Oferă fericire! Fii mai bun, dar nu doar de Sărbători!

Oferă fericire! Fii mai bun, dar nu doar de Sărbători!

De câte ori aud, mai ales înainte de Sărbători, că trebuie ”să fim mai buni”, ca să ne primenim sufletele pentru Crăciun sau pentru Paște, întotdeauna mă întreb de ce avem nevoie de o dată din calendar pentru a ne îndrepta atenția spre cei care au nevoie de ajutor, fie ei copii abandonați, bătrâni singuri, oameni ai străzii sau animale din adăposturi. De ce nu o putem face și în restul anului, la fel ca cei despre care vă voi povesti în cele ce urmează? Oricare dintre inițiativele lor din perioada Sărbătorilor de Iarnă vă poate inspira să treceți să dăruiți un strop de fericire celor care au nevoie de ea, din ianuarie până în decembrie și apoi s-o luați de la capăt.

  • Voluntari la adăpostul pentru cai Steaua Speranței

La sfârșitul lunii noiembrie, exact înainte ca iarna calendaristică să pășească în România, Fundația „Adăpostul pentru cai Steaua Speranței” a organizat un eveniment de strângere de fonduri pentru tartan, un cauciuc care se așază pe pardoseala din boxele din grajduri. Aproape o sută de persoane s-au bucurat de prezența a 35 de cai, două lame, trei capre, 13 câini, 10 pisici și a multor găinușe pitice, animale și păsări ce fuseseră abandonate. S-au strâns atunci în jur de 5.600 de lei. „E nevoie de voluntari pentru a ajuta cu scoaterea cailor, cu îngrijirea lor (țesălat, alergat, schimbat apa, curățenie în grajduri). E o muncă colosală să ai în grijă atâția cai. În plus, au nevoie de cantități foarte mari de mâncare, de paie și de rumeguș”, a spus Loredana Oprișa, voluntar la Steaua Speranței.

Adăpostul de la numărul 11 al străzii Petricani din București este deschis zilnic vizitatorilor și voluntarilor, iar copiii sunt plimbați gratuit cu caii. Cine vrea poate chiar să a-
dopte un cal, dacă îndeplinește anumite condiții.

  • Aproape 50 de mașini off road în cătunele izolate din Apuseni

Asociaţia Club Sportiv Off-Road Adventure România face campanii umanitare de aproape 18 ani. De atunci, de Paște și de Crăciun își încarcă mașinile de teren cu donații pe care le duc oamenilor care locuiesc izolați de civilizație, prin dealuri și munți sau chiar și în Delta Dunării.

În 2016, „Umanitara de Crăciun”, așa cum se numește campania pe care o desfășoară asociația în decembrie, a însemnat 140 de oameni și peste 50 de mașini 4×4 care au cărat 400 de saci cu alimente și cu alte produse necesare în gospodărie în comuna Râmeț, județul Alba. Donațiile, în valoare de aproape 60.000 de lei, au bucurat oamenii din vreo 14 cătune, răsfirate pe 80 de kilometri pătrați de văi şi dealuri abrupte, printre care 60 de elevi și preșcolari. „Avem un fel de sac generic, care cântărește între 25 și 35 de kilograme, în funcție de ce fonduri avem. În acest sac punem ce credem noi că are cineva nevoie când se mută într-o casă nouă, de la făină, ulei, până la săpun, tot ce se poate utiliza într-o casă și e consumabil”, a spus Radu Tudoroiu, voluntar la Asociaţia Club Sportiv Off-Road Adventure România.

La ei există și noțiunea de a adopta un produs, adică un singur donator poate cumpăra atâtea exemplare câte sunt necesare dintr-un anumit produs din sacul generic.

În asociație sunt voluntari șoferi de mașini 4×4 sau doar pasageri, însă condiția de bază ca să poți participa la o umanitară este să ai echipament complet de iarnă (sac de dormit, izopren, saltea sau pat pliant), pentru că cele două nopți petrecute în comunitatea care primește donațiile sunt dormite în săli de clasă, la școală, sau în primărie. „La fiecare vizită, lucrăm în colaborare cu primăriile din zonă pentru a identifica familiile nevoiașe. […] Am reușit, cu ajutorul donațiilor, să mobilăm școli, să ducem computere cu softuri educaționale, să oferim tablete și rechizite copiilor”, scrie pe site-ul offroadromania.com.

  • 120 de dorințe îndeplinite la centrul de plasament

În Centrul de Plasament Cehu Silvaniei, Sălaj locuiesc, în acest moment, 120 de copii cu vârste de la câteva luni și până la 22 de ani. Asociația Benefacto din București a făcut, în cinci ani de când s-a înființat, peste 50 de campanii numai pentru ei. De fapt, aproape toată activitatea acestei asociații se învârte în jurul lor.

Cei patru membri fondatori și cei șase voluntari au reușit să îndeplinească, cu ajutorul donatorilor, în decembrie, dorințele copiilor de la Centru, care au luat forma unei liste pentru Moș Crăciun. Rechizite, role, jocuri, păpuși, prosoape, cărți, Moșul le-a ascultat dorințele tuturor.

Asociația Benefacto caută lunar zâne bune care să îndeplinească dorințele de la zilele de naștere, iar în fiecare lună la centru sunt peste zece aniversați. Asociația finanțează și ateliere de gătit, ținute de profesoarele de la Centru, și ateliere de creație, de unde rezultă obiecte hand made care sunt vândute online sau la târguri. Cu banii obținuți, copiii merg în excursii. Asociația acceptă donații în bani sau haine și jucării utilizate, aflate în stare bună, dar și o mână de ajutor la sortarea, ambalarea și expedierea obiectelor.

Iată și alte inițiative în care te poți implica tot anul

Sunt multe asociații și inițiative în România care cred în cauze lăudabile și probabil că nici nu a fost drept să aleg doar cinci dintre ele, dar vi le ofer drept inspirație, cu încrederea că acestea vor trezi în voi dorința de a face bine tot anul.

  • Harta Voluntariatului

Aceasta nu este o hartă efectiv, desenată, cu orașe, județe și tot ce îi trebuie, ci este o comunitate care unește voluntarii cu proiectele de voluntariat din România. Platforma pune la dispoziție 17 domenii și 71 de subdomenii de interes, cu proiecte de voluntariat din toate județele țării.

  • Salvezi planeta prin Yard Sale și ajuți alți oameni prin donații de haine.

Gabi Urdă, consultant de comunicare și stilist personal, realizează din februarie 2013 yard sale, un fel de târg unde oamenii își vând hainele și accesoriile de care s-au plictisit sau cu care nu mai rezonează. „Pentru că Yard Sale este o formă de reciclare absolut necesară oricărei societăți consumeriste, vinzi la prețuri mici sau dai o altă utilitate lucrurilor uzate moral, dar nu neapărat fizic”, scrie Gabi pe site-ul ei.

Hainele care nu se vând și sunt donate de cei care expun ajung la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), de unde sunt distribuite către diverse cauze sau la Samusocial, o organizație care ajută oamenii străzii. Atât DGASMB, cât și Samusocial, primesc donații tot timpul anului.

  • Carusel, ajutor pentru persoanele
    din medii defavorizate

Asociația Carusel are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor consumatoare de droguri și alcool, care practică sexul comercial, trăiesc pe stradă sau provin din medii dezavantajate socio-economic. Unul dintre proiectele asociației este Adăpostul Temporar de Noapte ODESA, care va funcționa până la data de 28 februarie 2017, în fiecare seară, între orele 19:00 și 08:00 și are capacitatea de maximum 50 de locuri. Persoanele adulte fără adăpost beneficiază de asistență medicală primară, duș, pijama de schimb, cină și mic dejun, ceai fierbinte, pat în camere de patru până la opt persoane și, uneori, activități de socializare. Asociația primește donații ce constau în timp, bani, haine groase (în special șosete), bocanci, pături, saci de dormit etc.

  • Minuni tot anul

Veronica Soare strânge fonduri pentru diverse cauze umanitare pe minuni.ro. Și o face tot anul, nu doar în decembrie! Are însă două evenimente mari pe care pune preț: ziua ei de naștere și ziua Lolei, cățelul pe care l-a găsit pe stradă acum trei ani. De la an la an, fiecare din cele două petreceri are un alt beneficiar, cum ar fi un proiect care face educație non-formală prin joc în centre de plasament din București și 25 de județe, o tabără pentru copiii cu afecțiuni oncologice sau o fetiță născută fără artera pulmonară.

  • #HaiCuMine, zice Oana Brătilă

Oana este voluntar la Teach for Romania și se descrie ca fiind „îndrăgostită de natură, fan DIY, pasionată de tot ce înseamnă educație, implicare și dezvoltare socială”. Pe 25 septembrie a participat la cea de-a cincea ediție „Let’s Do It, Romania!”, unde a mobilizat o parte din cititorii blogului său, și așa i-a venit ideea campaniei #HaiCuMine. Proiectul va fi unul de implicare activă în societate, în care ea va chema cititorii și prietenii virtuali la toate acțiunile la care participă.

„Până acum am fost la curățenia națională, la donat de sânge (care va deveni o acțiune recurentă, o dată la trei luni), la plantat de copaci, observatori la vot, am strâns haine pentru niște familii din Moeciu și Valea Plopilor și bani pentru două perechi de ochelari pentru niște fete din Vizurești”, a spus Oana.

Autor: Oana Racheleanu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Frumoasa de la operă și ghemul de lână

Îți poți imagina o soprană, care după ce coboară de pe scena operei și, după ce lasă costumul strălucitor de spectacol , se apucă de cusut? Sau de sculptat lână,

Special 0 Comments

(P) Anunț finalizare proiect –

„Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” 18.06.2021 ANUNT FINALIZARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” ANCHOR TRAVEL SRL ANCHOR TRAVEL SRL anunta finalizarea etapei de implementare a

Special 0 Comments

Nava-fanion a Greenpeace vine în România. Rainbow Warrior dă alarma schimbărilor climatice

Rainbow Warrior, nava-fanion a Greenpeace, vine în România în perioada 29 mai – 2 iunie, pentru a semnala legătura dintre modul în care producem energie în prezent și modificarea climei

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta