Balada călătoriilor prin Mureş
În zilele fierbinti alegem o destinaţie de excepţie. Dacă nu aţi fost, poate veţi fi convinşi că merită din plin să ajungeţi pe aceste meleaguri. Dacă aţi fost, poate vi s-a făcut dor şi vreţi să revedeţi. Vom străbate pe rând, fără grabă, două splendide oraşe din Transilvania, Târgu Mureş şi Sighişoara, vom merge şi prin împrejurimile acestora, în câteva vechi aşezări, şi, când vrem să ne odihnim puţin, ne vom aşeza într-un şezlong pe malul Lacului Ursu, în Sovata.
Târgu Mureş, oraşul rozelor
Un oraş uimitor de frumos. Nu este mare, nici nu trebuie, nici foarte mic, este exact cum visezi să fie un oraş elegant, cu un farmec menit să te cucerească la prima vedere. De câte ori plec din acest oraş, mă apucă imediat dorul de el. Nu am reuşit încă să-l desluşesc, să-l descopăr pe deplin, ştiu doar că are o mulţime de lucruri care îmi plac foarte mult.
Piaţa Trandafirilor sau Piaţa Rozelor. Este în centrul oraşului şi este pur şi simplu superbă în perioada în care înfloresc trandafirii. În jurul acestei Pieţe centrale, se află mai multe clădiri care definesc oraşul cultural.
Palatul Culturii
Construit între 1911 – 1913, la iniţiativa unui admirat şi respectat primar al oraşului, György Bernády, Palatul Culturii este o impresionantă clădire, atrăgătoare prin decoraţiile interioare şi exterioare. Mozaicurile şi basoreliefurile în bronz şi piatră, frescele şi vitraliile de la exterior sunt minunate şi reprezintă valoroase lucrări de artă. Impozant, holul palatului are o lungime de 45 de metri, a fost realizat în întregime din marmură de Carrara şi este mărginit de două frumoase oglinzi de cristal. Celebra Sală a oglinzilor are în ambele părţi trei oglinzi imense din cristal şi 12 vitralii încântătoare, ce transpun în imagini vechi balade populare maghiare. În Palatul Culturii din Târgu Mureş se află Filarmonica (sala de concerte, frumos renovată, are o acustică deosebită), Biblioteca judeţeană, Muzeul de Artă, Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie şi Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici.
Palatul Prefecturii
Tot la dorinţa aceluiaşi primar, György Bernády, a fost construit, între 1905 – 1907, Palatul Prefecturii, iniţial, Palatul Primăriei. Ceea ce atrage, în mod special, la această clădire elegantă, este turnul înalt de 60 de metri, folosit, cândva, pe post de foişor de foc. În turn, există un orologiu, cu cadrane pe toate cele patru laturi, iar bătăile orologiului din turn răsună în oraş la fiecare sfert de oră.
Biblioteca Teleki-Bolyai
40.000 de volume şi 66 de icunabule, opere şi ediţii rare, toate din colecţia personală a contelui Samuel Teleki, cel care a fondat această bibliotecă; clădirea a fost construită între 1799 – 1804.
Palatul Toldalagi
Clădirea, construită între 1758 – 1772, poartă numele celui care a construit-o, contele Toldalagi Lásló, fiind printre cele mai frumoase palate baroce din Transilvania. Are o decoraţie uimitoare cu note pregnante de fast, ceea ce a dus la apariţia denumirii de “baroc fastuos de Transilvania”. Din 1984, aici se află Muzeul de Etnografie şi Artă populară. Deşi palatul este în aşteptarea renovării, muzeul nu o să dezamăgească nici un iubitor de etnografie. Sunt expuse peste 6000 de obiecte din zona Mureşului superior, Câmpia Transilvaniei şi zona Târnavelor.
Cetatea medievală
Se întinde pe o suprafaţă de peste patru hectare şi reprezintă o fortificaţie cu şapte bastioane unite prin ziduri. În interiorul cetăţii, se află cea mai veche clădire din Târgu Mureş, biserica reformată, construită în secolul al XIV-lea de ordinul călugărilor franciscani.
Biserica de lemn
Între 1793 – 1794 a fost construită o frumoasă biserică de lemn; biserica poate fi vizitată, fiind de altfel foarte rar folosită pentru slujbe.
Catedrala ortodoxă
Impunătoare, construită între 1925 – 1934, Catedrala ortodoxă domină centrul oraşului. Cu un interior somptuos, catedrala este un loc de popas unde, în interior, se poate admira cupola cu un vitraliu ce îl reprezintă pe Hristos şi altarul cu un impresionant mozaic de 12,30 metri înălţime ce o înfăţişează pe Fecioara Maria cu Pruncul.
Palatul Apollo
O frumoasă clădire din Piaţa Trandafirilor, construită între 1821 şi 1822, în stil eclectic, de contele Samuel Teleki. Aici, se organizau baluri, reprezentanţii de teatru şi tot aici îşi făceau pentru prima dată apariţia în societate tinerele de viţă nobilă.
Zoo Târgu Mureş
Când a fost deschisă, în 1960, erau zece animale. În prezent, la Grădina zoologică din Târgu Mureş sunt peste 500 de animale ce aparţin la 120 de specii. Pe un spaţiu impresionant de mare (mult mai mare chiar şi decât prevăd normele Uniunii Europene) veţi putea admira animale în toată frumuseţea lor, îngrijite profesionist, hrănite bine, ţinute în condiţii de lux. Iar cum se anunţă lărgirea spaţiului grădinii şi amenajarea de parcuri tematice, Zoo din Târgu Mureş va fi cu siguranţă, şi de acum înainte, un punct de atracţie şi încântare atât pentru cei mici, cât şi pentru mari.
Împrejurimi
Sântana de Mureş, la 3 kilometri de Târgu Mureş
– Biserica reformată, construită între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea
Dumbrăvioara, la 13 kilometri de Târgu Mureş, spre Reghin
– Biserica romano-catolică
– Biserica reformată
– În cimitirul de pe deal, se află cavoul familiei Teleki
– În perioada verii, pot fi observate o mulţime de berze
Gorneşti, la 17 kilometri de Târgu Mureş, spre Reghin
– Biserica reformată, construită în secolul al XV-lea
– Castelul Teleki, construit între 1771 – 1778, într-un stil baroc tip Transilvaniei, în formă de U
Băgaciu, la 40 de kilometri de Târgu Mureş, spre Târnăveni
– Biserica evanghelică, înălţată cu piatră adusă din munţii Cibinului; atestată documentar din 1389
Relaxare la Sovata, la 60 de kilometri de Târgu Mureş, prin Bălăuşeri
Pomenită prima dată ca loc dătător de puteri şi sănătate în 1597, Sovata a trebuit să mai aştepte vreo 250 de ani până când a devenit staţiune cu acte în regulă. Înconjurată de dealuri pitoreşti, acoperite de păduri dese, ce sporesc farmecul locului, Sovata şi-a căpătat renumele mai ales datorită lacurilor Ursu, Aluniş şi Verde. Unic în Europa, Lacul Ursu, heliotermic, format în 1875 în urma unor alunecări de teren, este pur şi simplu invadat de turişti mai ales la sfârşit de săptămână. Sovata are o mulţime de hoteluri, de toate clasificările şi pentru toate buzunarele, şi multe dintre acestea au propria bază de tratament.
Reghin, pe sunet de vioară, la 31 de kilometri de Târgu Mureş
Un oraş ce păstrează frumuseţea vechilor clădirilor, chiar dacă unele au fost “stricate” prin modificările făcute. Reghin este locul unde se aude prima dată sunetul viorilor făurite de lutieri şi luate apoi de violonişti şi purtate în toată lumea. Este oraşul ce merită văzut şi privit, pentru că te face să te simţi bine. Nu te agresează cu nimic, nu te enervează cu nimic, nu te supără cu nimic. Un oraş liniştit, în care orice călător poate să fie încântat de splendida biserică evanghelică, dar nu trebuie să ocolească nici biserica de lemn, o bijuterie din 1725.
Împrejurimi
Gurghiu, la 14 kilometri de Reghin
– Cetatea se află pe un deal împădurit, la 500 de metri înălţime, dominând întregul sat
– Castelul, în stil baroc, este în partea de nord faţă de cetate; în forma actuală, datează din secolul al XVII-lea
– Biserica reformată din Gurghiu datează din 1756
– Poiana Narciselor se află în partea de sud a satului, fiind o rezervaţie botanică, unde sunt ocrotite două flori de primăvară: narcisa şi laleaua
– Pădurea Mociar, în apropiere de localitate; stejari cu vârste venerabile, între 400 şi 500 de ani
Batoş, la 17 kilometri de Reghin
– Biserica evanghelică, în stil gotic, înălţată între 1340 şi 1450. Are un zid de fortificaţie de aproape doi metri grosime, construit în 1636. Biserica de azi a fost refăcută, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, după ce a fost devastată de un incediu. Altarul este decorat, în 1868, cu un tablou după Leonardo da Vinci. În turnul de 40 de metri se află un frumos ceas, construit în 1888.
– Toamna, livezile din jurul satului atrag turiştii care au prins gustul merelor de Batoş
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Bucovina: Rezervaţii şi monumente ale naturii
Între minunile României, ţinutul dulce al bucovinenilor şi-a chemat turiştii vrăjindu-i cu tradiţii străvechi şi mânăstirile sale unicat. În zonă te poţi bucura în voie de toate categoriile turismului: balnear,
40.000 de români merg prin ţară în minivacanța de Rusalii. Hotelierii reduc tarifele cu 30%
Aproximativ 40.000 de români vor pleca în vacanță de Rusalii, circa 10.000 dintre aceştia optând pentru litoral, arată datele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Stațiunile montane, cele balneare și
Continental Hotels şi-a desemnat câştigătorii la concursurile profesionale!
Continental Hotels are o tradiţie de peste 20 de ani pe piaţa turistică din România. Înca de la început obiectivele companiei au avut în vedere furnizarea de servicii hoteliere pentru
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!