Zig Zag prin România. 10 tineri au luat țara la pas pentru 5 ani

Zig Zag prin România. 10 tineri au luat țara la pas pentru 5 ani

 

ZZ pe Ciucarul MicCum să-ți cunoști cel mai bine țara dacă n-o iei la pas? Și cum să îi descoperi și alte locuri mirifice, unele aproape necălcate, decât cele prezentate în ghidurile de turism, dacă nu printr-o ședere mai îndelungată în fiecare zonă? 10 tineri și-au propus să bată țara timp de 5 ani, în zigzag, cu scopul de a promova locurile deosebite și oamenii valoroși. Echipa Zig Zag prin România a pornit la drum acum un an și trei luni, din Iași, iar eu m-am alăturat lor, pentru două săptămâni, în cel de-al 9-lea județ, Mehedinți.

Sunt atâția care arată cu degetul spre ceea ce nu e bine în România și încă pe atâta cei care au ales să plece din țară. Există însă și oameni care aleg să rămână pe plaiurile mioritice, să caute frumosul acolo unde pare că nu e și să scoată la iveală o altă față a României. O Românie de care să te minunezi, pe care să nu te mai saturi privind-o, una în care trăiesc oameni valoroși, care tac și fac, una în care tradițiile nu se mai păstrează numai în cărți. Printre acești oameni se numără și cei 10 tineri din echipa Zig Zag prin România.

Cu vârste între 21 și 29 de ani, tinerii cu ambiție au pus la cale un plan nemaivăzut și nemaiauzit: o călătorie prin România timp de 5 ani. Le-a luat 2 ani să pună cap la cap toate detaliile, să-și convingă părinții că e bine ceea ce fac (ar fi plecat și fără acordul lor, dar parcă nu-i a bună când pleci la drum cu inima îndoită) și să-și anunțe toți prietenii din Iași că vor face o nefăcută.

S-au adunat în echipa asta oameni cu tot felul de abilități și meserii: foști studenți la teologie și la Academia de Poliție, ingineri, oameni de marketing, sportivi profesioniști, dansatori de muzică populară și break dance. 7 dintre ei și-au dat demisia de la serviciu, fiecare a luat ce bani a reușit să strângă până atunci, iar în luna august a anului 2014 au pornit la drum.

N-au ajuns prea departe, căci în primul județ, Botoșani, li s-au terminat finanțele, iar varianta cu întorsul acasă, cu coada între picioare, a ieșit din start din calcul. Atunci s-au întrebat concret la ce e bun fiecare și au făcut oferte de servicii către cei care le-ar fi putut satisface nevoie de bază: cazare, mâncare și transport. Au mers la restaurante, hoteluri, pensiuni și centre de închiriere de mașini și le-au propus în schimb clipuri pro-moționale, ședințe foto, dezvoltare web, sloganuri, texte și multe altele. Acum ți-am răspuns și la întrebarea pe care știu că o aveai în minte de la început: cine îi finanțează? Ei singuri.

După o lună și jumătate sau chiar două, în care iau la pas un județ întreg, zigzagării lansează cărți, clipuri hyperlapse și timelapse și fac un eveniment mare care are rolul de a uni comunitățile. Până acum au explorat județele Botoșani, Suceava, Maramureș, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Mehedinți.

Cum e să faci parte din echipa călătoare

Eu m-am alăturat echipei în cel de-al 9-lea județ, Mehedinți, iar în două săptămâni, cât am stat acolo, am crescut cât alții în 10. Mă așteptam să găsesc o gașcă de prieteni care, printre distracții, își mai fac timp și de câte un text sau o fotografie de promovare. Nu știu de ce, îmi imaginam o rumoare continuă, fum de țigară de-l tai cu cuțitul și multă hăhăială. „Să vezi tu cum vin valvârtej acasă după nici o săptămână!”, mi-am spus atunci. Au trecut două săptămâni, apoi am început să mai adaug zile. Una, două, trei.

Oana

Niciunul nu fumează și toți fac sport

Am găsit de fapt un grup de oameni minunați, cu principii solide și ritualuri pe care și le respectă. Unii se trezesc la 5 dimineața, mai toți aleargă, fac sport, yoga, meditează, alții dansează, dar toți citesc în fiecare zi măcar câte 30 de minute. Niciunul din cei 10 nu fumează, 6 dintre ei sunt vegetarieni și au în comun pasiunea pentru dezvoltare personală, pentru vorbit în public și pentru călătorii. Sunt genul de tineri care nu numai că nu aruncă gunoaie din mașină, ba chiar le adună când le ies în cale, fie că-s în oraș sau pe poteci de munte. În plus, sunt organizați în departamente (fiecare își știe foarte clar îndatoririle) și fac ședințe pentru a planifica săptămâna următoare sau pentru a analiza ce poate fi îmbunătățit în activitatea lor. Cum să te înduri să pleci când dai peste astfel de oameni?

În perioada asta de două săptămâni, cât am stat în Mehedinți, am povestit cu Elena Martinescu, co-instructor al ansamblului „Liliac de la Ponoare”, am probat unul din cele 300 de costume populare ale lui Nelu Dumitrașcu, din Ludu, mi-am făcut planuri pentru vara viitoare cu Letiția Paulescu de la Asociația „Mehedințiul de sub munte”, am ascultat povestea atelierului de ii „Acul și Ața”, spusă de Oana Pârvan, m-am lăsat răpită de istorisirile profesorului de geografie și scriitorului Grig Gociu și-am învățat lecții de inimă mare de la Raluca Koler, de la Rotary Club.

În plus, am bătut la pas tot orașul Drobeta Turnu-Severin, care-i unul curat și aerisit și m-am îndrăgostit iremediabil de satul Ponoarele – m-aș fi uitat ore în șir la minunăția aia de Pod al lui Dumnezeu și aș fi căutat tot felul de forme în câmpurile de lapiezuri – a cărui poveste te invit s-o descoperi în paginile 8-9 ale ziarului. Dunărea mi s-a părut aproape la fel de frumoasă la Orșova ca la mine acasă, la Măcin, Decebalul cioplit în piatră privea liniștit, așa cum îl știam din poze, peste întinderea de apă, iar peștera Ponicova, de lângă Dubova, m-a făcut să mă simt ca un grăunte în măruntaiele pământului.

Am învățat de la fiecare câte ceva

O așa experiență te schimbă, cât de puțin, chiar și numai după două săptămâni, dar după 5 ani sigur ești un alt om. Unul mai bun, complet, cu bucățele din toți cei pe care i-ai întâlnit și toate cele câte ai văzut, un om care spune continuu „Băi, ce țară frumoasă avem!”. «

Anina - Oravita popas

Povestea Zig Zag prin România, pe scurt

  • 10 tineri
  • călătorie de 5 ani prin țară, în zigzag
  • aproape două luni în fiecare județ
  • lansează cărți, filmulețe timelapse și hyperlapse și fac un eveniment
  • metodă de finanțare: troc

Pentru mai multe detalii despre activitatea Zig Zag, te invităm să-i urmărești pe Facebook, pe site: www.zigzagprinromania.com sau pe canalul Youtube.

Autor: Oana Racheleanu

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Special 0 Comments

Alice și Claudia sunt green, sunt fashion, sunt «Nu mai port!»

Două femei, o idee, două dorințe puternice de a o pune în practică, colaborare și timp, mult timp investit. Așa poate fi rezumată rețeta unuia din grupurile de Facebook care

Special 0 Comments

140 de români, Revelion 2020 de lux în hotelul vedetelor din Capitala Maltei

140 de români vor petrece Revelionul 2020 în stil exclusivist, în hotelul preferat al vedetelor și politicienilor lumii, aflat în Capitala Maltei, Valletta. Potrivit directorului Malta Travel, agenția turoperatoare pentru

Fără categorie 0 Comments

„Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”

28.12.2020 ANUNT INCEPERE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” ANCHOR TRAVEL SRL ANCHOR TRAVEL SRL  anuntă lansarea proiectul cu titlul ”Capital de lucru ANCHOR TRAVEL” proiect nr. RUE

1 Comment

  1. StefanitaZigZag
    martie 09, 08:43 Reply
    Mulțumim pentru gândurile frumoase, Oana și TurismClub. Fie ca acest proiect Zig Zag prin România, să ducă turismul și educația, cel puțin, la următorul nivel :). "Uimește-mă povestind, descoperă-mă călătorind!" O zi de poveste tuturor!

Spune parerea ta