Cum facem o tocană „ca la Bot’șăni”

Cum facem o tocană „ca la Bot’șăni”

Ei, vă amintiți de ținuturile Botoșanilor, cu oamenii lor cu vorbă moale dar spirit aprig? Atestat de pe la 1350, orașul oferă turiștilor prilejul de a redescoperi părți din istoria noastră, fie prin vizitarea casei memoriale Nicolae Iorga, fie prin secțiile de etnografie și arheologie ale muzeului județean, dar și ocazia de a admira operele lui Ștefan Luchian sau ale lui Octav Băncilă. Nu ratați centrul vechi al orașului, unde puteți savura și alte mâncăruri tradiționale locale. Dar acum, să descoperim rețeta zilei.

Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar.

Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel în untură fierbinte (ori în unt, ori în untdelemn). Arpagicul mărunțel e curățat și lăsat și el în cratiță până începe „a stecli”, după care se zvârle peste el repede o cană de apă, să-l stingă.

Acestea dintru-ntâi sunt făcute. Apoi se adaugă boia, și sare, și rosii, și ardei tăiați subțire-n felii. Și iarăși apă, cât să le acopere. "Domol" se lasă să fiarbă totul, la marginea plitei, adăugând apă fierbinte, să tot acopere bucatele, să nu-și arate fața înainte de vreme.

Când carnea aproape a fiert, gospodina înțelege că locul cratiței e altul acum – și o-mpinge-n cuptorul fierbinte. Încă un sfert de ceas. În vremea asta, bucatele s-au îmbălsămat unele din altele și gospodina presară deasupra  pulberi aromate, cu cimbru și sămânță de mărar…

– rețetă culeasă din satul Baisa, județul Botoșani, de Simona Lazăr –

Dacă doriți să descoperiți și alte rețete tradiționale românești, vizitați site-ul Antena Satelor, aici.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

De vazut & savurat 0 Comments

Dincolo de agitaţie, în liniştea pădurilor din Borsec

Acum, la inceput de vara, când soarele ne îndeamnă să plecăm weekendurile departe de agitaţia oraşului ajungem la Borsec. In statiune mergi pentru că izvoarele de aici te ajută în

De vazut & savurat 0 Comments

O vizită la cramă, în vremea strugurilor parfumați, e ideală!

Invitația doamnei Mihaela Tyrel de Poix, CEO al companiei SERVE Ceptura “Întâi de toate, vreau să precizez că vinurile sunt extrem de legate de turism, și turismul de vinuri. Toate

De vazut & savurat 0 Comments

Un florar a transformat un colț dintr-un parc din Oradea în locul lui de joacă

Poate ți s-ar părea ciudat să pui pe lista locurilor de văzut, într-un oraș pe care îl vizitezi, și o florărie. Însă Florius Art din Oradea nu e o florărie

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!