Cum alegi vacanța, așa o ai! Iată ce ar trebui să știi!
E vremea vacanțelor-chilipir și a planurilor de Crăciun și de Revelion pe ultima sut[ de metri. Pentru că ne dorim să alegi cele mai bune și mai sigure pachete, am cerut sfatul Laurei Pascu (foto), reprezentanta Centrului European al Consumatorilor din România.
- Primul lucru de care trebuie să ții cont este că regulile privind pachetele de servicii turistice se aplică numai atunci când este vorba de mai multe servicii oferite împreună de un comerciant: cazare, transport, masă, agrement, atât timp cât durata acestora neîntreruptă depășește 24 de ore sau cuprind o înnoptare.
- E important să cauți oferte de la mai multe agenții de turism, pentru a putea face o comparație. Agențiile de turism au obligația să ofere anumite informații esențiale în această fază, pe lângă preț: destinația, mijloacele de transport, cazarea și clasificarea unității de cazare, serviciile de masă oferite, itinerariul etc.
- În Uniunea Europeană nu există un sistem comun de clasificare a hotelurilor, așa că ar putea exista diferențe între ceea ce se înțelege printr-un anumit număr de stele în România și un alt stat. Informează-te despre ce este inclus exact în serviciile oferite de hotelul respectiv. Pentru hotelurile de 3 stele poți utiliza comparatorul realizat de ECC Romania, de pe www.eccromania.ro.
- Toate agențiile au obligația de a încheia în scris un contract de comecializare a pachetelor de servicii turistice, cu un con-ținut strict reglementat și de a furniza un anumit număr de informații utile consumatorilor înainte de a pleca în călătorie.
- Nu uita de asigurarea medicală valabilă pentru toată durata călătoriei! Aceasta poate fi sub forma de Card European de Asigurări Sociale de Sănătate, sau sub formă de asigurare medicală încheiată cu o firmă privată.
- Caută informații despre țara în care vei pleca în vacanță, astfel încât să nu ai surprize: regimul pașapoartelor, regulile de circulație, cele mai importante reguli de comportament etc. «
Ce faci dacă apar probleme după plecarea în călătorie
E bine să știi că prețurile nu mai pot fi modificate în cursul celor 20 de zile care preced data plecării, dar în cazul în care acestea sunt majorate cu mai mult de 10% poți renunța la contract.
Agențiile de turism sunt obligate să încheie polițe de asigurare pentru cazul în care ar intra în faliment și să ofere informații consumatorilor despre această asigurare în cadrul contractului. Asigură-te că informațiile sunt în contract, astfel încât să poți lua legătura cu societatea de asigurări, dacă apar probleme.
- În cazul în care locul de cazare nu este așa cum ți s-a promis, fă fotografii, apoi ia legătura cu managementul respectivului hotel pentru a depune o plângere și anunță imediat agenția de turism care ți-a vândut pachetul de servicii turistice și care este obligată să găsească o soluție.
- Păstrează toate documentele: fotografii, bonuri, chitanțe, contract, pliante cu oferte etc. pentru a putea proba solicitările în cazul apariției unor probleme.
- Iar pentru orice problemă se ivește atunci când călătorești în Uniunea Europeană, poți cere sprijin Centrului European al Consumatorilor – ECC Romania.
- Mai mult, pentru o vacanță fără griji, ți-ar putea fi de folos aplicația ECC Net Travel, pe care, o dată descărcată în telefonul mobil, o poți folosi oricând ai o problemă sau atunci când vrei să îți cunoști drepturile. Funcționează și offline, așa că nu ai nevoie de internet când o accesezi și îți răspunde la orice întrebare.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Începe școala, dar ce facem cu copiii după ore?
Dacă ești părinte, sigur te chinuie deja regrete de genul ”gata cu vacanța!”sau ”iar trebuie să cumpărăm rechizite!”. E normal, având în vedere că septembrie te pune an de an
Vrei să ai tot ce-ți trebuie în vacanță? Iată 10 trucuri ideale, pentru bagajele tale
Ține seama de ele și vei avea în valiză toate cele necesare! De câte ori nu ți s-a întâmplat să te urci cu picioarele pe un troler care nu vrea
Cum să ai o vacanță prietenoasă cu mediul, în perioada postpandemie
După o pauză lungă pentru noi și pentru natură, după ce am văzut beneficiile acestei pauze pentru mediul înconjurător, ne-am putea schimba modul de a călători, punând obiceiurile eco-friendly pe
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!