau să privesc orice sfârșit ca pe un nou început”, și-a explicat artistul lucrarea.

Deși necesită o precizie de chirurg, îmbinarea pieselor cap la cap este partea mai ușoară. Procesul dificil este cel în care se naște ideea, mesajul pe care vrea să îl transmită publicului.

„Filosofia generală este că trebuie să privim lucrurile și situațiile din mai multe unghiuri, pentru a putea vedea lucruri diferite și pentru a le înțelege dintr-un alt punct de vedere”, ne îndeamnă artistul grec.

7Artistul grec Triantafyllos Vaitsis, care a reusit să adune într-un muzeu, proiecții ale unor celebrități din toate timpurile: „Umbra este singurul lucru care nu este material, dar pe care îl putem vedea” – Triantafyllos Vaitsis.

5 ani de creație

În „Casa Umbrelor” din Xanthi, Grecia, obiectele pe care Triantafyllos Vaitsis le-a făurit în 5 ani își așteaptă cuminți, pline de lumină și de înțelesuri, vizitatorii. Operele creatoare de umbră ale lui Triantafyllos Vaitsis costă între 400 și 4.000 de euro. Celelalte lucrări din deșeuri sunt însă mult mai accesibile.

 

20 de artiști în toată lumea

În lume sunt în jur de 20 de artiști ai umbrelor. Tim Noble și Sue Webster din Marea Britanie, Kumi Yamashita din Japonia, Fred Eerdekens din Belgia, Rashad Alakbarov din Azerbaijan, Theodosios din Grecia și alții câțiva din SUA și Australia.

 Autor: Oana Racheleanu

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Bun venit în Amman, orașul alb al Iordaniei

Adesea cunoști un loc prin oamenii care ți-l prezintă, prin pasiunea cu care îți vorbesc de țara lor, prin tradițiile pe care le păstrează cu credință. Și de această dată,

La pas prin lume 1Comments

Frumoasă Bretania, venim să te vizităm!

A renunțat la carieră, la agoniseală și a ales să plece în Franța, pentru a fi alături de soțul ei, și el roman. Cu toate acestea, Mihaela Antoche, până nu

La pas prin lume 0 Comments

Ce poți face timp de 60 de ore, în incredibila Budapesta

Am trecut pe lângă Budapesta de zeci de ori și am intrat în oraș preț de cinci minute, o dată, când am greșit drumul. Nu mă întreba de ce, pentru

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta