Să descoperim Troia, într-un peisaj spectaculos

Să descoperim Troia, într-un peisaj spectaculos

Legenda lui Ulise cel isteț, care a reușit să pătrundă dincolo de invincibilele ziduri ale cetății Troia, ne-a fascinat în copilărie. Am fost alături de el și de ahei, atunci când au construit calul de lemn! Astăzi însă vizităm Troia și admirăm arhitectura cetății. Ne bucurăm de peisajele cu măslini bătrâni și savurăm ceai sau cafea, la terase turcești, după care alegem suveniruri, pentru prieteni și pentru vitrina noastră cu amintiri din vacanțe. (Silvia Mirea)

 

 

 

 

Legendara Troia și uriașul cal de lemn

Turcii îi spun astăzi Hisarlik. Homer ne-a povestit de Troia. Un loc de legendă, ruine ce te fascinează, la gândul că pe aceste alei de piatră a pășit frumoasa Elena… Troia este o comoară a întregii lumi, un monument protejat de UNESCO, un sit arheologic în care încă se fac descoperiri uluitoare. În urmă cu 5000 de ani, vitejii soldați troieni deveneau inspirație pentru istorici și poeți, iar aventurile regilor și eroilor lor intrau în legendă. Astăzi, turiștii vizitează muzeul arheologic și ascultă descrierile ghidului, care le vorbește despre fundațiile caselor, templul și teatrul ce au fost descoperite până acum. Și, bineînțeles, se fotografiază alături și de la ferestrele uriașului cal troian, construit din lemn, pentru a aminti de șiretlicul lui Ulise.

Çanakkale, prima oprire

Dacă vreți să vizitați Troia, veți porni spre Dardanele, celebra strâmtoare de doar 1200 m lățime. Se află între Marea Marmara și Marea Egee și face legătura între Europa și Asia. Çanakkale se află pe coasta asiatică, iar pe cea europeană puteți vizita Eceabat sau Kilitbahir, orașe pline de monumente istorice și cafenele cochete. Între cele două țărmuri călătoriți cu feriboturi și admirați iahturi elegante, ce traversează zilnic strâmtoarea. Cetatea de lângă Kilitbahir, construită de Mehmed al II-lea, este un obiectiv turistic de neratat. În Çanakkale veți găsi hoteluri elegante și restaurante atrăgătoare.

 

Insulele turcești, o destinație aparte, personalizată

În Dardanele, numeroase insule, aflate sub Semilună, sunt vizitate de turiști, deoarece fiecare dintre ele vine cu particularitatea ei. Bozcaada este una dintre cele mai frumoase, una dintre atracțiile sale fiind piatra elvețiană, folosită în construcții. Casele de un alb strălucitor vă vor fura ochii, iar restaurantele și cafenelele din zona pietonală vă vor vrăji cu arome de cafea prăjită și mâncare tradițională. În octombrie, cramele de pe Bozcaada sunt la mare căutare, la fel ca și peisajele cu terasele pe care se întind podgoriile. La Ayazma, Poyraz și Idelik sunt cele mai frumoase plaje cu nisip. Cea mai mare insula turcească este Gokceada, care are o mulțime de golfulețe sălbatice, pe care le puteți descoperi cu aparatul de fotografiat pregătit. Veți descoperi și păduri de brazi și măslini, mânăstiri străvechi și izvoare binefăcătoare.

Parcul Gelibolu, în căutarea peisajelor de toamnă

Pe coasta asiatică a Dardanelelor, descoperiți cetatea Cimenlik, construită tot de Mehmed al II-lea, dar unde s-au purtat bătălii și în Primul Război Mondial, când în bătălia de la Galipoli au pierit 500.000 de soldați. În amintirea lor și pentru a nu uita ce nenorociri pot aduce războaiele omenirii, cetatea Cimenlik a devenit muzeu militar. Dar Parcul Gelibolu are și frumuseți natural, dintre care noi vă recomandăm rocile Ariburnu și lacul salin Tuz Golu.

Mic dejun turcesc – de savurat într-o dimineață leneșă

Ați pornit prin Turcia, într-o vacanță dedicată vizitării a mai multor regiuni și monumente istorice. Prin urmare, în fiecare dimineață deschideți agenda și verificați grăbiți programul zilei. Mic dejunul îl luați pe fugă, o cafea, un sendviș sau un croissant. Dar nu vă grăbiți așa de tare! Măcar într-o dimineață să vă lăsați răsfățați cu un mic dejun turcesc. Începeți cu brânzeturi de diferite feluri – cu plante aromatice, de vacă, oaie, capră, proaspătă sau uscată. Lângă brânză veți primi pe platou și dulceață de nuci verzi, cu scorțișoară și cuișoare. Mm! Continuați cu un fagure de miere, pentru imunitate, zicem noi, și un strop de smântână groasă. Vine și o omletă mică, măsline și roșii parfumate. Pâinea caldă va fi în coșul acoperit cu un ștergar colorat! Iar ceaiul! Musai de băut cu o cub de zahăr pus în gură! Iar după acest festin, porniți cu încredere la drum.

Vizitați:

– Muzeul Arheologic din Çanakkale

– Muzeul Kabatepe

– Izvoarele termale Kestanbol Kaplicasi, din Ezine

– Izvoarele termale Tuzla Kaplicasi, din Çan

– Galeria Artelor Frumoase

Cum ajungeți la ruinele cetății Troia

Cu feribotul, cu autocare sau cu autobuzele de linie, până în Çanakkale. De aici, puteți merge cu taxiul, un fel de maxi-taxi sau autocare special puse la dispoziție turiștilor. În octombrie, vremea este răcoroasă, iar în unele zile poate bătea și vântul, dar puteți să vă plimbați în voie printre ruine, fără teama unei insolații.

 

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Vacante active 0 Comments

Ţări ce-ţi dăruiesc ineditul – Namibia, Mozambic, Botswana

Atunci când posibiliatatea de a pleca o perioadă mai lungă de timp îţi este la îndemână, profită şi porneşte către ţări ce te poartă în lumi extraordinare. Vorbim de parcuri

La pas prin lume 0 Comments

Ace Parade: expediție prin lume, în coloană de mașini

Când auzi de mașini puternice te gândești, de cele mai multe ori, la întreceri nebune. Ace Parade, un grup format în mare parte din români, contrazice acest mit. Membrii dețin

Vacante active 0 Comments

Vacanţe de poveste

În august ascultăm muzică în natură Vara asta ascultăm muzică în natură, cât mai departe de săli de spectacol întunecate şi cu aer condiţionat. În întreaga lume se organizează de

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta