Pregătește masca, Italia e gata pentru cea mai tare petrecere din Europa!

Pregătește masca, Italia e gata pentru cea mai tare petrecere din Europa!

 

Dacă ai visat să vezi spectacolul venețian la el acasă, nu doar la televizor sau pe internet, ai timp să-ți organizezi vacanța la Veneția, între 27 ianuarie și 13 februarie. Tot ce trebuie să faci este să cauți hotelul potrivit și să-ți rezervi călătoria, pentru a evita prețurile mari din apropierea evenimentului.

Dacă nu ai fost, îți vei spune că măcar o dată în viață trebuie să ajungi la Carnaval, dar o dată ce ai ajuns acolo, te-ai costumat și ai intrat în atmosferă, îți vei dori să revii, an de an la cel mai faimos festival italian al măștilor.

Carnavalul nu are loc într-o perioadă determinată, ci variază ca interval, în fiecare an. Ideea principală este ca sărbătoarea să se încheie înainte de începerea Postului Mare din calendarul romano-catolic.

Cunoscut în întreaga lume pentru spectacolul măștilor, dar și pentru distracțiile sale libertine, Carnavalul din Veneția este o experiență i-nedită care te duce într-o altă dimensiune, una plină de magie, în care îți poți crea propria poveste romantică de iarnă.

  • Carnavalul din Veneția, începuturi

Se pare că începuturile carnavalului se trag dintr-o festivitate care celebra victoria ”Serenissima Repubblica” (Republică Venețiană) asupra Patriarhului din Aquilea, în 1162. Deși aceasta s-a ținut pe tot parcursul lungii istorii venețiene, carnavalul a devenit un eveniment oficial abia în timpul Renascentismului. Faima festivalului a atins cote impresionante în secolul al XIII-lea însă, în 1797 atât festivalul și cât și purtarea de măști au fost interzise, iar timp de aproape 200 de ani se pare că s-a desfășurat mai mult în ilegalitate. Carnavalul a revenit apoi în atenția publicului, în 1979, într-o încercare a guvernului de a susține și răspândi istoria și cultura venețiene. Astăzi, Carnavalul din Veneția atrage anual peste 3 milioane de turiști dornici să ia parte la un eveniment unic care pune stăpânire timp de două săptămâni, pe orașul de pe ape. Unul dintre cele mai importante evenimente care au loc în perioada carnavalului este concursul pentru cea mai frumoasă mască. La fel de așteptate sunt însă și zilele Festei Venețiene pe apă, parada ”Festa delle Marie”, ”Mestre Carnival Street Show”, Balul de la Palat sau zborul Îngerului Carnavalului.

Misterioasele măștii ale carnavalului

Măștile venețiene sunt cel mai important simbol al orașului și carnavalului. Pentru venețieni purtatul măș-tilor nu a fost doar un obicei de frumusețe, ci un fel de paravan pentru stilul lor de viață libertin. Atunci când purtau o mască puteau face lucruri altfel interzise, să își asume riscuri în dragoste sau să participe la jocuri de noroc. Măștile erau atât de folosite încât meșterii care le făceau, numiți mascareri, aveau propria lor breaslă cu legi proprii și ocupau o poziție specială în societate. «

  • «Bauta», cea mai cunoscută dintre măști

– Există mai multe stiluri de măști, dar masca cea mai folosită de către venețieni se numește ”Bauta” și acoperă întreaga față. Aceasta era purtată atât de către bărbați, cât și de către femei, iar toți aceștia erau capabili să cheltuiască sume uriașe pentru a o putea obține.

– O altă masca populară este ”Columbina”, care acoperă doar jumătate din față. Aceasta poate fi decorată cu aur, argint, pene sau cristale și este susținută pe față cu un bastonaș ori este legată cu fundă.

– Există și o mască ce pune în valoare trăsăturile feminine și care se numește ”Moretta”.

– Masca ”Volto” este masca tipic venețiană, albă, care era folosită în principal de către oamenii de rând. Alte măști sunt: ”El Medico della Peste”, ”Arlecchino”, sau ”Brighella”.

Corina Rob

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

La pas prin lume 0 Comments

Heuriger, tradiția vienezilor de a se bucura toamna de vinul nou

Heuriger este o tradiție de mai bine de 230 de ani, care încă se mai păstrează în satele de lângă Viena. Toamna, timp de două săptămâni, fiecare producător local își

Util in vacanta 0 Comments

Iulie e luna Americii, așa că haideți să sărbătorim ”tărâmul făgăduinței”!

De aproape 140 de ani, din 1776 încoace, americanii își celebrează independența în fiecare zi de 4 iulie. Și pentru că tocmai i-am sărbătorit, vă facem o propunere tocmai bună

Plecari in doi 0 Comments

„Be here now”, povestea unei familii care se distrează organizat și trăiește de-adevăratelea 

Știm cu toții că relațiile nu înseamnă numai lapte și miere, așa că, în luna iubirii, punem reflectorul pe o poveste reală, cu bune și cu rele. Laura și Lucian

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta