Le VOLCAN,  starul din Reunion

Le VOLCAN, starul din Reunion

 

 

circUn loc de vis, în care exoticul mării se amestecă perfect cu frumusețea munților ascuțiți, brăzdați de râuri de lavă. Așa poate fi descrisă într-o frază Insula Reunion, bijuteria franceză din Oceanul Indian, al cărei star incontenstabil rămâne Le Volcan. Botezat de localnici ”Piton de la Fournaise”, acesta este  cel mai vizitat vârf din insulă și, împreună cu ”Piton de neiges”, face parte din patrimonul mondial UNESCO.

Piton de la Fournaise este un vulcan aflat încă în activitate, la 2.631 m față de nivelul mării, care alături de Etna, Kilauea și Stromboli, poate fi considerat  unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pămant. Drumul până la Vulcan este unul special, chiar dacă poate fi amețitor pentru cineva neobișnuit să meargă cu mașina pe serpentine ”în ac de păr”. Peisajul merită însă tot efortul, răsplătindu-i pe cei care se încumetă la acest drum, cu imagini care se succed cu rapiditate, transformându-se din tropicale în arid-deșertice. În plus, drumul nu trebuie parcurs dintr-o bucată, pasionații de fotografii având la dispoziție, pe tot parcursul ur-cu-șului, locuri special amenajate pentu oprirea mașinii și imortalizarea peisajelor.
Sus, la capătul drumului, ți se înfățișează însă o imagine care îți dă fiori, mai ales că te face să realizezi că te afli extrem de aproape de craterele care cu puțin timp în urmă au fost active.
Dacă te hotărăști să faci acest drum trebuie să știi că în jurul orei 9:00 dimineața este bine să fii deja sus pe platformă, pentru că, din cauza diferențelor de temperatură, se lasă ceață rapid și nu vei mai vedea nimic din spectacolul naturii dacă depășești această oră. Trebuie să mai știi că sus temperatura este scăzută, uneori putând ajunge la doar 2-3 grade Celsius, așa că nu uita să-ți iei la tine și ceva haine groase.
Eu am plecat din Hermitage (Saint Gilles ), din vestul insulei, la ora 7:00 și am ajuns sus la Le Vocan în jur de 9:30, după o urcare cu mașina la viteză normală, fără excese.
Réunion este locul unde se fac foarte multe drumeții. Unul din Trailul cel mai renumit și periculos din lume este Grand Raid sau ”La Diagonale des Fous”, de 164 de kilometri, organizat la sfârșitul lunii octombrie.
Dacă ești pasionat de itinerarii montane, ai multiple posibilități: poți lua ca punct de plecare Piton de la Fournaise, să cobori pe stâncile acoperite de lavă până în adâncul canioanelor, poți face expediții în depresiunile vulcanice (Salazie, Mafate și Cilos) și poți urca să vezi răsăritul soarelui de pe vârful Piton des Neige, aflat la 3.070 m.

Piton de Maido,
platoul de peste nori 

Este greu când ești în vacanță să auzi ceasul sunând devreme, dar, crede-mă a meritat trezitul cu noaptea-n cap! Am plecat devreme, în jurul orei 7:00 din Saint Gilles des Bains spre  Piton Maido care se află la o altitudine de 2.205 m în partea vestică a  insulei. Drumul este sen-zațional, așa că ochii parcă nu se mai săturau să vadă acele peisaje. Toate simțurile erau mai ascuțite, căci mirosurile pădurii erau puternice, iar sunetele la fel… Totul era cu mult amplificat. După ceva urcuș cu mașina – cam o oră -, am ajuns pe un platou destul de larg unde este și o parcare mare. Am lăsat mașina și am continuat urcarea pe jos, până la locul amenajat, unde priveliștea care ni s-a deschis spre Cirque de Mafate ne-a lăsat ca la spectacol.
Acest loc este unul dintre cele mai vizitate de turiști deoarece șoseaua merge chiar în vârful muntelui.

plaja vulcanicaTrebuie să vezi
cele trei circuri

O trăsătură specifică insulei sunt așa-numitele circuri-văi vulcanice mari, înconjurate de munți ce creează un amfiteatru natural cu diametre de aproximativ 10 km. Sunt trei circuri importante: Salazi, Cilaos și Mafate,  unde se organizează excursii de o zi. Și probabil cea mai frumoasă dintre aceste for-ma-țiuni este Salazie, deoarece abundă în cascade, una dintre cele mai special fiind Le Voile de la Mariée (Vălul Miresei) de lângă Hell-Bourg.

Grădina botanică are
o vegetație explozivă

veg 2Sudul insulei este denumit și Sudul Sălbatic, deoarece vegetația este explozivă, pădurile sunt virgine, iar vânturile mătură impozantul masiv Fournaise. În zonă  sunt culturi de vetyver, geranium și
curcuma, puternic mirositoare, care sunt folosite în cosmetică dar și în bucătăria tradițională creolă.

Aici, în Saint-Philippe, oraș din sudul insulei, se găsește grădina botanică “Jardin des Parfums et des Epices”. Deschisă zilnic  între orele 10:30 și 14:30, grădina poate fi vizitată contra unei taxe de 6,10 euro/persoană.

Plimbarea merită cu prisosință, pentru că ai șansa să vezi laolaltă în această grădină botanică, specii de palmieri, bananieri și cocotieri pe care în altă parte nu-i poți vedea. Și florile tropicale care cresc în Reunion sunt spectaculoase. În funcție de anotimp poți vedea: anthurium, epine de Christ, rose de porcelain, agapanthe, lisandra, bougainvillier, corbeille d’or, liane aurora, liane de jade, liane mauve, oiseau de paradis, hibiscus  sau rose de bois. O parte din aceste plante pot fi văzute și în România, dar numai în florăriile de lux. «

Am găsit o strachină de la Horezu,
într-o casă creolă din Salazie

O altă zi, o altă excursie. De data aceasta la o casă aflată la altitudinea de 1.000 de metri, în vechea stațiune termală Hell- Bourg, din zona Cirque de Salazie.
Am vizitat această construcție tradițională creolă construită în secolul XIX și care este conservată perfect. Se numește ”La Maison FOLIO”, iar grădina ei simbolizează arta creolă de a trăi. Spațiul verde idilic are o fântână cu 3 grații și aleii pietruite cu dale vechi care te conduc printre plantele și florile tropicale care se găsesc aici cu sutele, fel de fel, de la orhidee, anturium, capucines, passiflores, begonias, fougeres și până la bambus și multe altele.
Mărturie a epocii sale, această casă creolă este construită dintr-un lemn foarte dur care are reputația că nu putrezește niciodată, dovadă că astăzi este tot acolo, după un secol și jumătate de cicloane și de insecte care au trecut peste ea.
doamna cu strachinaGazdele sunt foarte primitoare și ne-au oferit o surpriză incredibilă. Doamna, care are o vârstă venerabilă, ne-a spus că în 1968 a fost în România și a vizitat Horezu, Cluj și Săpânța. De atunci a păstrat cu sfințenie o strachină românească pictată, pe care a cumpărat-o de la Horezu și pe care ne-a arătat-o cu drag.
Dacă ajungi în zonă, nu ezita să treci pragul Casei FOLIO. Proprietatea este deschisă zilnic între orele 9:00 și 11:30 și între 14:00 și 17:00. Biletul de intrare costă 5 euro/persoană, iar pentru grupuri doar 3,5 euro/ persoană.

Autor: Monica Gheorghiu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Vara începe în Malta, cu Malta Travel!

La începutul acestei luni, între 4 și 11 iunie, Malta Travel a organizat un infotrip la care au participat 25 de jurnaliști din România. Alături de presă s-au aflat, ca

La pas prin lume 0 Comments

Am explorat oraşul antic JERASH

Cum să ajungi în trecut dintr-un singur pas Înainte de Jerash, printre cele mai frumoase situri arheologice vizitate, includeam Colosseumul din Roma, Parthenonul de pe Acropole, Templele Hagar Qim din

De vazut & savurat 0 Comments

Aici găsești vară chiar și… toamna

Dacă vrei soare, nu e timpul trecut. Încearcă una din plajele de la Marea Mediterană sau de la Adriatică Și ce dacă a venit toamna la noi! Mai sunt locuri

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta