În noiembrie sărbătorim limpezirea vinului cu nunţi bogate

În noiembrie sărbătorim limpezirea vinului cu nunţi bogate

Toamna se apropie de sfârşit, serbările populare ale recoltelor se răresc, oamenii se pregătesc să ţină postul Crăciunului. Brumar sau vinar i se zice acestei luni, pentru că acum cade bruma, promoroaca, iar vinul începe să se limpezească în butoaie. Satele capătă în perioada aceasta un aer liniştit, cuminte, trezindu-se la viaţă doar duminicile, când toată lumea merge la biserică şi, mai ales, când are loc câte o nuntă. Până nu începe postul Crăciunului…

Tinerii care s-au logodit la sosirea primăverii, de Dragobete, se iau cu cununie, şi pornesc gospodărie împreună. Iată doar câteva motive de plecat prin ţară, în căutarea autenticului, a muzicii şi artei populare româneşti:

Vadu Izei – Concurs de teatru sătesc.
– Sibiu – Cântece şi jocuri la Hârtibaci.
– Bozovici (Covasna) – Festivalul folcloric de vin Almaşul.
– Poiana Stampei (Suceava) – Toamna Poienarilor.

Tot în luna noiembrie, sărbătorile tradiţionale sunt îmbogăţite de cele religioase:

– 8 noiembrie, Sfinţii Mihail şi Garvril

– 13 noiembrie, Sfântul Ioan Gură de Aur

– 21 noiembrie, Intrarea în biserică a Maicii Domnului

– 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei.

Ţăranii au multe de făcut în gospodărie la sfârșitul toamnei, până când iarna va sosi în toată puterea ei, cu gheaţă, zăpadă multă şi zile scurte. Lemnele trebuie tăiate şi aduse lângă casă, se fac pregătiri pentru lăsata secului, dar cel mai mult se fac ritualuri de protecţie împotriva fiarelor pădurii şi strigoilor.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

Traditii & Folclor

Folclorul romanesc reprezinta totalitatea creatiilor culturii spirituale romanești, sintagma referindu-se la producțiile etniilor vorbitoare de limba română în toate dialectele ei în interiorul granitelor tarii. Avem astfel cantece populare, legende,

Traditii & Folclor 0 Comments

Prier aduce Paștele, cea mai mare sărbătoare a Creștinătății

Se spune că Aprilie sau „Prier” este o continuare a zilelor babelor Marta și Dochia, dar denumirea de „Prier” se datorează faptului că luna este una foarte prielnică, în ciuda

Traditii & Folclor 0 Comments

Baba Dochia, mama «simbolului iubirii»

Între 1 şi 9 martie, românii îşi aleg câte o zi şi spun că “aceasta e Baba mea”. Cum va fi acea zi, aşa va fi şi norocul în an.

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta