Cum a fost la “Gătim pentru Transfăgărășan”
Una dintre cele mai frumoase zone ale României începe cu orașul Curtea de Argeș, ne poartă către cetatea lui Vlad Țepeș la Poenari și ne oprește în vârf de munte, pe marginea lacului Bâlea. În aprilie, jurnaliști și bloggeri culinari au luat parte la prima ediție “Gatim pentru Transfăgărașan” un eveniment în cadrul căruia gastronomia locală și turismul au fost îmbinate pentru o rețetă de succes. (Simona Neață)
Să ne bucurăm de natură
Pe celebrul drum Transfăgărașan, peisajele îți creionează imagini de poveste. Indiferent de anotimp, munții abrupți și lacul Vidraru fac deliciul privitorului așadar nici că se putea un décor mai potrivit pentru a găti în aer liber. Dar mai înainte, am ieșit la o plimbare pe lac, să admirăm pe îndelete împrejurimile.
Laura Cosoi, invitat special și bucătar cu experiență
Câteva zile de fugă din orașul aglomerat au făcut posibil ca actrița Laura Cosoi să ni se alăture în acest proiect, aducând arta culinară la înălțime. Mai exact, la o altitudine de 875 metri, competiția culinară având loc la hotel Valea cu Pești, loc ce-ți oferă o panorama uimitoare către munții Făgăraș. Rețeta de păstrăv a Laurei a fost aleasă pentru a fi introdusă într-un meniu destinat evenimentelor speciale.
Preparatul vedetă – păstrăvul
Bucătar amator sau împătimit al produselor culinare, fiecare invitat și-a pregătit propria rețetă. Din meniu nu au lipsit calcanul, păstravul, somonul sau fructele de mare. Angrenați în competiția culinară, jurnaliștii au fost cât se poate de creativi. Răzvan Dan Savu, bucătarul şef al restaurantului a condus echipa de jurizare alegând atent rețetele care vor fi introduce în meniul Valea cu Peşti.
Să furăm din secretele meseriei
Cum altfel să înveți cât mai multe dacă nu în bucătărie, unde are loc întreaga acțiune? De această data am fost invitați să îi urmărim la lucru pe bucătarii restaurantului, de la prepararea și pregătirea peștelui, până la ornarea și servirea platourilor aburinde.
Toată lumea află despre vin
Crama Oprișor s-a alăturat proiectului prezentând participanților spre degustare 10 sortimente de vin. Scopul: identificarea soiurilor de vin precum și alegerea vinul potrivit felului de mâncare pe care-l consumi. Dacă vrei să nu te înșeli când comanzi, respectă cei 3 pași ai unei degustări corecte: examinare viziuală ( vinul se privește prin transparență spre o sursă de lumină) , examinarea olfactivă (a mirosului) și examinarea gustativă.
Rețineți !
Un vin ales/ recomandat corect mărește calitațile gustative ale diferitelor feluri de mâncare. Este important să alegi corect pentru a nu modifica negative gustul preparatelor.
Premul I – Rulouri de păstrăv cu verdețuri și Mamaliguță în crusta crocantă
Laura Laurențiu a venit tocmai din Timișoara, curioasă să descopere zona Argeșului, lăcașele de cult și gastronomia locului. Gătește din pasiune, rețetele sale precum și rețeta câștigătoare a locului I, le găsiți pe http://www.retetecalamama.ro. Noi vă spunem atât: gustul peștelui a fost divin! De încercat acasă, dacă aveți la dispoziție 1.30 minute.
Editia I, un prim pas pentru un altfel de turism
Competiția „ Gătim pentru Transfăgărăşan – Cămara cu bunătăţi” a dat startul unui șir de acțiuni de promovare a zonei, începând cu trecutul istoric și încheind cu un tur gastronomic, un All Inclusiv de care te poți bucura în 3 zile petrecute aici.
CE SĂ VIZITEZI
Popas la Curtea Domnească
În centrul orașului Curtea De Argeș te oprești la Biserica Domnească, cu o istorie fabuloasă și singura pictură din țară a Maicii Domnului însarcinată cu pruncul Iisus. Peste drum, la doi pași, ai Muzeul Municipal, nu-l rata.
Mănăstirea Curtea de Argeş
Grădinile și mânăstirea sunt loc de pelerinaj indiferent de lună așadar nu te grăbi cînd ajungi aici. În Biserica Patriarhală din curtea mănăstirii se află moaştele Sfintei Filofteia și mulți dintre membrii familiei regale ăși au mormintele în încintă. Treci si pe la Palatul Episcopal, să vezi legenda Meșterului Manole pictată pe pereţii camerei de consiliu.
Pauză de poze la Vidraru
Barajul Vidraru a fost la momentul inaugurării, în 1966, al cincilea din Europa şi al nouălea din lume. Oprește și bucură-te de peisaj, înainte de a porni mai sus, către lacul Bâlea.
Urcă 1.480 de trepte până la Cetatea Poenari
Cetatea de la Poenari este la 850 de metri altitudine și drumul prin pădure numără 1.480 de trepte. Merită însă căci ajungi la singura cetate, documentată oficial, ca fiind construită de Vlad Ţepes. Sus te așteaptă o privelişte de neuitat a Transfăgarăşanului.
De la Bâlea, pornim în drumeții
La 2.040 m altitudine, lacul Bâlea este atracția Transfăgărașanului. De aici pornesc traseele către Vf. Negoiu și Moldoveanu, să nu mai vorbim că peisajele care teînconjoară sunt fantastice. Și cum în mai se deschide drumul până sus, ce mai aștepți?
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Concursul Valea Bucătarilor, la Valea cu Pești
Anul acesta, pe 4 aprilie, la elegantul hotel de 4 stele Valea cu Pești, a avut loc concursul gastronomic Valea Bucătarilor. După cum știți, Hotelul Valea cu Pești se află pe
„Experience Bucharest”, evenimentul prin care străinii văd Bucureștiul autentic
Bucureștiul îi uimește, fără îndoială, pe turiștii străini prin clădirile părăsite ce contrastează cu cele noi, luxoase, prin ospitalitatea și prietenia celor ce locuiesc în Capitală, prin petrecerile care se
Circa 10% dintre turiştii din România iau acasă prosoape, tacâmuri, ghivece sau alte obiecte din hoteluri
Circa 10% dintre turiştii din pensiunile şi hotelurile din România pleacă acasă cu obiecte din unităţile de cazare – prosoape, tacâmuri, telecomenzi sau articole mai puţin obişnuite, precum furtunul de
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!