Conceptul de slow travel sau vacanța no-stress, trendul turistic al verii 2020?
Te-ai întors vreodată dintr-o vacanță și te-ai simțit mai epuizat decât atunci când ai plecat? Mulți dintre noi ducem o viață agitată, stresată și ritmul frenetic continuă chiar și când călătorim, grăbindu-ne să ajungem de la un obiectiv turistic la altul. Dar există o mișcare la nivel local, care a apărut ca o soluție pentru turistul epuizat și anume conceptul de slow travel (în traducere: turism lent), susțin reprezentanții CEDES – Cercetare – Dezvoltare.
Imaginează-ți să petreci o săptămână la o cabană cochetă în Franța, să cumperi fructe și legume proaspete de la fermierii locali, savurând cafeaua preferată pe o terasă cu o vedere spectaculoasă și să faci excursii în satele învecinate. Sună atrăgător? Aceasta este magia conceptului de slow travel, unde accentul se pune mai puțin pe vizitarea cât mai multor obiective turistice și mai mult pe vizitarea împrejurimilor într-un ritm mai relaxat. O călătorie slow nu înseamnă “Turul Europei – patru orașe în 7 zile”, ci vizitarea unor destinații turistice noi, explorarea de noi culturi într-o manieră mai puțin stresantă pentru tine, mai respectuoasă față de localnici și mai prietenoasă cu mediul.
Ce înseamnă conceptul de slow travel?
Conceptul de slow travel este o ramură a mișcării slow food, care a luat naștere în Italia, în anii 1980 ca un protest față de deschiderea restaurantului McDonald’s din Roma, o mișcare ce încurajează oamenii să reînvețe cum să mănânce și să redescopere plăcerile gastronomice. Mișcarea slow food are drept scop protejarea bucătăriei locale, a fermierilor locali și a metodelor tradiționale de preparare a mâncării. Această inițiativă culturală s-a răspândit într-un adevărat mod de viață, care pune accent pe conectivitate – conectarea la produsele alimentare, la familie și în cazul călătoriei, conectarea la comunitatea locală și la cultura acesteia.
Slow travel nu se rezumă neaparat la mijlocul de transport folosit în vacanță, ci se referă mai mult la starea de spirit. Decât să se străduiască să viziteze cât mai multe obiective turistice sau orașe în fiecare vacanță, călătorul slow își ia timp să exploreze fiecare destinație turistică și să experimenteze cultura locală. Filozofia conceptului slow travel se bazează mai mult pe cunoașterea unei destinații turistice mici, decât pe cunoașterea mai multor destinații turistice într-o singură vacanță.
Conceptul slow travel presupune închirierea unei cabane sau a unui apartament pentru o săptămână și explorarea împrejurimilor ”la picior” sau cu mașina. Acesta presupune realizarea unui tur cu bicicleta dintr-o localitate în alta, călătoria cu mașina prin localitățile învecinate în schimbul utilizării autostrăzilor. De asemenea, conceptul presupune traversarea unor distanțe lungi cu trenul în schimbul călătoriei cu avionul, pentru a putea admira peisajele de-a lungul întregii călătorii. Dar indiferent de cum o faci, cheia este de a încetini și a profita la maximum de fiecare moment al vacanței.
Slow travel este o tendință în creștere în materie de călătorii, care câștigă teren din ce în ce mai mult în Europa și România deopotrivă. În prezent, sunt multe persoane care au devenit adepții acestui concept. Folosofia lor este simplă: au decis să acorde mai mult timp odihnei și relaxării, să nu-și petreacă vacanța în stres, în aglomerație şi să nu facă o cursă contra cronometru din vizitarea muzeelor mergând pe premisa de a nu omite nimic. Practicarea slow travel înseamnă a te bucura pe deplin de vacanță, fără a avea un program fix stabilit anterior și un orar pe care să-l respecți cu orice preț.
În acest context, Națiunile Unite (UN) a declarat anul 2017 ca fiind anul turismului durabil pentru dezvoltare. Rezoluția adoptată de către UN recunoaște importanța turismului internațional și în particular desemnarea anului internațional al turismului durabil pentru dezvoltare, prin promovarea unei înțelegeri mai bune în rândul tuturor țărilor, ceea ce duce la o conștientizare mai mare a patrimoniului bogat al diferitelor civilizații, prin aprecierea valorilor inerente ale diferitelor culturi, contribuind astfel la întărirea păcii în lume.
Beneficiile conceptului slow travel
Călătorind mai lent îți permiți să creezi o legătură mai puternică cu destinația pe care o vizitezi și te simți mai puțin grăbit. Cu un itinerariu slow nu vei fi stresat să bifezi toate obiectivele turistice din ghidul turistic. În schimb, vei sta într-un singur loc suficient de mult încât să cunoști localnicii, să faci cumpărăturile de la piețele locale și să îți alegi cafeneaua preferată. A încetini ritmul călătoriei, nu numai că îți oferă o escapadă de la viața de rutină, dar te ajută să te strecori, în mod natural, într-o nouă cultură.
Un alt avantaj mai puțin evident al conceptului slow travel este faptul că acest tip de turism este mai prietenos cu mediul în comparație cu alte forme de călătorie. În timp ce avioanele sunt considerate cei mai mari contribuitori la încălzirea globală, trenurile sunt o alternativă mult mai eco-prietenoasă, așa cum sunt și bicicletele sau drumețiile. Chiar și călătorind cu mașina este mai puțin dăunator pentru mediu, dacă te deplasezi pe distanțe mai mici.
A alege să călătorești cu bicicleta, cu trenul, cu rulota, cu barca sau alte mijloace similare îți permite să redescoperi lumea din jurul tău, să nu laşi să treacă timpul în viteză maximă, să prețuiești bogăția destinației turistice și a călătoriei în ansamblu.
Slow nu înseamnă să faci lucrurile cu o viteză încetinită, ci să trăiești şi să muncești mai bine, făcând totul cu o viteză potrivită, cum ar fi:conștientizarea consumului, concentrarea pe lucrurile esențiale, reducerea amprentei ecologice, evitarea risipei și a pierderilor, concentrarea energiei pe ceea ce este important și util, gestionarea timpului, mediului, activităților, calității rezultatelor și dezvoltarea relațiilor inter-umane.
Obsedați de ideea de a face totul repede, ajungem să pierdem esențialul. Esențialul înseamnă să profităm de timp, inclusiv de vacanțele noastre. De aceea, data viitoare când îți planifici o vacanță, dă o șansă călătoriei slow cu cele 3 caracteristici fundamentale: respectul pentru cultura locală și specificul ei, reducerea impactului negativ asupra mediului și reîntoarcerea la plăcerea de a călători.
Fotografii: Bjarte Kvinge Tvedt
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Iulie e luna Americii, așa că haideți să sărbătorim ”tărâmul făgăduinței”!
De aproape 140 de ani, din 1776 încoace, americanii își celebrează independența în fiecare zi de 4 iulie. Și pentru că tocmai i-am sărbătorit, vă facem o propunere tocmai bună
Exclusiv! Află totul despre 62 de stațiuni balneo din România
Odata ce ajungi in statiunile balneoclimaterice ale Romaniei atimp suficient pentru locuri de vizitat si activitati de incercat. Astfel, pe langa tratamentul si curele termale poti face numereoase drumetii
Un colț din insula Limnos, pentru fiecare tip de turist
Limnos, în forma unui fluture imens, se află la o distanță de patru ore și jumătate cu feribotul de Kavala. Insula își așteaptă turiștii cu 260 de kilometri de plaje, povești uimitoare despre istorie,
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!