Cinque Terre, pământurile create de Dumnezeu pentru sufletul turiştilor

Cinque Terre, pământurile create de Dumnezeu pentru sufletul turiştilor

Situat pe coasta de nord-vest a ţării, în provincia Liguria, Parcul naţional Cinque Terre atrage anual milioane de turişti. Motive sunt multe: muntele stă să cadă în mare, cărărui şerpuiesc de-a lungul litoralului, case colorate par că ies din valuri. Imposibil să nu fi văzut vreodată fotografii cu aceste locuri. Este vorba despre Cinque Terre sau Cele cinci Pământuri, cinci sate care se succed pe Riviera italiană, între La Spezia şi Genoa.

Manarola

Cele mai rare elemente de pe pamant

Te-ai săturat de oraşe aglomerate, precum Roma, Florenţa sau Veneţia, dar dorul de Italia te cheamă să o vizitezi din nou?  Iată una dintre destinaţiile preferate de cei care caută linişte, culoare, pizza bună şi puţină plajă. Situat pe coasta de nord-vest a ţării, în provincia Liguria, Parcul naţional Cinque Terre atrage anual milioane de turişti. Şi din acest motiv, o escapadă primăvara sau toamna e mult mai inspirată decât una în toiul verii, atunci când rişti să nu te poţi bucura pe îndelete de peisaje din cauza roiurilor de vizitatori. Clima e blândă, în a doua parte a lunii mai, spre exemplu, fiind destule zile cu temperaturi de peste 20 de grade.

Spezia

Cum se ajunge acolo? Zburând din România, cea mai inspirată variantă este la Pisa, cu un zbor Wizz Air, iar de acolo cu trenul până în localitatea La Spezia. Din Pisa nu faci mai mult de o oră, iar legături sunt din 30 în 30 de minute (8 euro biletul). În La Spezia e recomandat să te cazezi. Este cea mai apropiată localitate de Parcul Cinque Terre şi cea mai ieftină, deoarece să te cazezi într-una din cele 5 localităţi (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza şi Monterosso al Mare) ar putea să-ţi facă o gaură cam mare în buget. Apoi din La Spezia e foarte uşor să vizitezi Cele cinci pământuri, deoarece un tren special le leagă pe toate. De la primul la ultimul, trenul face cam 20 de minute. Biletul pentru o zi, cu acces nelimitat, pentru un adult, este de 16 euro. Poţi coborî în oricare staţie şi te poţi urca iar după ce ai vizitat-o. Dar poţi lua trenul din La Spezia şi cu un tichet de 4 euro mergi într-unul din cele cinci sate, oricare vrei tu.

Poţi continua să le vizitezi pe celelalte pe jos, pe cărările care şerpuiesc de-a lungul coastei. Atenţie, însă, sunt drumuri destul de greu accesibile, trebuie să ai încălţăminte adecvată şi ceva antrenament. Dar aşa vezi mult mai bine frumuseţea locurilor, decât din tren! Satele au fiecare clişeul lor, dar piesele de rezistenţă, din punct de vedere al peisajului, sunt Vernazza şi Manarola, urmate de Riomaggiore. Monterosso al Mare este cel mai măricel şi singurul cu plajă, în vreme ce Corniglia e cel mai îndepărtat de mare, fiind aşezat sus pe stânci. Merită văzute toate şi acest lucru se poate întâmpla într-o zi, dar sfatul meu este să-ţi programezi două zile pentru a le bate la pas pe fiecare. Cine ştie dacă drumul vieţii te mai aduce vreodată pe aici!

Riomaggiore

Din Riomaggiore spre Manarola porneşte aşa numita potecă a iubirii, Via dell amore, care şerpuieşte între munte şi mare. Din păcate, acum poteca este închisă din cauza căderilor de pietre, dar autorităţile lucrează la consolidarea ei şi promit să o redeschidă cât mai repede. Abia din Manarola lucrurile se mai complică pentru cei care aleg să şerpuiască pe potecile de deasupra mării, pe lângă livezile de măslini, tufele de rozmarin şi florile de iasomie, pentru că începe urcuşul şi e nevoie de picioare cât de cât solide pentru a face faţă. Cu adevărat dificil e doar segmentul dintre Vernazza şi Monterosso, unde poteca are adesea o jumătate de metru lăţime şi orice pas greşit poate provoca probleme mari.

Riomaggiore, primul din cele 5 sate
Riomaggiore este primul dintre cele cinci sate. Are şi un castel fortăreaţă, construit acum 700 de ani şi transformat acum în centru cultural. Plaja e mica şi ascunsă după nişte stânci, dar nu e amenajată.

Manarola
Manarola este recunoscută pentru imaginile surprinse la apus de soare, când ultimele raze bat spre casele multicolore aşezate în coastă.

Corniglia
Corniglia e satul aflat la cea mai mare altitudine. De la gară trebuie să urci 382 de trepte până în centrul lui. E singurul care nu are ieşire la mare.

Autor: Rodica Lazăr

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Maya in Wanderland: o mamă și fiica ei de șase ani, într-un an sabatic

Cezarina este din Alexandria, dar și-a petrecut ultimii 11 ani în Damasc (Siria), Egipt și Maroc. În noiembrie 2016 și-a luat fiica de șase ani, Maya, și a plecat să

La pas prin lume 0 Comments

Ce zici de o cafea la… Paris?

Cum ar fi să găsim ca pretext pentru o vacanță, o ceașcă de cafea? De poveste, dar nu imposibil! Tocmai de aceea hai să visăm că ne-am putea invita perechea

La pas prin lume 0 Comments

India şi Africa, întâlnire pe malul Nilului

A început cel mai mare festival cultural internaţional din Egipt: India by the Nile. Africa şi India se întâlnesc în luna aprilie pe malurile Nilului. Aflat la a doua ediţie,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta