Senzații tari pe râuri repezi: rafting și river tubing

Senzații tari pe râuri repezi: rafting și river tubing

Vara ni se activează pofta de a încerca destinații și senzații noi, iar pentru cei care au nevoie de adrenalină există turismul de aventură. Pentru luna iunie, avem două variante care pot fi încercate de oricine: rafting și river tubing.

Deși aceste sporturi se practică pe apă, nu este nevoie să ai condiție fizică bună și nici măcar nu trebuie să știi să înoți pentru că vei primi un echipament complet, inclusiv vestă de salvare cu flotabilitate superioară și cască specială de protecție.

Raftingul este cel mai sigur dintre sporturile pe ape repezi și se practică în ambarcațiuni mari, gonflabile, de 6 până la 12 persoane, iar river tubing-ul presupune folosirea unor colaci speciali de către o singură persoană.

În funcție de cât de tari vrei să fie senzațiile, alegi un râu de clasa 1, care este o apă calmă, pe care poți face rafting doar la nivel de socializare, de clasa 2, care înseamnă curenți de dificultate moderată, cu valuri mici sau chiar de clasa 5, care deja e o etapă extrem de dificilă, cu pasaje de apă învolburată foarte lungi și curenți foarte puternici.

În România se poate face rafting pe râurile mai mari, cum ar fi Bistrița, Mureș, Someș, Crișuri, Nera, Cerna, Arieș, dar cele mai indicate sunt cele cu debit constant, de exemplu Buzăul, de clasa 2 spre 3, și Jiul, cu pasaje de clasa 2 și 4. Primăvara, grație topirii zăpezilor, multe râuri precum Bâsca Mare, Bâsca Mică, Bâsca Rozilei și Crișul Pietros devin ape repezi pe care se poate practica raftingul.

La river tubing, însă, se folosesc numai pasaje de gradul 2, de pe râuri precum Mureș, Arieș, Crișul Repede, Bistrița și Nera pentru ca distracția să aibă loc în siguranță.

Prețul pentru o tură de rafting variază în funcție de râu și de numărul de participanți, dar ca să-ți faci o idee, prețul pentru o tură pe Jiu sau pe Buzău este de 200 de lei de persoană. River tubing-ul costă 100 de lei și merită toți banii.

Oana Racheleanu

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Popas de-o zi la Cisnădie

Către Sibiu fiecare am pornit măcar odată, căci frumuseţea lui şi-a luat locul de onoare între oraşele României. Un scurt popas însă, în Cisnădie sau în Cisnădioara şi un sentiment

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

La Piatra Neamţ pentru o plimbare cu telegondola

Dacă în iarnă mergeam la Piatra Neamţ pentru a schia, in lunile calde poposim pentru o sâmbătă să ne bucurăm de panorama oraşului într-o zi cu soare. Telegondola de aici

Locuri pentru fuga din oras 0 Comments

Narcisele aduc primăvara

Olandezii au lalelele, francezii au lavanda, bulgarii, trandafirii, austriecii au floarea-de-colț. Noi am putea avea narcisele, ca simbol național, având în vedere numărul poienilor pline de aceste minunate flori albe

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta