Cucerește Cetatea Cârța!
Dacă ai drum pe la Sibiu sau prin împrejurimi, fă câteva opriri în preajma monumentelor istorice, în satele tradiționale și descoperă în tihnă cetățile, bisericile importante și muzeele. Și, orice ar fi, nu rata Cetatea Fortificată de la Cârța.
Am trecut de multe ori prin zonă, dar abia vara aceasta am descoperit cetatea fortificată săsească de la Cârța despre care se spune că este cea mai veche construcție gotică din țară. Este atât de frumoasă încât nu-mi pot da seama cum am ocolit-o! Arhitectura sa, adusă aici de sași, te face să te oprești din drum, oricât te-ai grăbi. Zidurile vechi, arcadele, turnul ce a rezistat vremurilor și mulțimea de flori care o înconjoară le oferă călătorilor momente de relaxare și de reculegere pe săturate.
„Împrejurimile Sibiului «ascund» o colecție de monumente istorice”
Iar dacă ai răbdare să citești povești, vei afla și istoria Mânăstirii Cârța, care a fost fondată între 1205 și 1206 de regele Andrei al II-lea, și a fost desființată circa 70 de ani mai târziu de regele Matei Corvin. În prezent, aici se află și biserica evanghelică a comunității locale germane, ridicată pe malul stâng al Oltului. Pasionații de istorie pot găsi aici informații despre rolul important pe care l-a avut abația cisterciană Cârța în viața politică și culturală a Transilvaniei în perioada medievală.Ca să ajungi mai ușor la cetate, caută pe hartă localitățile Cârța și Cârțișoara, aflate între Sibiu și Făgăraș, în frumoasa Țară a Făgărașului.
Atenție, lebede la șosea!
În Cetatea Făgărașului, pe lac, sunt o mulțime de lebede, grațioase și pofticioase. Un covrigel, un pufulete, nu refuză nimic de la turiști. Nu le place însă, ca oamenii să se apropie prea mult de ele, așa că, atunci când se simt în pericol, tăticii devin foarte protectori. Un cuplu este însă mai special între înaripate. I-am aflat povestea de la un localnic, care mi-a spus că, de mulți ani, în fiecare primăvară, cele două lebede negre își pregătesc cu mare grijă cuibul. Dar ouăle dispar mereu, înainte ca puii să iasă din ele… Așa că ele rămân tot singure, urmărind triste familiile din ce în ce mai numeroase de lebede albe ce împânzesc lacul și pajiștile dimprejur. Destin de lebede negre…”Sunt un cuplu cu vechime! Se vede imediat afecțiunea dintre ele. Parcă sunt dintr-o poveste cu prințese vrăjite”, ne-a spus făgărășanul.
Ce mai poți căuta prin apropiere:
✔ Ștrandul Viromet; ✔ Cetatea Făgărașului; ✔ Păstrăvăria Albota; ✔ Mânăstirea Sâmbăta de Sus; ✔ Stațiunea Păltiniș; ✔ Casa Memorială și Schitul Constantin Noica din Păltiniș.
Silvia Mirea
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
„Hai pe munte! Măcar o zi!”
Când nu avem planuri pentru weekend, noi ne “programăm“ repede o ieșire pe munte. Și cum Bucegii sunt la o aruncătură de băț de București, nu stăm mult pe gânduri,
Trasee turistice in Delta
Delta este vizitata an de an de foarte multi turisti si poate fi explorata atat prin drumetii cat si prin plimbari pe canale si lacuri. Zonele cele mai vizitate si
Schimbare in strategia de promovare a BRANDULUI de turism
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a decis de curand modificarea modului de promovare a brandului national de turism. Altfel spus, s-a dorit trecerea de la promovarea axata pe eveniment
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!