Bucharest Unseen Ring Tour, un tur plin de povești

Crezi că dacă te-ai născut în București sau locuiești în capitală de ani buni, îți cunoști orașul bine? Sau dacă vii în vizită, știi ce trebuie să vizitezi? Află că poți să fii mai turist decât turistul și de asta îți dai seama dacă participi la Bucharest Unseen Ring Tour, un tur al altui București. Al unuia înghesuit între blocuri, ascuns și transformat, dar frumos și fascinant. Un tânăr pasionat de istorie te învață să iubești Capitala spunându-ți povești nemaiauzite.

Este o față nevăzută a Bucureștiului, cu povești neștiute și fapte ascunse.

tur_toni

De când îl știu pe Toni, de vreo 10 ani, are o pasiune care nu s-a stins niciodată, nici măcar n-a pălit: istoria. Iar mai presus de datele despre bătălii, războaie și regimuri politice, iubește istoria Bucureștiului. E bucureștean get-beget, a treia generație, iar dragostea lui pentru capitală n-o găsești prea ușor în cei născuți în marele oraș.

„Pentru mine e important să schimb percepția oamenilor despre acest oraș, deoarece dacă nu iubești un oraș, nu contribui la dezvoltarea lui”, spune Toni în timpul turului.

Umbla mereu după el cu câte o carte de istorie, iar când îți povestea câte o chestie interesantă pe care a descoperit-o despre cine știe ce loc, avea un zâmbet viu în colțul gurii și neastâmpăr de cunoaștere în ochi. Când și-a dat seama că are tolba plină de lucruri neuștiute de alții, s-a gândit că ar fi cazul să le împărtășească și celorlalți.

A stabilit un traseu, și-a pregătit poveștile și legendele, a luat pe tabletă câteva fotografii alb negru, din vremuri apuse, și a pornit la plimbare în Bucharest Unseen Ring Tour. I s-au alăturat și alți prieteni, care îi dau o mână de ajutor, dar fără entuziasmul lui n-ar mai fi decât un tur obișnuit, fără strop de pasiune.

După 3 ore de colindat și o plimbare de 6 kilometri, mai exact 9.776 de pași (câți a numărat pedometrul meu), am plecat acasă cu o ușoară oboseală, dar una plăcută, ca după o noapte în care ai citit o carte bună. Ți se deschide apetitul pentru cultură, pentru muzee și pentru căscat gura prin oraș. După ce auzi atâtea povești, e clar că ceva se schimbă în tine: felul în care vezi orașul în care îți petreci aproape fiecare zi. Iar privirea ta, care uneori se odihnea în pământ, va căuta mereu detalii ascunse în locurile noi, dar și în cele prin care ai trecut de mii de ori.

3.Traseul pare unul obișnuit

Piața Universității – Spitalul Colțea – Maidanul Primăriei, Biserica Enei – Sala Dalles – Biserica Italiană – Muzeul Simu – Biserica Anglicană – Academia de Studii Economice – Palatul Știrbei – Hotel Athenee Palace – Ateneul Român – Palatul Regal – Biblioteca Universitară Centrală Carol I – Fostul Teatru Național – Palatul Telefoanelor – Casa Capșa – Casa Centrală a Armatei – Biserica Doamnei – Biserica Zlătari – Hotel Lafayette – Casa de Economii și Consemnațiuni – Muzeul Național de Istorie.

Ce spun cei care au participat la tur

„A fost foarte interesant să văd, pe parcursul turului, cum erau unele locuri înainte și cum sunt acum” – Natalia.

„Ghidul turului, un tip prietenos, este calea prin care poți intra în atmosfera din Bucureștiul vechi și poți retrăi poveștile de atunci. El prezintă faptele istorice ale mișcării culturale a orașului și mentalitățile de atunci, printre glume păstrate în împrejurimile urbane și în arhitecturi” – Tatjana.

„Marea mea surpriză a fost să aflu lucruri și locuri despre București, orașul în care locuiesc de mai bine de 15 ani, pe care nu le știam și despre care nici n-aveam idee că există. Unul dintre efectele turului este că te face să iubești Bucureștiul așa aglomerat, așa colorat și așa de ascuns de comuniști” – Lăcrămioara.

Iată câteva din curiozitățile aflate în excursie

– Centrul Bucureștiului mai era traversat de un pârâu, Bucureștioara, care izvora din Grădina Icoanei și în drumul lui forma mai multe mlaștini. Una dintre mlaștini era pe locul Parcului Colțea, de la Universitate, de aici și scobitura pe marginea căreia s-au construit treptele.

– Pasajul subteran de la metrou, de la Universitate, era parcare subterană.

Calea Victoriei a devenit din stradă pietonală, carosabil, cu ajutorul lanțurilor pe toată lungimea trotuarului și a polițiștilor care îndrumau mulțimea să meargă pe trotuar.

– Expresia „a spune braşoave” s-a născut din cauza negustorilor brașoveni veniți cu marfă în București și care făceau multă reclamă mincinoasă produselor.

– Cuvântul „mișto” este varianta vulgarizată a expresiei „mit stock”, care în limba germană înseamnă „cu baston” și făcea referire la bărbații din anii ’20 și ’30 care purtau baston.

Text: Oana Racheleanu; Foto: Bucharest Unseen Ring Tour.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Refugiu în natură la Ziua Lacului Roșu

Ziua de 1 septembrie 2013 a adus turiștii la Lacul Roşu, în județul Harghita, un paradis natural cu aer curat, bogat în aerosoli. Cea de-a II-a ediţie „Ziua Lacului Roşu”

Turist in Romania 2 Comments

Ea e Cristina Bucureștean, femeia care a dansat cu vulpea

    A crescut pe munte până la 14 ani, apoi, multă vreme, a mai urcat pe înălțimi doar în câte un weekend, cu prietenii și atunci mai mult stătea

Turist in Romania 0 Comments

Magiunul de prune Topoloveni ajunge în America de Nord și țările arabe

Producătorul magiunului de Topoloveni  este singura companie din România care va primi timp de trei ani bani de la UE pentru a-şi promova produsele în America de Nord şi Orientul

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta