Tratament ca în mina de sare, la ”salina dintre  blocuri”

Tratament ca în mina de sare, la ”salina dintre blocuri”

Nu e chiar la îndemână să ajungi la salină când ai nevoie de tratament. Probabil că tocmai de la această idee au pornit și clinicile care au decis să deschidă în marile orașe astfel de ”mine de sănătate”. M-am tot întrebat cum e într-o astfel de cameră îmbrăcată în sare, așa că mi-am programat o ”excursie” la salina dintre blocuri, construită undeva în cartierul bucureștean Pantelimon.

Salină, București, relaxare. Aparent nu par să aibă vreo legătură. Totuși, vă pot spune acum că au. Sigur, nu se poate compara ce se întâmplă în capitală cu ce se întâmplă la Turda, spre exemplu. Spun doar că salina de oraș e o alternativă pentru perioadele de tratament în care nu poți ajunge la minele de sare autentice. Partea bună e că nu ești nevoit să stai la coadă la lift la venire sau la plecare și nici să cobori zeci de metri în subteran.

O dată ajuns la clinica ce poartă numele celui mai vestit medic al Greciei Antice, Hipocrat, ești invitat elegant în salonul îmbrăcat în blocuri de sare, cu temperatură și umiditate controlate – și nu orice sare, ci sare de Himalaya, cea mai pură și mai sănătoasă sare -, unde poți socializa cu alți pacienți sau poți călători virtual prin cele mai mari saline din lume, chiar și până în locul de origine al sării, cu ajutorul telefonului tău care, pe lângă faptul că are semnal, se poate conecta la rețeaua wireless a salinei de oraș. Și dacă adulții se pot relaxa în salină citind sau navigând pe Internet, copiii se pot bucura de jocuri și de activități creative.

salina2

Sarea de Himalaya are o vechime de peste 250 milioane ani și cristalele ei conțin 84 de minerale din cele 92 care se găsesc în componența corpului uman.

– Iodul: intervine în afecțiuni ale glandei tiroide și ale aparatului digestiv;

– Magneziul: previne reacțiile alergice; este necesar pentru asimilarea vitaminelor; reglează nivelul de zahăr din sânge; ajută la funcționarea normală a sistemului muscular, nervos; stabilizează ritmul cardiac;

– Calciul: are grijă de țesutului osos, de funcționarea sistemului muscular; intervine în procesul de coagulare a sângelui;

– Fierul: ajută la eliminarea toxinelor, transportul O2 la țesuturi, intră în compoziția hemoglobinei, previne anemia și crește imunitatea;

– Fosforul: îmbunătățește procesele metabolice, reglează echilibrul apei în celule.

– Sulful: intervine în procese imunologice, în sinteza albuminelor;

– Sodiul: controlul tensiunii arteriale, menține echilibrul acido-bazic al organismului;

– Seleniul: previne distrugerea de către radicalii liberi; reglează funcțiile glandei tiroide;

– Litiul: reduce nivelul de chimicale din corp, previne astfel tulburările de comportament și scade iritabilitatea.

Salinoterapia este recunoscută pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului uman în general și în special asupra aparatului respirator. Aerul bogat în săruri minerale, contribuie la eliminarea secrețiilor sinusale și ale căilor respiratorii, oprind dezvoltarea altor infecții, efectele curative persistând timp îndelungat.

Datorită efectelor benefice ale sării, administrarea medicamentelor devine tot mai rară, indiferent dacă e vorba de boli respiratorii cronice (astm, bronșită cronică etc), amigdalită cronică, otite, sinuzite, faringite, laringite, rinită sau alte alergii cu simptome respiratorii , tuse provocată de fumat, pneumonii, oboseală cronică, rezistență scăzută la stres, insomnie, depresie, apnee (sforăit).

Pe de altă parte însă, acest tip de tratament are și câteva contraindicații, nefiind recomandat persoanelor care suferă de tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer pulmonary, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, infarct miocardic, angină pectorală, hipertiroidie, boli neoplazice, epilepsie, sarcină sau claustrofobie.

Efectele benefice se datorează aerosolilor

Aerosolii sunt particule minerale fine găsite în pereții salinelor, ce sunt recomandate în minimum  două cure de câte 10-12 ședințe anual. Respectându-se aceste indicații, tratamentul pentru stres sau alte tulburări este mai eficient, iar rezultatele sunt vizibile pe termen mai îndelungat.

Ce este salinoterapia ?

Salinoterapia  reprezintă procedeul de inhalare a aerosolilor salini, prin petrecerea unui anumit interval de timp în interiorul unei saline. Sarea din compoziția acestor aerosoli, este o substanță bactericidă care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene; de asemenea ea acționează și că dezifectant. în anumite condiții de temperatură și umezeală se  emană acești aerosoli salini.

 

autor: Corina Rob

fotografii: Clinicile Medicale Hipocrat

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Orchestra Naţională Radio, aplaudată la Balcic

Sâmbătă, 27 iulie, Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului ei principal, Tiberiu Soare, a concertat în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Balchik Classic Days (Bulgaria).Orchestra a susţinut un

Turist in Romania 0 Comments

Cluj- Napoca

Cluj Napoca este cel mai mare oras din judetul Cluj si una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei. Ptolemeu, care spunea despre asezare ca era una dintre cele mai insemnate localitati

Turist in Romania 0 Comments

România a atras mai mulţi turişti străini în 2013

Vestea buna este aceea ca turiştii străini au petrecut anul trecut în România 3,5 milioane de nopţi. Vestea proasta este aceea ca avem printre cele mai scăzute niveluri din UE,

1 Comment

  1. Corina
    noiembrie 16, 11:40 Reply
    Foarte interesant articolul, multumesc pentru informatie.

Spune parerea ta