Cum facem o tocană „ca la Bot’șăni”
Ei, vă amintiți de ținuturile Botoșanilor, cu oamenii lor cu vorbă moale dar spirit aprig? Atestat de pe la 1350, orașul oferă turiștilor prilejul de a redescoperi părți din istoria noastră, fie prin vizitarea casei memoriale Nicolae Iorga, fie prin secțiile de etnografie și arheologie ale muzeului județean, dar și ocazia de a admira operele lui Ștefan Luchian sau ale lui Octav Băncilă. Nu ratați centrul vechi al orașului, unde puteți savura și alte mâncăruri tradiționale locale. Dar acum, să descoperim rețeta zilei.
Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar.
Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel în untură fierbinte (ori în unt, ori în untdelemn). Arpagicul mărunțel e curățat și lăsat și el în cratiță până începe „a stecli”, după care se zvârle peste el repede o cană de apă, să-l stingă.
Acestea dintru-ntâi sunt făcute. Apoi se adaugă boia, și sare, și rosii, și ardei tăiați subțire-n felii. Și iarăși apă, cât să le acopere. "Domol" se lasă să fiarbă totul, la marginea plitei, adăugând apă fierbinte, să tot acopere bucatele, să nu-și arate fața înainte de vreme.
Când carnea aproape a fiert, gospodina înțelege că locul cratiței e altul acum – și o-mpinge-n cuptorul fierbinte. Încă un sfert de ceas. În vremea asta, bucatele s-au îmbălsămat unele din altele și gospodina presară deasupra pulberi aromate, cu cimbru și sămânță de mărar…
– rețetă culeasă din satul Baisa, județul Botoșani, de Simona Lazăr –
Dacă doriți să descoperiți și alte rețete tradiționale românești, vizitați site-ul Antena Satelor, aici.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
La Suceava, pe treptele cetăţii de scaun
În inima Bucovinei, pământ al legendelor şi al faptelor de vitejie, vizitatorii îşi îndreaptă paşii către acel loc în care, istoria acestei părţi a României, este mai prezentă decât oricând.
The Room Showroom, noul punct turistic de pe harta Bucureștiului
Într-un decor boem, care-ți pune la picioare Bucureștiul de altădată, indiferent dacă ești turist, sau localnic, se află un loc special ce reunește creații ale designerilor români: designeri de îmbrăcăminte,
Păpuși de dragavei
E primăvară și e perioadă de post. Am ales pentru prima săptămână de martie o rețetă descoperită la o mânăstire din județul Olt. Limbajul povestitorului o face și mai savuroasă.
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!