Cucerește Cetatea Cârța!

IMG-20150729-WA0039Dacă ai drum pe la Sibiu sau prin împrejurimi, fă câteva opriri în preajma monumentelor istorice, în satele tradiționale și descoperă în tihnă cetățile, bisericile importante și muzeele. Și, orice ar fi, nu rata Cetatea Fortificată de la Cârța.

Am trecut de multe ori prin zonă, dar abia vara aceasta am descoperit cetatea for­tificată săsească de la Cârța despre care se spu­ne că este cea mai veche construcție gotică din țară. Este atât de frumoa­să încât nu-mi pot da sea­ma cum am ocolit-o! Ar­hitectura sa, adusă aici de sași, te face să te oprești din drum, oricât te-ai gră­bi. Zidurile vechi, arcade­le, turnul ce a rezistat vre­murilor și mulțimea de flori care o înconjoară le oferă călătorilor momen­te de relaxare și de recule­gere pe săturate.

„Împrejurimile Sibiului «ascund» o colecție de monumente istorice”

Iar dacă ai răbdare să citești povești, vei afla și istoria Mânăstirii Cârța, care a fost fondată între 1205 și 1206 de regele An­drei al II-lea, și a fost desființată circa 70 de ani mai târziu de regele Ma­tei Corvin. În prezent, aici se află și biserica evanghelică a comunității lo­cale germane, ridicată pe malul stâng al Oltului. Pasionații de istorie pot găsi aici informații despre rolul important pe care l-a avut abația cisterciană Cârța în viața politică și culturală a Transilvaniei în perioada medievală.Ca să ajungi mai ușor la cetate, caută pe hartă localitățile Cârța și Cârțișoara, aflate între Sibiu și Făgăraș, în frumoasa Țară a Făgărașului.

Atenție, lebede la șosea!

IMG-20150627-WA0011În Cetatea Făgărașului, pe lac, sunt o mulțime de lebede, grațioase și pofticioase. Un covrigel, un pufulete, nu refuză nimic de la turiști. Nu le place însă, ca oamenii să se apropie prea mult de ele, așa că, atunci când se simt în pericol, tăticii devin foarte protectori. Un cuplu este însă mai special între înaripate. I-am aflat povestea de la un localnic, care mi-a spus că, de mulți ani, în fiecare primăvară, cele două lebede negre își pregătesc cu mare grijă cuibul. Dar ouăle dispar mereu, înainte ca puii să iasă din ele… Așa că ele rămân tot singure, urmărind triste familiile din ce în ce mai numeroase de lebede albe ce împânzesc lacul și pajiștile dimprejur. Destin de lebede negre…”Sunt un cuplu cu vechime! Se vede imediat afecțiunea dintre ele. Parcă sunt dintr-o poveste cu prințese vrăjite”, ne-a spus făgărășanul.

 Ce mai poți căuta prin apropiere:

✔ Ștrandul Viromet; ✔ Cetatea Făgărașului; ✔ Păstrăvăria Albota; ✔ Mânăstirea Sâmbăta de Sus; ✔ Stațiunea Păltiniș; ✔ Casa Memorială și Schi­tul Constantin Noica din Păltiniș.

Silvia Mirea

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Primul Masterclass de Vinuri Grecești în București, 27 mai 2014

La data de 27 mai 2014, la Tasting Room By Ethic Wine (Floreasca, București), a avut loc primul Masterclass de Vinuri Grecești, organizat de către Greka Terra (www.newgreekwine.ro), principalul importator

De vazut & savurat 0 Comments

Fasole verde gătită mocănește

Iată și rețeta aceste zile de joi, care a fost mai mult însorită decât rece, semn că iarna, totuși, nu va mai sta mult pe-aici, iar primăvara se apropie. La

Turist in Romania 0 Comments

Akantus Hotel devine Ramada Hotel Cluj

Akantus Hotel s-a alaturat in luna decembrie familiei Ramada Worldwide devenind astfel cel mai nou hotel Ramada din Romania. Ramada Hotel Cluj este localizat la 5 minute de mers pe

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta