Dedicat turistului secolului XXI

Dedicat turistului secolului XXI

Haideţi să discutăm despre perioada când cei mai mulţi dintre noi plecăm în concediu. După atâtea luni de muncă, oboseala îşi spune deseori cuvântul şi uităm, la plecarea în vacanţă, să ne luăm măsuri de siguranţă. De aceea, vă reamintim câteva sfaturi, 10 la număr, care ne-au fost şi nouă de folos de câteva ori.

Dar cel mai important dintre toate cele 10 este acesta: relaxaţi-vă şi luaţi fiecare zi aşa cum vine! Nu lăsaţi detaliile să vă strice un concediu, bucuraţi-vă deopotrivă şi de zilele cu soare, şi de cele cu ploaie şi nu vă enervaţi de aglomeraţie, profitaţi de ea pentru a admira mai bine peisajul sau pentru a sta de vorbă cu însoţitorii. Iată, în cele ce urmează, ce ar trebui să faceţi pentru un concediu plăcut!

1. Copii după acte. Una dintre spaimele fiecărei vacanţe este că vă puteţi pierde actele sau că vă pot fi furate. De aceea, grijuliii pun în bagaje şi un set de copii ale fiecărui document de călătorie. Dar şi bagajele se pierd sau se fură! Aşadar, mai bine scanaţi-vă paşaportul, fişa medicală, voucherele etc. şi trimiteţi-vă imaginile respective pe propria adresă de e-mail. Astfel, la orice hotel sau centru de poliţie vă puteţi dovedi identitatea cu doar câteva click-uri de mouse.

2. Luaţi cu voi bani virtuali! Unul sau două carduri de credit sau cu economii vă pot fi de folos în orice ţară aţi merge, deoarece la orice bancomat sau în orice magazin din marile oraşe şi staţiuni puteţi folosi sumele de bani necesare, fără a fi nevoie să treceţi pe la bancă pentru a face schimburi valutare. Încă un sfat preţios: verificaţi la banca emitentă a cardului dacă acesta poate fi folosit în orice ţară.

3. Nu vă grăbiţi, odihniţi-vă suficient – nimic nu este mai neplăcut într-o vacanţă decât o entorsă făcută din cauza grabei sau o răceală care să vă pună la pat – în hotel! Nici să picaţi de somn întreaga zi pentru că v-aţi trezit cu noaptea în cap sau aţi mărşăluit cu orele nu este tocmai indicat, prin urmare, luaţi-vă pauze (măcar 20 de minute) pentru odihnă şi relaxare.

4. Faceţi-vă rezervări din timp şi păstraţi răspunsurile de la hoteluri sau companii de transport. Majoritatea liniilor aeriene cât şi hotelurile au renunţat la a mai cere o copie printată a rezervării, dar nu strică niciodată să o aveţi la îndemână. În plus, odată prezentată foaia, scăpaţi de momentele în care aceştia nu reuşesc sa pronunţe sau nu ştiu să vă scrie numele. Să recunoaştem, pentru majoritatea străinilor, numele româneşti sunt uneori greu de pronunţat, mai ales atunci când au în alcătuire “ş” sau “ţ”.

5. Faceţi-vă planuri detaliate înainte de a pleca, dar nu intraţi în panică dacă nu se întâmplă totul cum aţi stabilit. Lăsaţi loc şi întâmplării în viaţa voastră.

6. Călătoriţi cu bagaje cât mai puţine şi ieftine! Nu vreţi să atrageţi atenţia hoţilor care se învârtesc întotdeauna în zonele turistice sau în apropierea aeroporturilor. În plus, bagajele pot fi rătăcite fără a fi vina cuiva sau pot fi avariate în timpul zborului. Iar o roată ruptă la noul tău bagaj parcă nu este un început ideal de vacanţă.

7. Fiţi flexibili! Orice s-ar întâmpla – muzeul preferat tocmai a intrat în renovare, aţi pierdut trenul sau vremea este cam rece – păstraţi-vă optimismul şi căutaţi variante. Se găsesc totdeauna alte lucruri care să vă surprindă în locul respectiv, trebuie doar să aflaţi despre ele J.

8. Banii contează, dar nu chiar atât de mult. Nu fiţi zgârciţi, dar nici nu plătiţi 10 euro pe un hamburger în plin centrul Parisului, ca în final să nu vă ajungă banii să intraţi la Louvru. Este un lucru ştiut că, la terasele, restaurantele sau pub-urile din imediata vecinătate a punctelor turistice, preţurile sunt mai mari, iar mâncarea ceva mai “turistică”. Aşadar întrebaţi înainte de un loc bun unde se poate servi masa, precum şi de restaurantele preferate de localnici.

9. Nu uitaţi de telefon. Activaţi-vă cartela pentru ţările în care mergeţi şi salvaţi-vă pe o tastă de urgenţă numărul lor de la salvare şi de la poliţie. Nu uitaţi să întrebaţi şi de prefixul ţării în care vă aflaţi pentru convorbirile telefonice şi păstraţi mesajul primit la activarea reţelei în mesagerie. Aşa veţi putea verifica şi monitoriza costul apelurilor şi pe cel al mesajelor fără a avea surpriza unei facturi ameţitoare la întoarcerea în ţară.

10. Nu vă bazaţi doar pe ghidurile turistice, ci mai întrebaţi un prieten sau căutaţi pe bloguri pentru a afla informaţii utile despre locurile în care vreţi să mergeţi. Întrebaţi la recepţia hotelului despre oraşul sau zona în care vă aflaţi, cu siguranţă veţi fi bine îndumaţi şi veţi primi o hartă turistică a locului. Vorbiţi cu localnicii şi ospătarii de la terasele unde vă opriţi pentru a lua masa, vor şti să vă spună mult mai multe lucruri decât veţi găsi în ghidurile cumpărate de la librărie. (Silvia Mirea)

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

EVENIMENTELE LUNII 0 Comments

50 de cai înscriși la Cupa României la Dresaj

În perioada 14-16 august 2015 vor avea loc în Snagov, județul Ilfov, Cupa României la Dresaj și Cupa Steaua Bucureşti la Dresaj Seniori. Organizate de Clubul de Echitație Equestria, alături

Util in vacanta 0 Comments

Dacă vrei să citești și nu mai știi ce, iată 70 de volume pe care le poți descărca gratis

O carte bună de specialitate sau un roman de referință costă de obicei între 30 și 80 de lei, uneori chiar și mai mult de atât, așa că nu oricine

Util in vacanta 0 Comments

Cum îți alegi destinația de weekend?

În primul rând, decizi ce vrei să faci în 2 zile: să stai la soare pe o plajă, să te relaxezi la spa, să te aventurezi într-un parc de distracție

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta