Vlad Țepeș și mitul Dracula fac furori printre străinii care trec pragul magazinelor de suvenire

Intrăm în toate magazinele de suvenire când mergem în vacanță, mai ales în afara țării, dar în ale noastre doar când ne dorim un cadou autentic sau un obiect pentru sufletul nostru. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanții magazinelor de suvenire după ani întregi în care le-au trecut pragul mii de călători din toate colțurile lumii. După foarte mult timp în care nu am mai vizitat un astfel de magazin, am intrat recent, din curiozitate, la Art Souvenirs, pe bătrânul Lipscani 43 și spun atât: wow!

Cu vitrine prea mici pentru miile de produse pe care
le-ar avea de expus, magazinele de suvenire sunt practic acoperite, când le privești dinspre stradă. Când le treci pragul însă, rămâi surprins de ordinea perfectă din interior, în care fiecare obiect are un loc vizibil și fiecare are un preț afișat. Am zăbovit zeci de minute admirând o parte din lucrurile de pe rafturi. Am trecut prin istoria României, de la Decebal, la Regina Maria, datorită miniaturilor incredibil de bine realizate, am rememorat descoperiri arheologice ale unor civilizații care au trăit pe aceste pământuri în urmă cu 7.000 de ani, datorită ceramicii de Cucuteni, am citit po-vești despre Dracula și cărți liliput cu fotografii și m-am bucurat de explicațiile primite de la Geanina Smeu, cea care conduce Art Souvenirs Lipscani, din 2013.

”Tot ce înseamnă Vlad Țepeș și mitul Dracula se află în topul căutărilor turiștilor, de la statuete cu miniaturi și până la tricouri cu imprimeuri haioase ori pixuri cu ochi bulbucați. Se caută însă la fel de mult magneții, brelocurile, ștergarele de artizanat, suporturile pentru pahare sau semnele de carte, mai ales dacă sunt cu motive tradiționale sau cu clădiri reprezentative din România”, ne-a explicat Geanina.

La loc de cinste se află și ceramica de Horezu, singurul meșteșug inclus în patrimoniul UNESCO, și iile cusute manual de meșteri populari din Breaza sau Mehedinți, măști-le populare sau ouăle încondeiate cu o migală incredibilă.

Iar clienții le apreciază și le admiră pe toate și nu există să iasă din magazin fără să lase între câteva zeci sau câteva sute de lei.

”Între lunile martie și noiembrie este plin de turiști în București și în fiecare zi ne trec pragul zeci sau sute de persoane. Avem însă și cumpărători bu-cureș-teni, care doresc să achiziționeze un cadou de calitate pentru prietenii din străinătate sau pur și simplu doresc să-și facă ei înșiși un cadou de suflet, precum o ie autentică sau o pictură originală”, a conchis managerul magazinului de pe Lipscani 43. «

Miniaturi cu personaje istorice

Colecția de suvenire cu personaje istorice și soldați, realizată din rășină sau plumb, include cele mai mari nume ale poporului român, printre care se află: Traian și Decebal, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Alexandru Ioan Cuza, Tudor Vladimirescu, Neagoe Basarab, Ștefan cel Mare, Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regina Maria sau Constantin Brâncoveanu.

Ceramica de Cucuteni este însoțită de o poveste

Artiștii locali care realizează obiectele de artă inspirate de  Cultura Cucuteni au pregătit și o poveste despre Cucuteni și civilizațiile de mult dispărute, care îi ajută pe turiști să înțeleagă semnificația obiectelor pe care le cumpără. Iată o parte din poveste:

”Cucuteni este o comună din județul Iași, situată în apropiere de Târgu Frumos, unde săpăturile arheologice efectuate începând cu 1884 au scos la iveală vestigiile celei mai importante culturi neo-eneolitice din sud-estul Europei, cultură existentă în acest spațiu între anii 5000 și 3000 î.Hr.

Splendida ceramică descoperită face din Cultura Cucuteni o parte a patrimoniului cultural universal. Tehnica neolitică de modelare manuală, pictare și ardere imprimă unicitate obiectelor create, generând o mare varietate de modele de o rară frumusețe decorativă și bogăție de semnificații spirituale.

Ca artist născut în Cucuteni, ceramica acestei culturi străvechi m-a fascinat și a stat multă vreme în umbra creațiilor mele personale. Astăzi, răspund provocării de a crea și vase cucuteniene, împreună cu grupul pe care l-am format din 2009”.

Autor: Corina Rob

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Traditii & Folclor 0 Comments

Tradiții de Paște care se mai respectă și azi, în secolul vitezei

În goana vieții moderne, între programul de la 9 la 17, scroll-urile lungi pe Facebook și timpul pierdut în trafic și la cumpărături, uităm ce trai simplu aveau bunicii și

Traditii & Folclor 0 Comments

Legenda iepuraşului, veche de 500 de ani

De mai bine de 20 de ani, Iepuraşul de Paşte este şi în România un simbol al acestei sărbători profund religioase, dar care, la fel ca Moş Crăciun, are în

Traditii & Folclor 0 Comments

„Fata cu Ie” a purtat în 2018 câte o ie în fiecare zi

Christine Cioboată este jumătate săsoaică, dar una dintre marile sale pasiuni sunt iile românești. Și pentru că oricum purta multe ii, și-a dat provocarea ca în fiecare zi a lui

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta