Aniversarea a 80 de ani a expeditiei printului Kamal el Din la Gilf Kebir

Aniversarea a 80 de ani a expeditiei printului Kamal el Din la Gilf Kebir

Sub auspiciile Ministerului de Turism al Egiptului si ale Autoritatii de Turism a Egiptului (ETA), in perioada 14 – 26 martie 2014 se va desfasura in Desertul Egiptului o expeditie culturala unica in lume, care marcheaza 80 de ani de la descoperirea platoului Gilf Kebir de catre printului Kamal el Din Hussain.

Expeditia „Pe urmele printului Kamal el Din Hussain” comemoreaza un moment important din istoria cercetarii arheologice si stiintifice din lume. In urma cu 80 de ani, printul Kamal el Din Hussain este cel care a descoperit in Desertul Vestic din Egipt platoul Gilf Kebir. De asemenea, printul a inovat lumea expeditiilor in desert, fiind primul care a introdus automobilul ca mijloc de transport in cercetarea in adancul desertului. Acesta s-a aventurat in desert, pentru a realiza o harta a zonei, intr-o masina Citroen Kegresse cu senila, in anii 1923-1926. Caravane imense de camile, ce numarau pana la 500 de animale, carau rezerva de combustibil necesara calatoriei. Totodata, el este cel care a dat numele platoului Gilf Kebir.

Expeditia este organizata de Dabuka New Horizons, Darb 1718 si o echipa intreaga de pasionati ai desertului si va implica 75 de vehicule care vor circula in desert, asigurand transportul si factori logistici specifici perioadei celui de-al doilea Razboi Mondial. Ceremonia deschiderii va avea loc la sediul Clubului Egiptean de Automobilism din Cairo. Invitatii vor beneficia apoi de o cursa charter catre Oazele din New Valley, locul unde incepe adevarata expeditie.

Turul inglobeaza 13 zile de calatorii de-a lungul vastului Desert al Egiptului si vizite la platoul Gilf Kebir si Gebel Uweinat. Mai mult, oameni de stiinta din Egipt si nu numai vor lua parte la aceasta expeditie, tinand prelegeri interesante pe subiecte apropiate tematicii evenimentului. De asemenea, filme unicat vor rula, transformand fiecare seara intr-un eveniment cultural in sine. Ceremonia de final va avea loc la Mena House Hotel, la baza piramidelor.

Evenimentul se desfasoara in vederea promovarii turismului eco in regiunile indepartate ale Egiptului. Zona este cunoscuta si datorita productiei de la Hollywood Pacientul englez (1996), castigatoare a noua premii Oscar. Odata cu premiera filmului, aceasta zona izolata a desertului egiptean s-a bucurat de un interes sporit din partea turistilor, a istoricilor, a oamenilor de stiinta, precum si a celor pasionati ai deserturilor.

Traseu expeditie „Pe urmele printului Kamal el Din” este urmatorul:

13 martie 2014 – Sosirea la Cairo

14 martie 2014 – Ceremonia de deschidere – Zborul/Calatoria cu automobilul catre Gilf Kebir

Ø Ceremonia oficiala de deschidere, care se va desfasura la sediul Automobile & Touring Club in Egipt, Cairo.

Ø Plecare cu charterul de la Cairo catre Oazele Dakhla.

Ø Din Oazele Dakhla se va pleca cu automobilele 4X4 catre sud, pe Drumul de Asfalt – prima vizita va fi la autocamioanele Balise of Saviem, care au traversat intregul desert Sahara in 1977 (de la Oceanul Atlantic pana la Nil).

Ø Se va campa in zona G-Hills

15 martie 2014 – Wadi Eight Bells

Ø Treseul va continua, se vor parcurge diverse zone desertice, pentru a ajunge la platoul Gilf El Kebir. Vor putea fi obsérvate relicve din cel de-al doilea Razboi Mondial: masini avariate, folosite de catre Fortele Speciale britanice.

Ø Apoi, se va continua spre pista de aterizare 8 Bells, unde se va campa.

16 martie 2014 – Gilf Kebir – Wadi Wassa – Monumentul Kamal El Din

Ø Se va pleca spre Wadi Wassa si la picturile pe stanci din Mararet el Qantara, descoperite in 1935 de un grup de exploratori britanici aflati sub conducerea lui Shaw.

Ø Apoi, expeditia se va indrepta spre sud, catre varful sudic al platoului Gilf el Kebir, unde László de Almásy, un important cercetator al desertului (personajul intruchipat de protagonist in filmul “Pacientul englez”) a ridicat monumentul Kamal El Din, acum 80 de ani.

17 martie 2014 – Craterul Kamil

Ø Se va pleca spre sud, pentru a ajunge la craterul de meteorit de la Gebel Kamil, in preajma caruia se va organiza tabara.

18 artie 2014 – Gebel Uweinat – Karkur Talh

Ø Se ajunge la Gebel Uwinat, de acolo in zona Karkur Talh si vor explora diverse situri din Gebel Uweinat.

19 martie 2014 – Pestera de piatra de langa muntele Petru si Pavel

Ø Scurta drumetie montana la cateva pesteri de stanca, langa muntele Petru si Pavel.

20 martie 2014 – Gilf Kebir – Wadi Sura

Ø Se ajunge in zona Wadi Sura (Pestera Inotatorilor), devenita celebra in anul 1997, datorita filmului Pacientul Englez.

Ø Vizita pestera Clayton si zona de campare din situl Chinati,

Ø Vizionare film despre viata Parintelui Egiptean al Mediului, Prof. Mohammed el Kassas.

21 martie 2014 – Trecatoarea Gilf Kebir Aqaba

Ø Se ajunge la cele Trei Castele din trecatoarea Aqaba, apoi pe varful platoului Gilf Kebir.

22 martie 2014 – Gilf Kebir – Wadi Hamra

Ø Se va trece la nivelul superior al platoului, parcurgand cu masina marginea platoului, se va ajunge pe varful sudic al Wadi Hamra si apoi spre iesirea nordica din Wadi Hamra.

23-24 martie 2014 – Traversand Marea de Nisip

Ø Traversarea dunelor din Marea de Nisip, de la vest catre est.

25 artie 2014 – Desertul Alb

Ø Intoarcere la Wadi Obaid pentru a intra in Parcul National al Desertului Alb.

26 martie – Cairo – Ceremonia de incheiere din Mena House

Se ajunge la Oazele Baharya, apoi se va ajunge la Mena House Hotel, la baza piramidelor unde va avea loc ceremonia de incheiere a expeditiei.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Editorial 0 Comments

Cât au cheltuit și unde au călătorit românii de Revelion 2014

„Aproape 111.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în creștere cu 15% față de anul trecut, și au cheltuit aproximativ 95 de milioane de lei, cu 15%

Editorial 0 Comments

A plouat cu acorduri muzicale la Ziua Lacului Vidraru

A plouat cu acorduri muzicale la Ziua Lacului Vidraru Sambata, 7 iulie, voia buna a cupris zona Capataneni de la poalele cetatii Poienari. Proiectul “Ziua Lacului Vidraru” a fost finantat

Editorial 0 Comments

Bulgaria, la mulți ani!

Munte, mare, stațiuni cu ape termale, orașe cosmopolite, sate pitorești și monumente istorice de vizitat. O țară atât de aproape, numai bună pentru a face turism și iarna, și vara.

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta