Tradiții de primăvară. Mărțișor aduce noroc și fericire tot anul!
„Mart” e începutul primăverii, iar legendele spun că această lună a luat câte o zi din toate celelalte luni ale anului, pentru a-și depăși în frumusețe toate „suratele”. Acum încep și zilele Babelor (zilele Martei sau Dochiei), tradiție îmbogățită de o multime de povești ce ilustrează lupta dintre iarnă și primăvară, dintre întuneric și lumină.
Martie mai este denumită si „Germănar”, pentru că e vremea când natura începe să prindă viață și culoare și când plantele încep să germineze.
Acesta este motivul pentru care Mărțișorul este considerat un simbol al începutului primăverii, al speranței, optimismului, prieteniei, dragostei, aprecierii, respectului și al credinței în mai bine, iar cei care îl oferă sau îl primesc sunt la fel de emoționați ca înaintașii lor în urmă cu mii de ani. Acesta este dăruit în prima zi din martie și este purtat mai ales de femei, prins de haină sau la mână.
La începuturi, de Mărțișor, oamenii ofereau celor dragi un bănuț, legat cu un șnur din două ațe răsucite, una albă și alta roșie, ca simbol al reînvierii naturii. Acum, se dăruiesc tot felul de figurine, de la coșari și potcoave, la flori, inimioare sau bijuterii, iar snurul alb-roșu este din mătase. Simbolul a rămas ca acum mii de ani, când se spunea că, dacă porți mărțișor în luna martie, vei avea parte de noroc și de fericire tot anul.
Mărţișorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Cererea a fost depusă de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, FRI Macedonia și Republica Moldova, țări în care există, în diferite forme, această sărbătoare a renașterii naturii.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Mai sau Florar, luna în care se spune că Raiul coboară pe pământ
Luna mai, denumită popular și „Florar” este, în tradiția populară, o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare, despre care se spune că aduce Raiul pe pământ,
Sărbătorile de iarnă în regiunile României, fapte mai puțin știute
Sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie și reuniune a familiei. La noi în țară, regiunile românești abordează o atmosferă festivă, în care obiceiurile străvechi și datinile sunt repuse pe
România, în luna decembrie
Odată cu luna decembrie, românii se pregătesc de sărbători. Dintre multele noastre obiceiuri și tradiții populare, am ales să rememorăm trei, care sunt, parcă, și cele mai îndrăgite.
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!