Rafting pe râurile din România – un potențial turistic enorm, insuficient exploatat
“Turism și adrenalină pe râurile din România”, acesta a fost subiectul unei mese rotunde ce a avut loc săptămâna aceasta în București, eveniment organizat de Asociația Green Adventure și Autoritatea Națională pentru Turism. Scopul dezbaterii: promovarea sporturilor nautice pe râurile din România, dar și identificarea soluțiilor pentru a asigura operatorilor din turismul de aventură condițiile optime pentru desfășurarea acestor activități. Și aici intervine problema: râuri avem, potențial există, operatori care să aducă turiștii dornici de astfel de sporturi sunt, apă nu este.
Vă întrebați cum așa? Simplu: majoritatea râurilor pe care se pot practica sporturile nautice au debitul controlat de baraje, iar cei care răspund de uzinarea apei nu se potrivesc deloc la program cu cei care vor să practice rafting. Prin urmare, în prezent, pe cele cinci râuri din România unde este posibilă această activitate, în perioada de vârf a sezonului se înregistrează maximum 1.000 de turiști în weekend, când ar putea fi un număr de 5 ori mai mare. Lipsa constantă de apă precum și dialogul inexistent cu autoritățile de reglementare fac, în acest moment, aproape imposibilă dezvoltarea pe termen lung a sporturilor nautice. Așadar, iată și necesitatea evenimentului “Turism si adrenalina pe râurile din România”, unde au fost prezenți atât reprezentanții Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, ai Autorității Naționale pentru Turism, cât și agenții de turism din Romania.
Vrem ape curate, este simplu
De vorbă cu președintele Asociației Green Adventure, Cătălin Câmpeanu, admitem că raftingul este o activitate care poate genera foarte mulți bani dar că, în prezent, avem zone prea puțin dezvoltate din punct de vedere turistic pentru așa ceva. Putem atrage turiștii din România, dar și din străinătate, atât timp cât rezolvăm problemele concrete: lipsa debitului de apă, lipsa promovării adecvate. În plus mai avem o problemă extrem de gravă: majoritatea râurilor de la noi sunt mizerabile, cu apă poluată și plină de gunoaie. Mesajul lui Cătălin Câmpeanu: să educăm turiștii, localnicii, să ne păstrăm râurile și țara curată!
Pe scurt, randamentul în sectorul sporturilor de aventură este de 10% din cât ar putea să fie. Soluția? Potrivit lui Dan Panturu – Teamadventure – dacă amavem un program de uzinare al apei, cel puțin pe weekend, la ore prestabilite, am putea să ne facem treaba și să aucem turiștii în mod constant. Ca să scurtcircuiteze comunicarea, cei de la Asociația Green Adventure au lansat o invitație publică către autorități – inclusiv Hidroelectrica și Apele Române – de a merge cu familiile să încerce raftingul, să înțeleagă acest sport și să vadă că se desfășoară în condiții de siguranță maximă.
Până atunci însă, va depinde doar de noi să promovăm corect acest sector și să încercăm o comunicare eficientă în beneficiul tuturor. Iar pentru cei care sunt amatori atât de sporturi nautice cât și de călătorii, vă mai spun că la eveniment a fost prezent și Lucian Ionescu – omul care timp de șapte luni a călătorit în caiac între Giurgiu și Veneția. Dacă nu ați apucat să îi citiți cartea, începând din 25 noiembrie puteți să-i aflați impresiile din această aventură tot aici, pe www.turismclub.ro.
Râuri unde putem practica raftingul:
Râul BUZĂU
– se află la 165 km de București, 80 km de Brașov, 110 km de Buzău.
-traseu practicabil pe râu în condiții de apă clară: maxim 15 km (de la Nohoiașu – la Patarlagele).
-număr operatori permanenți de rafting pe acest râu: 0, datorită incertitudinii debitului de apă.
-potențial randament turiști pe toată perioada sezonului (martie-octombrie), dacă va fi un program de uzinare pe weekend: + 1.000 de turiști/wekeend și apariția de baze permanente de rafting în această zonă.
Râul JIU
– se află la 300 km de București, 60 km de Târgu Jiu, 170 km de Craiova.
– traseu practicabil pe râu: maxim 20 km (Defileul Jiului).
– număr operatori ocazitionali de rafting pe acest râu: peste 10
– randament turișiti în perioada de rafting: peste 200 persoane, adusi de firmele de rafting în perioada ploioasă.
– potențial randament turiști pe toată perioada sezonului (martie-octombrie), dacă va fi un program de uzinare pe weekend: + 1.000 de turiști/wekeend și apariția de baze permanente de rafting în această zonă.
Râul CERNA (HERCULANE):
– se află la 390 km de București, 180 km de Timișoara, 47 km de Drobeta Turnu Severin.
– traseu practicabil pe râu: maxim 20 km (Valea Cernei).
– număr operatori ocazionali de rafting: peste 10 operatori din toată țara.
– randament turișiti în acest moment: peste 200 de turiști pe weekend în perioada
ploioasă. Potențial pe toata perioada sezonului (martie-octombrie): + 1.000 de turiști/wekeend și apariția de baze permanente de rafting în această zonă.
Râul CRIȘUL REPEDE:
– se află la 550 km de București, 56 km de Oradea, 100 km de Cluj Napoca.
– traseu practicabil pe râu: maxim 15 km (în dreptul localității Vadu Crișului).
– număr operatori ocazionali de rafting pe acest râu: 5
– randament turișiti în perioada de rafting în acest moment: peste 200 de
turiști pe weekend în perioada ploioasă.
– potențial randament turiști: +1.000 de turiști/wekeend și apariția de baze permanente de rafting în zonă.
Râul BISTRIȚA:
– se află la 510 km de București, 155 km de Piatra Neamț, 80 km de Bistrița.
– traseu practicabil pe râu în conditii de white water clasa 2-2+: maxim 15 km (în dreptul localității Vatra Dornei).
– număr operatori ocazionali: 5
– număr operatori permanenți de rafting pe acest râu: 0, din cauza incertitudinii debitului de apă necesar.
– randament turiști în perioada de rafting în prezent: peste 100 de turiști pe weekend în perioada ploioasă.
– potențial randament turiști: +1.000 de turiști/wekeend și apariția de baze permanente de rafting în zonă.
(Simona Neață)
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Sunteţi pregătiţi pentru o noapte la muzeu?
În noaptea de 17 spre 18 mai, am sărbătorit Noaptea Muzeelor. Evenimentul, demarat de francezi acum 10 ani, a avut ca scop atragerea turiştilor spre porţile muzeelor, dar a reuşit
Maya in Wanderland: o mamă și fiica ei de șase ani, într-un an sabatic
Cezarina este din Alexandria, dar și-a petrecut ultimii 11 ani în Damasc (Siria), Egipt și Maroc. În noiembrie 2016 și-a luat fiica de șase ani, Maya, și a plecat să
Aici găsești vară chiar și… toamna
Dacă vrei soare, nu e timpul trecut. Încearcă una din plajele de la Marea Mediterană sau de la Adriatică Și ce dacă a venit toamna la noi! Mai sunt locuri
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!