Saramura Dobrogeană, în topul deliciilor tradiționale din zonele protejate ale lumii

Saramura Dobrogeană, în topul deliciilor tradiționale din zonele protejate ale lumii

O străveche rețetă de pește din Delta Dunării a aprins imaginația și simțurile gustative ale oamenilor aflați în cele mai îndepărtate locuri ale lumii, susține dobrogeanews.ro.

Vorbim despre Saramura de pește din Delta Dunării, „coaptă la foc viu” cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil dar ferm așa după cum este Aligote-ul nostru nord-dobrogean născut din bobul încins la soare, rețetă care a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate/rezervațiile lumii. Deputatul Lucian Simion, membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO s-a ocupat de toată povestea asta cu gust unic și a oferit detalii picante și rețeta acestui preparat ajuns pe masa de sărbătoare a UNESCO. Iată cum se prepară:

SARAMURÃ DE PESTE
• 2 ardei iuți • 500 g sare grunjoasã• 50 g oțet • 1 litru de apã
• verdețuri (pãtrunjel, țelinã, leuștean, cimbru, mãrar)
• 2 kg pește de apã dulce, de preferințã pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șãlãiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește)
• Se pune apa la fiert• Pe plita încinsã moderat sau pe o tablã asezatã pe jar blând se asterne un strat de sare• Se curãțã peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spalã în apã rece• Dupã ce sarea s-a înfierbântat bine, se așazã peștele pe tablã; la fiecare trei minute se întoarce, în total de douã-trei ori, pânã se închide maroniu la culoare; chiar dacã apar pete negre de arsurã, nu-i bai, cã doar solzii apãrã carnea cea albã, dulce și coaptã în ale ei; focul mic face saramura bunã. Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavã curată, se presarã cu verdeațã și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (lãmâie pentru obrazele fine), se toarnã apa clocotitã pânã la grosimea peștelui (bibanii sã parã niște insulite joase, bãtute de valuri). Se mãnâncã îndepãrtând pielea cu solzi.

Puteți citi articolul integral aici:
https://www.dobrogeanews.ro/unesco-a-ales-reteta-saramurii-de-peste-din-delta-dunarii-ca-fiind-reprezentativa-in-lume/?fbclid=IwAR3k0STYsu2BrSt9H8EdLUoNHgAPHXq4NPXs-MiO658zNPrP7LHJ7PwpuEE

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

De sfântul Andrei, se îmbină obiceiuri străvechi

Se spune că Sântandrei este o divinitate geto-dacă, iar creştinii au suprapus imaginea acestuia cu aceea a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Pe 30 noiembrie îi sărbătorim pe amândoi, atât

Traditii & Folclor 0 Comments

Mai sau Florar, luna în care se spune că Raiul coboară pe pământ

Luna mai, denumită popular și „Florar” este, în tradiția populară, o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare, despre care se spune că aduce Raiul pe pământ,

Traditii & Folclor 0 Comments

Obiceiuri pascale, în satele româneşti

Apropierea Paştelui ne duce cu gândul la tradiţiile familiilor noastre, la amintirile copilăriei şi la dorinţa de a merge la biserică, aşa, ca pe vremuri, de mână cu bunica, cu

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta