Mileul, scos din dulapuri și așezat pe perne decorative, în casele moderne

Mileul, scos din dulapuri și așezat pe perne decorative, în casele moderne

13

 

O jurnalistă cu dragoste pentru viața de la țară și cu respect pentru lucrul manual a reînviat un obiect devenit, în ultima vreme, subiect de glume. Mileul, care cândva era la loc de cinste pe televizor, a stat ascuns mulți ani în dulapuri, iar Roxana Toma a reușit să-l readucă la viață și să îl facă acum oaspete de onoare în casele moderne. Îl așază pe perne și îți aduce în sufragerie, cu tot cu amintirile despre bunica.

Roxana Toma este jurnalist de peste 20 de ani, și, deși scrie despre politică, pasiunile ei sunt departe de legi, guvern, miniștri și corupție. S-a mutat în București la 19 ani, și, chiar dacă vine de la numai 60 de kilometri de Capitală, spune că are suflet de țărăncuță: ”Sunt fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară”.

 

De la Dor Mărunt, satul din județul Călărași în care a copilărit Roxana, a pornit și o idee care s-a transformat acum în afacere: mileul reînviat și așezat la vedere, la loc de onoare, în casele moderne.

8

În 2014, femeia a făcut o pagină de Facebook unde posta flori din grădina impresionantă a mamei. A numit-o ”Țărăncuța Urbană”, adică ea, fata de la țară venită la oraș imediat după Revoluția din 1989. Grație interesului pe care îl trezeau florile, pagina de socializare a fost urmată și de un blog cu același nume.

”Ideea de a-mi face un atelier mi-a venit în iarnă, la începutul anului când, din motive medicale, am stat câteva luni acasă. Într-o zi, depănând amintiri legate de mama mea, am umblat într-o cutie cu lucruri de la ea. Acolo am descoperit câteva mileuri ale mamei și multe alte broderii. Așa m-am gândit că trebuie să reinventez mileul considerând că e vremea ca fetele tinere să nu-l mai ascundă în dulap și să-i găsească loc în casele lor. Am pus atât mileul croșetat, cât și mileul cusut pe etamină, pe o pernă decorativă din iută”, povestește Roxana Toma, pentru Turism Club.

12

La început lucra doar ea, dar pe parcurs și-a mai găsit două colaboratoare care o ajută la confecționarea mileurilor și la implementarea ideii. Acum, mileul a ajuns în tablouri, pe rochițe, pe globuri pentru brad și pe ciorăpeii lui Moș Crăciun.

Și-a păstrat acasă numai trei perne decorate cu mileuri, iar res-tul le-a trimis, cu semnătura ”Tradiții vechi pentru oameni moderni”, în străinătate, către româncele care stau cu gândul acasă.

19„Pentru mine, mileurile înseamnă mama, înseamnă bunica din partea mamei, bunica din partea tatălui. Cu alte cuvinte, este vorba despre dor, pentru că asta declanşează tendința oamenilor de a-și apropia bucăți din obiceiurile bunicilor și străbunicilor, dorul de generațiile care le-au clădit trecutul, copilăria”, mărturisește Roxana, care a transformat de curând blogul  într-un site cu multe categorii de produse – tradiții, grădină, amenajări interioare – dar și cu știri despre frumos.  «

Autor: Oana Racheleanu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Citirea rapidă și învățarea creativă, noi metode de dezvoltare

Sunt atât de multe cărți bune de citit și atât de multe informații de reținut, încât uneori avem senzația că n-o să ne ajungă o viață de stat numai cu

Special 0 Comments

Form Days, noul festival din Cluj-Napoca e gata să „aprindă” castelul Bánffy

Unul dintre fondatorii Electric Castle lansează, în 2020, un nou festival la Cluj-Napoca. Form Days va avea loc între 2 și 5 iulie, în curtea Castelului Rákóczi-Bánffy, din Gilău, și este dedicat

Special 0 Comments

Simona, utilizator de Postcrossing: 400 de vederi trimise și primite în toate colțurile lumii

Mai știi să scrii de mână altceva decât lista de cumpărături? De când n-ai mai trimis o scrisoare, o vedere? Aproape că ai și uitat unde este oficiul poștal, nu? Ei bine,

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta