Austria, cele mai frumoase muzee şi cele mai elegante pârtii de schi

Austria, cele mai frumoase muzee şi cele mai elegante pârtii de schi

În Austria mergem în vremea aceasta la schi, în cele mai elegante şi mai bine puse la punct staţiuni. Iar când vine primăvară, pornim spre oraşele sale pline de viaţă, la căderea verii urcăm pe poteci de munte, până sus, pe gheţarii străvechi, iar toamna alegem să călătorim prin localităţile rurale, cu podgorii şi livezi pline de roade. Austria, o ţară aflată la doar câteva sute de kilometri distanţă de România, acoperită în mare parte de păduri şi de munţi, traversată de albastra Dunăre şi legănată de ritmul valsurilor nemuritoare.

Austria pe scurt:

Zi naţională: 26 octombrie

Imn naţional: „Land der Berge, Land am Strome”

Număr de locuitori: 8.300.000

Vecini: Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia şi Italia.

Limbi oficiale: germana

Moneda locală: euro, din 1999

Capitala: Viena

Viena, capitala perfectă

În Viena merită să ajungeţi dimineaţa. Vă recomand să sosiţi cu trenul, să coborâţi într-una dintre elegantele gări şi să vă opriţi în acea cafenea care vă face cu ochiul. Cafeneaua este cea mai importantă instituţie a Vienei! Iar micul dejun alături de o cafea, cu valiza alături şi cu ochii pe fereastră este tot ceea ce aveţi nevoie pentru a savura începutul unei vacanţe perfecte. Priviţi cum se mişcă totul în jurul vostru şi, dacă ciuliţi urechile, veţi auzi acordurile unui vals care imprimă ritmul. În oraşul votat acum câţiva ani ca având cel mai înalt standard de viaţă din lume veţi avea şansa de a observa cum se întâmplă un astfel de lucru. Străzile sunt impecabil de curate, clădirile au faţade perfecte şi păstrează stilul consacrat al oraşului. Până şi reclamele sunt parcă mai puţin redundante cu peisajul citadin. Parcurile, muzeele, palatele şi bisericile îşi deschid porţile şi oferă turiştilor cele mai frumoase cadre fotografice. După ce aţi băut cafeaua în preajma gării, porniţi spre o altă cafenea, în alt punct al oraşului, acolo savuraţi o altă ceaşcă de cafea, afară pe terasă, după care alegeţi din vitrină un ştrudel. Şi priviţi din nou în jur. Spre seară, cafenelele îşi aprind luminile, iar cafeaua devine parcă şi mai aromată în răcoarea înserării. Pregătiţi-vă pentru o cină tradiţională, cu şniţel vienez şi cartofi parfumaţi cu mentă.

Nu vă dau o listă a muzeelor pe care le puteţi vedea, sunt nenumărate şi veţi face cu greu selecţia perfectă. Vă fac doar o mică invitaţie. Pe 18 februarie s-a inaugurat la Muzeul de Istorie al Artei Expoziţia „Faberge. Bijuteriile ţarului”, ce va fi deschisă doar două luni. Conţine peste 160 de obiecte create de celebrul furnizor al curţii imperiale ruse ce fac parte din colecţiile muzeelor Moscovei. Celebrele ouă oferite de Paşte copiilor ţarului, cu surprizele lor tăiate în diamante şi alte pietre preţioase, fac deliciul iubitorilor de miniaturi din toată lumea şi sunt o inspiraţie pentru bijutieri şi astăzi.

Ţara lui Mozart şi a Dunării Albastre

Pornim cu gândul prin Austria şi ne alegem diferite trasee, fie printre dealurile line acoperite cu livezi sau vie, fie pe poteci de munte, până sus, unde stăpânesc gheţarii, prin păduri romantice până la porţile castelelor de poveste sau pe meandrele Dunării, cu vapoare elegante şi pe care se aud ritmurile vesele ale muzicii populare. Mergem apoi prin satele parcă creionate de un desenator perfecţionist, după care ne retragem într-un oraş cochet, cu biserica sa cu turlă înaltă, barocă sau gotică, şi cu berării şi cafenele vesele şi colorate. Muzeele, parcurile tradiţionale şi cele de distracţie completează agenda unui turist pasionat de tot ce poate oferi o ţară plină de tradiţii, dar cu accente moderne evidente mai ales în standardele înalte ale vieţii şi în dezvoltarea turismului. De altfel, în 2011, Austria se afla pe locul 19 în lume, după Indexul Dezvoltării Urbane, pentru standardul său ridicat de viaţă.

Tradiţii vechi în satele austriece

În februarie, Austria este în carnaval, evenimentul numit Faschnig, când mai ales în localităţile mici, tradiţionale, oamenii se îmbracă în costume tradiţionale, cu măşti pe faţă, şi ies seara pe stradă, cu clopoţei şi alte instrumente muzicale zgomotoase, pentru a alunga spiritele rele şi iarna, şi pentru a primi veseli primăvara.

În Tirol, Fasnacht se desfăşoară în această perioadă sub forma unui carnaval fastuos, măştile şi costumele sunt foarte elaborate, iar procesiunea reuneşte câteva sute de participanţi, făcându-l unul dintre cele mai spectaculoase din ţară.

Vara au loc multe festivaluri dedicate muzicii, cu ocazia cărora femeile îmbracă frumoasele loc rochii înflorate, cu şorţuri asortate, iar bărbaţii pantalonii scurţi din piele.

De-a lungul şi de-a latul Austriei veţi întâlni şi muzee ale creaţiei populare, în care sunt expuse costume tradiţionale, instrumente muzicale şi din gospodăriile vechi. Lucrul în lemn şi broderiile sunt câteva dintre cele mai frumoase creaţii ale poporului austriac.

Parcuri naţionale în care puteţi admira natura nealterată de om

Austria nu este o ţară mare, iar peste 70% din teritoriu său este acoperit de munţi. Şase parcuri naţionale protejează animale şi peisaje rare. Excursiile călare, cele cu bicicleta sau la picior sunt cele indicate pe traseele organizate de ghizi locali, care vă vor prezenta, cu zeci de poveşti, frumuseţile locurilor lor natale.

Printre acestea se numără Parcul naţional Neusiedler See, care se întinde şi în Ungaria. Aici se află un lac, bălţi sărate care seacă periodic, creînd un paradis pentru păsări şi alte animale ce se ascund în stufăriş. Parcul naţional Thayatal se află la graniţa cu Cehia, şi cuprinde doar păduri. Acestea pot fi străbătute cu bicicletele sau cu piciorul şi ascunde şi câteva ruine străvechi. Celebru este Parcul Naţional Hohe Tauern, care este cel mai mare din Europa Centrală, învecinându-se cu regiuni ca Salzburg, Tirol şi Carintia. Gheţarii de pe masivii Groshglocker şi Grashvenediger şi cascadele Krimml sunt câteva dintre obiectivele acestui parc. Iubitorii căţărărilor pe gheţari sunt aici în lumea lor, iar alpiniştii parcurg în toate anotimpurile traseele permise, alături de ghizi experimentaţi. Un alt parc atrăgător este cel din Regiunea Donau-Auen, care se află între Viena şi Bratislava, unde s-a renunţat la construirea unei hidrocentrale pentru a se salva diversitatea unui râu. Aici veţi admira castori, broaşte ţestoase de malştină şi orhidee rare, fie de pe bicicletă, fie dintr-o ambarcaţiune.

Ce mâncăm şi ce bem

Bucătăria Austriei oferă mâncăruri cu legume, carne de vită şi porc. Şniţelul vienez şi Karntner Kasnudeln, bucăţi de aluat umplute cu brânză, cartofi, ierburi şi mentă, servite toate în sos de unt… mmm, ce gustos! Dar patiserii şi cofetarii acestei ţări merită toată atenţia noastră: Apfelstrudel (ştrudelul cu mere) şi Topfenstrudel (ştrudelul cu brânză) sunt pe primul loc în meniurile cerute de turişti. Urmează Krapfen, gogoşile umplute cu gem sau cremă. Dar tradiţiile locale au fost îmbogăţite cu influenţe maghiare, cehe, evreieşti, italiene sau franţuzeşti, ca să nu mai pomenim de cele balcanice. Astfel, se poate spune că bucătăria austriacă este una multiculturală. Berea lager şi berea de grâu sunt pe primul loc în preferinţele austriecilor, care preferă berea neagră doar cu ocazia marilor sărbători, aşa cum sunt Paştele şi Crăciunul.

Monumente aflate pe lista UNESCO:

– Centrul istoric al oraşului Salzburg

– Palatul şi grădinile Schonbrunn din Viena

– Linia ferată din Semmering

– Centrul vechi istoric din Graz

– Siturile palafitice preistorice din jurul Alpilor

– Peisajul cultural din Wachau

Peisajul cultural Hallstatt-Dachstein din provincia Salzkammergut

Cum călătorim prin Austria

Reţeaua austriacă de transport este foarte bine pusă la punct, îmbinând comod călătoria cu avionul, trenul, autobuzul sau vaporul, dar leagă în acelaşi timp Austria de restul lumii.

Ruta de autobuze este foarte bine pusă la punct. La călătoria cu trenul şi cu vaporul vă puteţi lua fără probleme şi bicicleta cu voi, existând condiţii ideale pentru transportul bicicletelor, dar şi a cărucioarelor de copii şi a altor bagaje voluminoase. Există un sistem de carduri de transport, care însumează reduceri sau gratuităţi la diverse servicii, aşa cum sunt intrările la muzee, parcuri de distracţii, sau bilete cu preţ redus şi oferte speciale. În orice oraş sau regiune aţi fi în Austria, mergeţi la birourile dedicate turiştilor şi întrebaţi de ofertele speciale sau de facilităţile oferite în zona în care vă aflaţi sau intenţionaţi să călătoriţi. Acestea sunt oferite cu amabilitate turiştilor, alături de hărţi şi alte informaţii utile.

Unde ne cazăm

Hotelurile elegante, cu multe stele, sunt numeroase în Viena şi în capitalele provinciilor austriece. De-a lungul drumului însă veţi întâlni lanţuri de pensiuni cochete, cu stiluri tradiţionale de arhitectură şi cu bucătărie locală, în care predomină legumele provenite din grădinile ce se întind, de cele mai multe ori, în spatele pensiunilor. În staţiuni veţi găsi hoteluri care au şi spa-uri proprii, relaxarea, masajul şi sauna fiind printre serviciile de înaltă clasă. (Silvia Mirea)

Despre Austria aflaţi de pe internet căutând pe:

www.austria.info

www.wieninfo/ro

www.austria.org

5 muzee de vizitat

1. Muzeul Mozart, din Salzburg, cuprinde o istorie a vieţii marelui compozitor.

2. MuseumQuartier, din Viena, este un centru muzeal complex.

3. Österreichisches Freilichtmuseum, în apropierea oraşului Graz, este muzeul satului, ce cuprinde case şi ferme din cele mai diverse regiuni ale ţării.

4. Muzeul Mathausen este unul dintre cele mai înspăimântătoare muzee, fiind dedicat opresiunii naziste asupra evreilor.

5. Kunsthistorisches Museum, din Viena, cuprinde o galerie de artă în care veţi putea admira opere ale unor mari pictori, ca Durer, Pieter Bruegel cel Bătrân sau Van Dyck.

Top 5 atracţii turistice în Austria

1. Opera de Stat din Viena, dacă nu aveţi un bilet la concert, măcar vizitaţi-o, veţi admira o bijuterie arhitecturală.

2. Castelul Hohensalzburg. Magnificul castel din Salzburg este unul dintre cele mai mari din Europa.

3. Traseul rutier alpin Grossglockner, deschis din mai până în octombrie, vă oferă peisaje montane impresionante.

4. Hallstat, micul oraş din regiunea Salzkammergut, este celebru pentru producţia de sare, peşterile şi lacurile sărate în care s-au descoperit fosile.

5. Palatul Schonbrunn, din Viena, şi parcul său nu pot lipsi din niciun top european de must see.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Mâncăruri tradiţionale pentru amatorii de senzaţii tari

Un loc romantic, o călătorie către ţinuturi îndepărtate pe care aţi aşteptat-o poate de o viaţă, oameni noi, obiceiuri noi şi bineânţeles mâncarea tradiţională delicioasă! Fie că farfuriile aburinde vă

La pas prin lume 0 Comments

Aici găsești vară chiar și… toamna

Dacă vrei soare, nu e timpul trecut. Încearcă una din plajele de la Marea Mediterană sau de la Adriatică Și ce dacă a venit toamna la noi! Mai sunt locuri

Vacante active 0 Comments

Ancona, micul oraş mare

Ancona s-a născut din mare şi tot din mare începe şi aventura oricărui călător ce doreşte să apuce pe un drum presărat la tot pasul cu vestigii ale trecutului şi

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta