Manastiri in Romania

Manastiri in Romania

Exista atat de multe lacase de cult pe teritoriul Romanie (peste 19.000) incat nu ai sti de unde sa incepi. Unele te uimesc prin arhitectura, altele prin complexitatea frescelor murale sau viata spirituala intensa pe care au sustinut-o de-a lungul vremii. In orice parte a tarii te afli, fa-ti timp pentru a vizita acele cateva lacase speciale ce au ajutat la crearea istoriei.

Bucovina

Printre cele mai indragite regiuni ale tarii cuprinde teritoriul aferent în prezent zonei adiacente oraşelor Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Siret şi Vicovu de Sus din România, precum şi Cernăuţi şi Storojineţ din Ucraina.  In „Ţara de fagi”  turistul gaseste mănăstirile construite de mari domnitori şi boieri moldoveni (Muşatinii, Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Alexandru Lăpuşneanu, etc.). Multe dintre acestea sunt adevarate file de istorie si faimoase datorita paletei cromatice a picturilor – celebrul albastru de Voroneţ, roşul  manastirii Humor, verdele de la  Suceviţa, combinaţii de culori de la Arbore . Arhitecura si frescele exterioare ale bisericilor, bogatele muzee de artă medievală, frumuseţea peisajului  au contribuit la decernarea distincţiei Marul de Aur (Pomme d’Or) regiunii  Bucovina de către Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET) si înscrierea tezaurului din Bucovina în catalogul UNESCO – “Mari monumente ale lumii”.

Maramures

Bisericele din lemn maramuresene sunt gratioase, imbinand arta lemnului cu maiestria arhitecturala. Inguste si inalte, construite din busteni de stejar asezati orizontal si avind turnuri cu acoperis din sindrila, sunt dovezi unice ale mostenirii culturale din aceasta parte de nord a Romanie. 8 dintre aceste biserici au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1999.  Avem in regiunea Maramuresului circa 31 de manastiri din lemn asa ca un bun inceput il constituie manastirile Barsana, Bogdan Voda, Poienile de sub Munte sau Budesti Josani.

Transilvania si bisericile fortificate

In Transilvania gasim un bogat patrimoniu cultural si un potential turistic nevalorificat la justa lui valoare. Fenomenul bisericilor fortificate este unic in Europa datorita particularitatilor arhitectonice ce fascineaza o lume. Cu o istorie de peste 800 de ani, 7 dintre aceste biserici se afla pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO > Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Valea Viilor, Calnic si Darjiu. Cele mai multe biserici fortificate se gasesc in zona Sibiului si în localitatile din jurul Mediasului. Spre deosebire de cetatile din vestul Europei, bisericile – cetati din S-E Transilvaniei aveau functii sacrale, de adapostire a populatiei  si de aparare în caz de primejdie.

Oltenia

Regiunea Olteniei pastreaza mai mult de 300 de biserici de lemn, parte a patrimoniul cultural și istoric românesc. In Valcea si in imprejurimi, gasim frumoasele biserici brancovenesti iar pictură murală exterioară a bisericilor din Oltenia (sec. XVIII-XIX) constituie un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie. Noi va recomandam sa vizitati printre primele Schitul Jgheaburi ( 1310), manastirea Hurezi (1690), manastirea Dintr-un Lemn ( sec XVI), Manastirea Bistrita (1490) si manastirea Arnota ( 1633/1636).

Biserici rupestre

Sapate in stanca sau in perete de creta, aceste lacase de cult au exercitat mereu o fascinatie aparte. In Romania cel mai cunoscute sunt bisericile rupestre de la Basarabi din secolele X – XI  (Dobrogea), manastirea Corbii de Piatra si manastirea Cetatuia Negru-Voda ( 25 de kilometrii de Campulung).

Complexul rupestru de la Basarabi este format din patru biserici care comunica intre ele, camere, galerii si morminte. A fost descoperit in 1957 in interior gasindu-se obiecte de uz casnic, ceramica si obiecte de cult. Peretii bisericilor sunt decorati cu desene animaliere, inscriptii chirilice si nelipsitele cruci de Malta, prezente si in bisericile din Capadocia si in multe alte biserci din perioada respectiva.

Cetatuia Negru Voda se afla la o altitudine de 880 de metri si este cunoscuta drept una dintre cele mai aspre sihastrii romanesti. Atestata in documente istorice inca din secolul XIII o gasiti la cinci kilometri de Campulung.

Manstirea Namaiesti ( sec. XIV)  sapata direct in stanca se afla la o altitudinea de 765 metri. Si aici peretii biserici sunt acoperiti cu picturi murale, manastirea adapostind icoane din secolul XVIII si XIX, documente si carti vechi.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Megalopolisul chinezesc SHENZHEN îşi deschide porţile către Bucureşti

Un oraş aproape cât România ca PIB şi ca populaţie doreşte dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu ţara noastră Innovation Travel a organizat, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi cu Municipalitatea

Turist in Romania 0 Comments

Delta, colțul de rai al pasionaților de natură

  Delta Dunarii, indragita de-a lungul timpului de diversi artisti, este un adevarat colt de rai pentru calatorii in mijlocul naturii. Adaposteste sute de specii unice in Europa si in

Turist in Romania 0 Comments

Cele mai bune ape termale

In Romania exista in prezent circa 160 de statiuni cu potential balnear, 60 dintre acestea fiind ‘exploatate’ pentru tratament si recreere. Apele minerale romanesti, cu un continut variabil de saruri,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta