Ardud

Ardud

Istoria ca și știintă, studiază evoluția societății omenești și are ca scop aflarea adevarului, bazându-se pe izvoare sau surse documentare. De aceea, pe parcursul anilor ne-am bazat cercetarea noastră pe izvoare și pe aceste surse, care ne-au făcut placuta surpriză să aflăm că acest loc de țară din nord–vestul Transilvaniei numit Ardud este plin de semnificație și are o mare încărcătură istorică.

Despre Bartolomeu Dragfi, ctitor al cetății Ardud

Pe vremuri, nobilimea românească în Transilvania – după ocuparea ei de către maghiari – a reușit să se individualizeze în jurul anumitor ținuturi. Exemplu în cazul nostru este familia Dragoșeștilor, care a reușit în nord–vestul Transilvaniei, să-și creeze un domeniu care se întindea pe o suprafața de 1000 km  pătrați,  cuprinzând 300 de sate și 10 cetăți. Ascensiunea familiei Dragoșeștilor începe de la începutul secolelor al XIV-lea și parcurge cele mai înalte trepte ale ierarhiei sociale. Exponenții acestor familii sunt Balc,Drag,Bartolomeu Dragfi, Ioan Dragfi. Pentru  meritele  avute  atât  în politica interna cât și pe câmpurile de luptă, Bartolomeu Dragfi (voievod al Transilvaniei între anii 1493-1498) primește de la regele Ungariei Matei Corvin,  în anul 1481, dreptul de a ridica o cetate la Ardud. Așa este ridicată una dintre cele mai importante cetăți din nord-vestul Transilvaniei, cu 4 patru turnuri înalte de peste 40 de metri și ziduri de 12 metri, late de 3 metri.

O familie care a intrat în istorie

La Satu Mare și Ardud s-a creat istoria iar personajele principale ajung până la noi prin moștenirea lăsată în urmă. Dragfienii erau protectori ai artei și culturii, familia sprijinind mulți studenți săraci în acea vreme. Cel mai renumit dintre acești studenți Toma Bakocs, fiu de rotar, va ajunge să studieze teologia în marile universități din Europa, devenind cardinal și concurând la scaunul pontifical (îl pierde în conciliul la doar 5 voturi în favoarea unui cardinal din familia de Medici). Pentru  meritele sale, Bartolomeu Dragfi va fi ridicat în functia de voievod al Transilvaniei între anii 1493-1498 de către regele Vladislav al II-lea.  Fiica sa, Margareta Dragfi, se va căsători cu fiul lui Ștefan cel Mare, Alexandru iar Ioan Dragfi, va fi un fin diplomat și un curajos luptator, ucis în anul 1526 la Mohacs în celebra bătălie dată cu turcii. În ceea ce privește  Ardudul, acesta se face remarcat în istoria Evului Mediu și datorită faptului că în anul 1545, în cetatea Ardudului are loc primul sinod protestant din Transilvania de nord-vest și Ungaria, sinod care va schimba radical viața comitatului Satmar.

Știați că….

O parte a renumitei Cronici Dubnicense a fost scrisă la Ardud pe vremea lui Bartolomeu  Dragfi.

“Voievodul Bartolomeu Dragfi, pătruns de spiritul din epoca Renașterii, apare ca și protector al operelor de literatură și cultură. Interesul pentru cultură și istorie  este  dovedit  prin păstrarea  ”Cronicii Dubnicense” în familia sa, până la stingerea spiței.

”Cronicum Dubnicense” denumire ce derivă de la localitatea Dubnic de odinioară, s-a păstrat în biblioteca familiei Ileshazy, până în anul 1838. De aici a trecut în proprietatea Muzeului Național din Budapesta, unde se pastrează și acum.

La sfârșitul veacului al XV-lea și în cursul veacului următor, originalul ”Cronicum Dubnicense” se afla în păstrarea familiei de origine română a Dragfieștilor, descendenții lui Dragu din Maramureș. Originalul cronicii are mai multe însemnari: ”Ioan Lupas,’’Cronicon Dubnicense – Despre Ștefan cel Mare” – Anuarul Institutului de Istorie Națională Cluj, vol V, 1930, Biblioteca Universității, Cluj.

Cetatea Ardud va fi asediată și distrusă în anul 1565 de o armată de peste 40.000 de oameni, dintre care 15.000 de turci. După această întâmplare, cetatea de la Ardud  va cunoaște  o doua sa viață atunci când este reconstruită din nou în anii 1730, chiar dacă la o dimensiune mai mică, de către o familie de origine maghiară din Carei.

Iarna la Satu Mare, natură și legende deopotrivă

Acest loc de țară este plin de istorie și legendă și toți cei care se încumetă să vină prin aceste ținuturi nu vor avea nici un regret, ci doar uimire și mândria faptului că sunt români. Așa își încep cei din Satu Mare descrierea zonei. Și au dreptate. Odată ajuns la Satu Mare descoperi o lume plină de întâmplări inedite. Cetatea Ardud ascunde şi acum secretele tunelurilor care legau pe sub pământ Ardudul de Carei, de Satu Mare şi de Medieşul Aurit. Potrivit legendelor păstrate din bătrâni, Francisc Rakoczi al II-lea a fugit prin tunelurile secrete de urmăritorii săi din armata austriacă. Iar legendele vorbesc de pivniţele întunecate ale cetății, construite la o adâncime de 10 metri. Tenebroasele încăperi aveau trei căi de acces, concepute şi construite astfel încât să servească la luarea prin surprindere a duşmanilor. Pentru aflarea acestui secret, bătrânii locului povestesc că austriecii au trimis la cetate un ofiţer tânăr pentru a se folosi de prinţesa Vilma, fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea.(1676 – 1735), principe al Transilvaniei. Când în cele din urmă Vilma și-a mărturisit greşeala făcută, austriecii atacaseră deja cetatea. Rakoczi al II-lea a reuşit să fugă, înainte însă aruncând un blestem crunt asupra fiicei sale: ferecată în adâncuri, aceasta îşi aşteaptă şi acum salvatorul, care, pentru a o dezlega de blestem, trebuie să sărute fantoma de trei ori şi să pătrundă în pivniţă fără a privi înapoi. Dacă o face, se transformă pe într-o stană de piatră. Se spune că, de-a lungul secolelor, tinerii care s-au aventurat în galerii nu au mai văzut niciodată lumina zilei. Iar fantoma prinţesei Vilma, care bântuie încăperile pivniţei adânci şi întunecate a cetăţii, atrage din ce în ce mai mulţi turişti al cărror număr în 2013 a crescut considerabil faţă de anii trecuţi.

Multumim pentru documentarea istorica domnului Stefan Berci si primariei Ardud

 

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Turist in Romania 0 Comments

Avram Iancu a fost recunoscut oficial Martir și Erou al Națiunii Române

Camera Deputaților din Parlamentul României (cameră decizională) a aprobat miercuri, 3 decembrie a.c., proiectul legislativ de acordare eroului național Avram Iancu a distincției de Martir și Erou al Națiunii Române

Turist in Romania 0 Comments

Dunărea şi braţele ei

La prima bifurcaţie a braţelor, debitul mediu al fluviului este de circa 6.300 de metri cubi pe secundă. De aici se pătrunde lin într-un tărâm magic, stăpânit de ape şi

Turist in Romania 0 Comments

Staţiuni modernizate în ultimii ani

Ne-am tot obişnuit să luăm bilete în staţiuni balneoclimaterice din România, în care, deşi agenţiile de turism ni le prezentau în cele mai frumoase culori, odată ajunşi acolo am fost

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta