Redescoperim secretele tinovului Poiana Stampei, cu ajutorul AER

Redescoperim secretele tinovului Poiana Stampei, cu ajutorul AER

Multe zone din țară așteaptă intervenția oamenilor de suflet, pentru care turism înseamnă responsabilitate, protejare, discreție și informare. Iată o nouă zonă ce se arată celor care înțeleg ecoturismul.

În Rezervația Naturală Tinovul Mare Poiana Stampei, Asociația de Ecoturism din România (AER), în parteneriat cu Administrația Parcului Național Călimani, amenajează o potecă de vizitare care va pune zona pe harta atracțiilor turistice din destinația ecoturistică Țara Dornelor. Lucrările au început în luna mai şi se vor încheia în septembrie 2014.

Se va repara podețul, se vor construi 3 platforme de regrupare și se vor instala 6 panouri interpretative care vor introduce vizitatorii în lumea magică a unui tinov: ce este un tinov, cum s-a format, care sunt funcțiile lui, de ce este important, precum și câteva particularități ale florei și faunei.

În zonă există mai multe rezervații naturale sau situri Natura 2000 ce protejează turbăriile oligotrofe, cunoscute și sub denumirea de tinoave, însă Tinovul Mare din Poiana Stampei, unul dintre cele mai cunoscute tinoave din România, reprezintă singura astfel de arie protejată cu un minim de infrastructură de vizitare. Astfel, încă de acum 90 de ani a fost construit un podeț ce străbate tinovul pe o lungime de 800m, însă acesta nu a fost niciodată însoțit de o infrastructură de interpretare.

„Toată această infrastructură ecoturistică va facilita înțelegerea proceselor naturale și va explica importanța ariilor naturale protejate: mai multe categorii de arii protejate se suprapun peste tinov: rezervație naturală, sit Natura 2000 – rețeaua de arii naturale protejate la nivelul Uniunii Europene -, și zonă umedă RAMSAR” a declarat Cristi Ortoanu, responsabil comunități al PNC.

„Inițiativa se înscrie în strategia AER din ultimii 6 ani de a dezvolta Țara Dornelor ca o destinație ecoturistică de prim rang în România. Poteca tematică completează alte activități desfăşurate în zonă: realizarea unei hărți ecoturistice, identificarea de trasee de cicloturism, constituirea unei asociații locale de ecoturism, certificarea unor pensiuni ecoturistice și multe altele”, a declarat Bogdan Papuc, director executiv al AER.

Poteca tematică este realizată în cadrul proiectului Tinovul Poiana Stampei – natură și turism în destinația ecoturistică Țara Dornelor, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, care va fi derulat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Călimani în perioada mai-septembrie 2014.

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

Romania preia conducerea Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale a Turismului

  Romania o preluat, in urma candidaturii depuse de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), conducerea Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), decizie adoptata cu unanimitate de voturi

Editorial 0 Comments

Noi proiecte in promovarea si dezvoltarea turismului din Bucuresti

Potrivit ultimei informari de presa privind activitatea desfasurata de Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, in perioada 28.01-01.02.2013, doamna Maria Grapini s-a intalnit recent cu Primarul General

Editorial 0 Comments

Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului trage un semnal de alarmă

Deschiderea unei cariere de grano-diorit pe Dealul Blidarului, de pe valea Bârsa Fierului, a fost subiectul celei mai recente întâlniri a Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Piatra Craiului, împreună cu

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta