Munții Făgăraș devin «acasă»pentru zimbri. Primii au ajuns deja în țară

Dispărut de pe meleagurile noastre acum aproximativ 200 de ani, zimbrul a fost reintrodus cu succes în ultimii ani în județele Neamț, Caraș-Severin și Hunedoara. Fundația Conservation Carpathia extinde acest demers și își asumă misiunea de a reface de la zero la 30 de exemplare populația de zimbri în Carpații de Sud, în zona Munților Făgăraș. Puternic, maiestuos, el a fost iubit și prețuit de români de-a lungul a sute de ani. Cu o influență benefică asupra naturii și conviețuind în armonie cu omul, zimbrul se reîntoarce acasă.
Cele 4 exemplare venite în Munții Făgăraș sunt găzduite într-un țarc de aclimatizare situat în zona lacului Pecineagu, începând din luna noiembrie 2019. Alți nouă zimbri de proveniență poloneză urmează să ajungă în țară pentru aclimatizare, până la finalul acestui an. Zimbrii vor fi eliberați în sălbăticie în primăvara anului 2020, la distanțe de 20-30 km de localități. Selecția zimbrilor a fost făcută pe baza cărții de pedigree europene, astfel încât să asigure adaptarea rapidă la mediul înconjurător și să ofere șanse maxime de supraviețuire.
„Activitatea zilnică a zimbrilor va fi monitorizată; câteva exemplare vor avea montate colare GPS noninvazive, care nu le vor influența adaptarea, ceea ce ne va permite să cunoaștem traseele acestora și habitatele pe care turma le va frecventa”, a declarat Adrian Aldea, specialist în cadrul Fundației Conservation Carpathia.
Zimbrul, simbol și valoare națională
Zimbrul a fost și rămâne un simbol al României. Puternic și maiestuos, acest animal prezent în istoria și folclorul național a fost prețuit de români de-a lungul a sute de ani. Motivele sunt în parte pragmatice: zimbrul are un mare potențial economic, prin rolul pe care îl joacă în dezvoltarea turismului local bazat pe observarea naturii. În România, exemplul cel mai elocvent este prosperitatea comunităților unde zimbrul a revenit.
„Comuna Rucăr înțelege să dea prioritate formelor de desfăşurare a turismului care conduc la economisirea de resurse preţioase şi rare, în cazul de față introducerea zimbrilor pe Valea Dâmboviței, şi să încurajeze comunitatea locală în evitarea pe cât posibil a producerii de deşeuri. Turismul natural sau ecoturismul sunt recunoscute în mod deosebit ca fiind determinante pentru îmbogăţirea poziţiei turismului, dat fiind respectul pentru moştenirea naturală şi populaţiile locale”, a declarat Ionel Dulamă, primarul comunei Rucăr.
Pe măsură ce numărul de zimbri va deveni stabil, biodiversitatea va beneficia direct: poienile vor fi menținute prin pășunatul zimbrilor, totodată, spre beneficiul cerbilor și căprioarelor, iar fauna sălbatică se va reîntregi.
„România are condițiile naturale adecvate, iar noi avem șansa de a contribui la revenirea sa. Alături de celelalte specii, zimbrul va completa un tablou de natură sălbatică, unic în Europa. Credem că suntem norocoși, pentru că asta înseamnă plus-valoare pentru România”, a declarat Daniel Bucur, manager de proiect la Fundația Conservation Carpathia. «
Autor: Corina Rob
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
ANAT solicită îmbunătățirea urgentă a regimului vizelor pentru străini
ANAT se adresează Guvernului României și solicită Ministerului de Externe să soluționeze problema obținerii vizelor de către țările emițătoare de turiști pentru piața din România, printre care se numără Republica
Ce stațiune alegi vara asta?
Costinesti – denumita si „Statiunea Tineretului” aceasta dispune de baze de agrement moderne, terase si cluburi pentru ore nesfarsite de petreceri, o plaja pe toate gusturile, o epava pentru amatorii
Sibiu
De ce am ales orasul? Sibiu este unul dintre cele mai importante si infloritoare orase din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale colonistilor sasi stabiliti in zona. In ultimii
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!