Te învață chineza de bază, în doar 10 zile

Călătorului îi stă bine cu… cel puțin o limbă străină, iar dacă una din ele este, de exemplu, chineza, sigur va face furori într-o călătorie în această țară asiatică. Știu, poate ți se pare o exagerare să înveți chineza pentru o excursie în China, dar se poate. Lina Toma a dezvoltat o metodă proprie de a preda limbile străine și te poate ajuta să te descurci chiar și în chineză, în doar 10 zile.

Lina Toma a plecat cu familia în Spania când avea 14 ani. S-a adaptat imediat, le-a dat clasă la învățătură spaniolilor și le-a luat și bursele. Nu îi era dor nici măcar puțin de România și s-a întors prima dată după 6 ani din motive birocratice. Dar după 13 ani a simțit cum o cheamă glia înapoi, așa că a revenit în comuna natală Lerești, din județul Argeș, cu planuri și ambiții mari.

De când se știe a avut o pasiune pentru limbile străine iar acum, la 27 de ani, vorbește engleză, franceză, spaniolă, chineză și arabă. Ba mai mult de atât, a dezvoltat o metodă proprie prin care îi ajută pe ceilalți să învețe limbi străine. Cum ar fi, de exemplu, să poți să te descurci în chineză după numai 10 zile de curs? Dar în arabă?

Lina a înțeles că creierul se modifică în permanență, fără ca noi să fim conștienți, așa că s-a întrebat de ce să nu fim noi arhitecți ai creierelor noastre? Și-a dat seama că învățând ceva nou poți să-ți modifici structura creierului, dar există o condiție esențială: să o faci cu emoție, „să ai mereu senzația de bine în suflet”. Este designer cognitiv și are câteva instrumente preferate în predarea limbilor străine: verbele, acuarelele, muzica, frazele, metodele de relaxare, zâmbetul și, cel mai important, sufletul.

„Subconștientul se atașează de situații unde există emoții. Mereu lucrezi cu subconștientul, numai că acum trebuie să iei tu hamurile. El mereu extrage din realitate situații, în funcție de intensitate, dacă sunt pozitive sau negative”, explică fata.

Are atât de multă pasiune pentru limbile străine, încât folosește expresii de genul „mi-e poftă să predau chineză” sau când vorbește despre verb, zice, în timp ce își împreunează mâinile la piept: „Băi, verbul e tot! E minunat! Trebuie să iubești verbul, că este atât de frumos!”. Mai că l-ar lua în brațe.

„Verbele conțin informații despre mișcare, despre existență, despre necesitate, tot ce înseamnă acțiune în viață. Fiecare verb conține esența. Dacă scoți verbul dintr-o frază, nu mai există frază”, îmi explică Lina.

Dar lecțiile ei n-o să fie ca cele din generală sau din liceu. N-o să înceapă cu timpurile verbale, ci cu jocuri. N-o să-ți asculte tema, căci n-o să-ți dea nicio temă. Poate o să pictați, o să cântați la chitară, o să vă jucați cu un creier din plastic sau o să faceți pauza de relaxare direct în natură. „Cred în nevoia de a activa partea emoțională a elevului. Nu suntem roboței care să ne așezăm și să învățăm”, susține profesoara.

Design cognitiv, o tehnică inedită

Așadar, ce poți să înveți în 10 zile? Să scrii și să pronunți 100 de caractere în chineză (nivel de începător) sau să citești și să ții minte 300 de fraze în arabă sau să înțelegi perfect cum funcționează verbele la engleză. Pentru toate cele trei limbi, Lina are un moment special, cel de relaxare.

În timp ce tu stai comod pe canapea, iar în surdină se aude muzică de relaxare, ea îți recitește tot ce ați învățat împreună până în acel moment. Astfel, subconștientul se împrietenește cu informația, iar tu te vei destinde ca în timpul unui somn bun.

„Momentul de relaxare te resetează. Te umpli de energie. Nu trebuie să dormi 3 ore ca să-ți revii. Prin metoda asta n-am lucrat niciodată cu elevi obosiți. Veneau la mine direct de la facultate, după multe cursuri, și plecau fresh”, explică designerul cognitiv.

Lina avertizează că nu are nicio baghetă magică prin care să facă lucrurile să se întâmple fără pic de efort.

„Vrem fluiditate în vorbire, aşadar interesul nostru este să creăm o relație de apropiere între subconştient şi noile sunete şi structuri astfel încât să ne exprimăm gândurile (deja existente) în orice situaţie. Cum? Avem buton magic? Nu. Facem operaţie pe creier? Nu. Știința ne spune că pentru crearea unui nou tipar sau obicei avem nevoie de aproximativ 30 de zile. Așadar, totul se face prin antrenament, disciplină şi perseverență. Trebuie să accepți o provocare de 30 de zile.Apoi vei începe să vezi altfel limbile străine, să gândești precum un nativ, ca un vorbitor de engleză, de chineză”, explică fata.

Are darul de a se face ascultată

Lina Toma și-a prezentat metoda, designul cognitiv, la TEDx. Ediția din septembrie 2014 de la Valladolid, Spania, avea tema „Imperfections” și era despre oameni care au depășit situații complicate. Metoda Linei nu avea aproape nimic în comun cu tema, dar organizatoarei i-a plăcut atât de mult ideea, încât a creat un colțișor special pentru ea. Iar oamenii au venit cu zecile să o asculte vorbind despre proiectul ei de suflet.

Autor: Oana Racheleanu

Fotografii: arhiva personală

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Comunicat de presă

SEPTEMBRIE 2021PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATEPrioritatea de investiții 3d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare

Special 0 Comments

Joaca de-a Zurli

Au nevoie doar de câteva minute ca să te cucerească și nu fac nici un efort pentru asta. Se numesc Zurli și sunt zurli, la propriu! Râd întruna, glumesc, își

Special 0 Comments

140 de români, Revelion 2020 de lux în hotelul vedetelor din Capitala Maltei

140 de români vor petrece Revelionul 2020 în stil exclusivist, în hotelul preferat al vedetelor și politicienilor lumii, aflat în Capitala Maltei, Valletta. Potrivit directorului Malta Travel, agenția turoperatoare pentru

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta