Irlanda – un trifoi norocos pentru toți
O ţară mică dar cu o reputaţie uriaşă, aşa este deseori descrisă Irlanda. Se prezintă cu o natură sălbatică şi stâncoasă, care este salvată însă de căldura şi veselia locuitorilor, mereu deschişi în a purta o conversaţie la o halbă de bere.
Irlandezii au o grămadă de legende pline de spiriduşi, zâne şi alte făpturi magice care îţi pot îndeplini trei dorinţe sau îţi pot încurca minţile dacă le scoţi din pepeni. Iar dealurile molcome, acoperite de lanuri verzi şi păduri bătrâne, la poalele cărora se află căsuţe cochete oferă peisaje demne de vederi romantice. (Silvia Mirea)
Irlanda, pe scurt:
Zi naţională: 17 martie, care este de fapt ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al ţării
Simbol naţional: o liră pe un fond albastru
Număr de locuitori: 4.500.000
Ocupă 80% din insula numită Irlanda, sigurul vecin pe uscat fiind Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit al Marii Britanii.
Este cel mai vestic membru al Uniunii Europene.
Limbi oficiale: irlandeza, engleza
Moneda locală: euro
Capitala: Dublin
Irlanda este republică constituţională, fiind condusă de un preşedinte ales pe 7 ani, un prim-ministru şi un parlament bicameral. Şi-a obţinut independenţa la 21 ianuarie 1919.
Stânci aspre şi monumente druide – o ţară străveche
În constituția acestei ţări numele său este doar Irlanda (Éire în irlandeză), dar de cele mai multe ori de foloseşte expresia Republica Irlanda, pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord și cu întreaga insulă Irlanda. Este ţara stăpânită odinioară de triburi celtice, care au fost creştinate prin secolul al cincilea şi s-au luptat vreme de secole împotriva englezilor şi a vikingilor.
Irlanda este cea de a treia insulă ca mărime din Europa şi cea de a 20 din lume. Coasta de vest a Irlandei este mărginită mai ales de dealuri, dar şi munţi, nu mai înalţi de 1000 de metri. Cel mai înalt vârf se numeşte Carrauntoohil. Centrul ţării este acoperit de câmpii mănoase şi brăzdat de râuri şi lacuri. Principalele oraşe ale ţării sunt capitala Dublin, Cork în sud, Galway şi Limerick în vest şi Waterford pe coasta de sud-est.
Cele mai vizitate locuri din Irlanda sunt Castelul Bunratty, Stânca de Cashel, Stâncile de la Moher, Mânăstirea Sfânta Cruce şi Castelul Blarney. Glendalough şi Clonmacnoise sunt considerate monumente naţionale ale Republicii Irlanda.
Peninsula Dingle şi lacurile Killarney sunt regiuni spre care se organizează excursii. Connemara şi insula Aran sunt, de asemenea, destinaţii turistice populare. Achill este cea mai mare insulă a acestei ţări şi este preferată de surferi. Multe castele se află în Irlanda, o parte dintre acestea fiind trasformate în hoteluri, care mai de care mai atrăgătoare prin istoria ce o poartă în spate. Printre aceste se află Castelul Ashford, Castelul Leslie şi Castelul Dromoland.
Spiriduşii aducători de noroc şi sărbătoarea Sfântului Patrik
Sfântul Patrick este o imagine simbol a Irlandei. Legenda spune că acesta s-a născut într-o familie bogată din Anglia, a fost răpit în timpul copilăriei şi a fost dus sclav în Irlanda. Aici el a devenit creştin şi printre minunile realizate de el a fost să bage în pământ toţi şerpii din această ţară, motiv pentru care de atunci nu au mai fost văzute astfel de lighioane pe insulă. Pe 17 martie când se serbează ziua Sfântului Patrick este prilej de sărbătoare pentru întreaga ţară, legenda religioase împletindu-se cu altele, păgâne.
Un alt simbol puternic al Irlandei este trifoiul, ale cărui trei foi verzi, în formă de inimă, au proprietăţi magice. Druizii credeau că trifoiul este o plantă specială, cu puterea de a te proteja de tot ce e rău, iar creştinii l-au preluat, considerând că frunzele verzi în număr de trei reprezintă Sfânta Treime. De aceea, de ziua Sfântului Patrik, orice irlandez va purta ceva verde, dacă nu chiar o insignă în formă de trifoi, pălării cu acest model imprimat sau eşarfe înverzite.
Şi zânele au un loc aparte în mitologia irlandeză, ele fiind personaje puternice, frumoase, dar şi răzbunătoare. Cele mai simpatice personaje din legende sunt spiriduşii, care o dată prinşi trebuie să îţi îndeplinească trei dorinţe. Dar ei sunt şi foarte şmecheri, încercând mereu să te păcălească. Se spune că ei sunt înnebuniţi după aur şi bijuterii, pe care le ascund la capătul curcubeielor.
Dublin, între pub-uri şi vikingi
Capitala Dublin reprezintă principala atracţie turistică a ţării, vizitatorii veniţi din toate colţurile lumii bucurându-se aici de viaţa mondenă, mai ales cea din cluburi şi pub-uri. Dacă se întâmplă să mergeţi cu întreaga familie în Dublin, cu toţii veţi avea un sejur foarte plăcut. Centrul Cultural Ark Cildren oferă multe evenimente interactive pe teme de mediu, ştiinţă şi cultură dedicate copiilor, dar trebuie să vă faceţi programare înainte. Dublinia se află în cadrul Christ Church Cathedral şi oferă o expoziţie cu personaje din perioada medievală, dintre care cei mai iubiţi de cei mici sunt vikingii. Grădina zoologică din capitala Irlandei este plină de animăluţe simpatice şi beneficiază de un trenuleţ care-i plimbă pe copii.
Dacă părinţii ar fi încântaţi să se distreze într-un pub clasic, pentru copii potrivită este Cafeneaua Gotham, unde există meniuri speciale, de genul Pizza Zâmbăreaţă şi deserturi pe bază de ciocolată.
Ce ar mai trebui să ştie un turist aflat pentru prima oară în Dublin:
– transportul public este limitat, o mulţime de străzi sunt dedicate pietonilor. Copiii mai mici de 5 ani călătoresc gratuit.
– după ora 7 seara nu se permite accesul în pub-uri a persoanelor sub 17 ani.
– toaletele publice şi locurile dedicate îngrijirii bebeluşilor sunt numeroase şi curate.
Costul unei zile cu masă, cazare în hostel şi o pintă de bere, pentru tinerii turişti care caută mai mult distracţia decât monumentele istorice, este de circa 50 de euro pe zi. Între 60 şi 80 de euro se încadrează turistul mediu, iar dacă aveţi de cheltuit peste 120 de euro pe zi vă puteţi considera un turist de lux.
Vizitaţi în Dublin centrul oraşului şi Catedrala Sf. Patrick. Obeliscul contelui Wellington şi Piaţa 15 Acri, odinioară loc de dueluri, sunt alte două obiective atractive şi, dacă sunteţi pasionaţi de istoria Egiptului antic, mergeţi la Muzeul de Arheologie, care conţine una dintre cele mai bogate colecţii din lume.
Curcubeie, castele bântuite şi peisaje romantice
Cel mai mare parc naţional al Irlandei este Glenveagh, care are o mulţime de peisaje parcă rămase în acelaşi stadiu ca pe în timpul glaciaţiunii. Formaţiunile din granit şi stâncă sunt cele mai spectaculoase. Pentru a vă mai ieşi ploaia din oase, la Castelul Glenveagh veţi putea lua un ceai asezonat cu biscuiţi tradiţionali irlandezi.
Regiunea Sligo, sursă de inspiraţie pentru marele poet WB Yeats, este presărată cu lacuri pe care se pot face croaziere. Vă recomandăm lacul Lough Gill şi castelul din secolul al XVII numit Parkes.
Denumiţi Grădina Irlandei, Munţii Wicklow oferă turistului peisaje şi localităţi rurale, aşa cum este satul Avoca, de unde se pot cumpăra ţesături şi tricotaje tradiţionale.
Parcul Naţional Killarney este cea mai veche arie naturală protejată din Irlanda. Vârfuri muntoase, lacuri, râuri, cascade, păduri dese şi umbroase cu poteci, păşuni, dar şi elemente antropice: castele şi biserici care se integrează perfect în cadrul natural.
Un alt obiectiv care se înalţă semeţ pe malul unui lac, Lough Leane, este Castelul Ross, ridicat în secolul al XV-lea. Turnul şi multe dintre încăperile acestuia se pare că sunt locuite şi de fantome, pe care unii le-au văzut chiar şi de pe lac, cu ocazia croazierelor organizate. Tot în Parcul Killarney se află şi cascada Torc şi, dacă veţi avea “noroc” de ploaie, veţi avea şansa de a observa zeci de curcubeie ce se formează în această regiune.
Ce mâncăm şi ce bem
Mai bine zis ce bem în Irlanda. Răspuns corect: bere! Multă şi în pub, alături de localnici. Aţi ajuns în această ţară şi vreţi să vedeţi cum petrec irlandezii? Mergeţi acolo unde se simt ei mai bine, dar după ora prânzului. Dacă vreţi mic dejun, căutaţi cafenelele. Bucătăria tradiţională este dublată în multe pub-uri de cea italiană, chineză, indiană sau thai. Cele mai multe localuri au trupe live de localnici care animă atmosfera, iar irlandezii nu se sfiesc să danseze. Berea la pintă e cea mai bună, pentru că este păstrată în butoaie uriaşe în beciuri, motiv pentru care are gustul acela atât de bun.
Cât despre mâncare, de bază în această ţară sunt cartofii şi varza. Una dintre mâncărurile tradiţionale este colcannon – cartofi cu usturoi sălbatic. Micul dejun este unul extrem de copios şi cuprinde bacon, ouă, cârnaţi de porc, budincă, cartofi prăjiţi şi roşii coapte!
Monumente aflate pe lista UNESCO:
Irlanda are doar două monumente înscrise la UNESCO:
– Ansamblul arheologic “Bend of the Boin” este cel mai mare şi unul dintre cele mai importante complexuri megalitice din Europa. El datează din perioada neolitică şi se află de-a lungul râului Boyne. Movilele, mormintele, pietrele uriaşe şi descoperirile arheologice arată că respectiva civilizaţie avea cunoştinţe foarte avansate şi ştiinţă şi astronomie.
– Complexul monahal “Skelling Michael” datează probabil din secolul al şaptelea după Hristos. Deoarece se află pe laturile abrupte ale insulei stâncoase, este extrem de bine conservat, turiştii ajungând cu greu până în această regiune. Acest monument ilustrează existenţa foarte spartană a primilor creştini irlandezi.
Oraşe ce merită atenţia unui turist:
Cork este al doilea mare oraş al Irlandei. Este împărţit în două de râul Lee, care formează mai multe canale de-a lungul şi de-a latul oraşului. Portul Cork este unul dintre cele mai mari porturi naturale. “Oraşul rebel” şi-a căpătat acest renume acum sute de ani, în timpul Războiului celor două roze. Red Abbey este un monument rămas din epoca medievală, dar la fel de impresionante sunt cele două catedrale ale oraşului: St. Mary’s Cathedral şi St. Finbarre’s Cathedral. Dar imagineaCorkului e dată de turnul Bisericii Shandon.
Limerick este al patrulea oraş ca mărime al ţării. Aici se îngemănează foarte bine vechiul şi noul în Irlanda. Este un oraş în plină dezvoltare, cu hoteluri noi şi moderne, cafenele şi puburi primitoare. Nici muzeul local nu e de ignorat, la fel ca şi castelul şi strada ce păstrează parfumul altor vremuri: O’Connell St.
Galway are o viaţă boemă, iar artişti veniţi din întreaga lume se produc pe scenele oraşului. Fie că sunt actori, interpreţi de muzică clasică, pictori, poeţi, magicieni sau păpuşari – cu toţii găsesc în acest oraş o Mecca îndelung căutată. În luma septembrie aici are loc şi un festival mondial al scoicilor – The Galway Oyster Festival.
Oraşul Belfast poate fi vizitat cu ajutorul unui ghid local, care vă va face un tur panoramic. Veţi avea de vizitat: turnul cu ceas, opera, primăria, Crown Bar, Universitatea Queens, Grădina Botanică şi Drumul Cascadei.
Kilkenny este nelipsit din ghidurile ce prezintă Irlanda. Este unul dintre oraşele ce şi-a păstrat aerul de ev mediu, cu magazine mici de familie, aşezate pe străzi înguste, pietruite şi umbrite. Patrimoniul oraşului are şi un castel şi o istorie politică şi culturală bogată. Hotelurile şi restaurantele păstrează aceeaşi atmosferă de vechi, autentic şi trăinicie.
Cum călătorim prin Irlanda
Cum îşi întâmpină irlandezii oaspeţii: „O mie şi o sută de salutări!”. Asta spune multe despre ospitalitatea lor, nu-i aşa? Sau mai zic: „Să fii foarte bine venit!”. Puteţi închiria maşini, puteţi folosi autocarele, dar noi vă recomandăm trenurile. Sunt extrem de bine puse la punct.
Unde ne cazăm
În marile oraşe există hoteluri moderne şi elegante, ce oferă toate condiţiile căutate de turiştii clasici. Dar dacă vreţi să vă aventuraţi, mergeţi la o pensiune, cu recomandări pe internet, aflată într-un sat pescăresc. Dacă vreţi să trăiţi ca nobilii altor vremuri, căutaţi unul dintre castelele transformate în hoteluri şi care sunt împrăştiate pe toată insula. Dar aşteptaţi-vă şi la poveşti cu fantome şi întâlniri cu personaje misterioase. (image credit: gaelcoin.org, yhzdeals.com)
Despre Irlanda aflaţi de pe internet căutând pe:
www.gov.ie
www.visitdublin.com
www.discoverireland.com
www.irishcultureandcustoms.com
5 muzee de vizitat
1. Muzeul Naţional al Irlandei
2. Muzeul Căiilor Ferate din Castlerea
3. Muzeul Leprechaun (al spiriduşilor) din Dublin
4. Muzeul de Costume şi Jucării din Berkeley
5. Muzeul Minei de Cupru din Allihies
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Biserici uimitoare, de văzut într-o viaţă
Se apropie marea sărbătoare a primăverii şi a lumii creştine: Paştele. Anul acesta sărbătoarea ortodoxă are loc în acelaşi timp cu aceea catolică. Putem alege ca în aceste zile sfinte,
Aplicația Questo îți arată orașul prin ochii localnicilor
Atunci când vizitezi un loc nou, consulți ghidurile turistice și așa te trezești că stai la rând să faci o poză unui obiectiv, te împiedici de turiști, vezi totul pe
Vedeta TVR, Geanina Corondan, la pedale, printre cormoranii de la Ciocănești Dunăre
La o oră și jumătate de București, iubitorii de aventuri pe două roți au de acum cinci trasee noi de cicloturism, care traversează una din cele mai importante zone naturale
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!