Exclusiv! Află totul despre 62 de stațiuni balneo din România
Odata ce ajungi in statiunile balneoclimaterice ale Romaniei atimp suficient pentru locuri de vizitat si activitati de incercat. Astfel, pe langa tratamentul si curele termale poti face numereoase drumetii catre manastiri, case memoriale, pesteri, plimbari pe lac sau pur si simplu sa te relaxezi la o cabana in mijlocul muntilor. Vedeti mai jos ce puteti vedea sau experimenta in fiecare statiune romaneasca.
Zona litorala: Cele mai cautate zone de pe litoral sunt in apropierea Lacului Techirghiol si a statiunilor Mangalia, Eforie Sud si Eforie Nord. Aici, poti beneficia de tratamente cu aerosoli, impachetari in namol si fizioterapie, insa este cel mai bine sa profiti de sezonul estival.
Zona montana: Ape termale – cei care vor sa profite de calitatile minerale ale apelor termale, bogate in diverse elemente chimice pot sa inceapa cu zone precum: Covasna, Tusnad, Calimanesti, Baile Herculane, Vatra Dorna.
Namolurile terapeutice- Romania dispune de importante rezerve de namoluri terapeutice care dupa originea si calitatile lor fizico-chimice, se gasesc in apropierea lacurilor: Techirghiol, Amara, Lacul Sarat, Sovata, Ocna Sibiului, Ocnele Mari si Marii Negre.
Plante medicinale- folosite ca factori naturali de cura, sunt din ce in ce mai solicitate balneomedic, atat in prepararea unor medicamente, cat si in cura externa ca bai de plante. Acestea pot fi gasite in orice statiune montana.
Aeroionizarea: In tara noastra, aeroionizarea prezinta valori moderate, dar sunt zone unde acestea sunt mult mai ridicate (Baile Felix, Borsec, Moneasa, Baile Herculane).
STAȚIUNI TURISTICE
OCNA MUREŞ – fosta statiune balneoclimaterica; altitudine de 258 m; dispune de lacuri saline si instalatii pentru aeroterapie, helioterapie, electroterapie si bai calde cu apa minerala sarata.
LIPOVA- statiune balneoclimaterica, situata la 35 km de Arad; altitudine de 138 m; dispune de instalatii pentru bai calde cu apa minerala, hidroterapie si electroterapie, solarii pentru aerohelioterapie.
MONEASA – statiune balneoclimaterica, la poalele muntilor Codru Moma; altitudine de 280 m; dispune de instalatii pentru bai calde cu apa minerala, fizioterapie, electroterapie, impachetari cu parafina, aerohelioterapie.
BĂDEŞTI-BĂI – statiune balneoclimaterica permanenta; la 170 m altitudine; dispune de 65 de locuri de cazare, doua bazine cu apa termala, acoperite, trei sali de tratament, impachetari cu parafina si fizioterapie, parcare pazita, aparate fitness.
BRĂDETU – statiune balneoclimaterica, situata la 28 km de Curtea de Arges; altitudine de 628 m; prezinta apele minerale sodice, bicarbonate, sulfuroase, clorurate, iodurate ce sunt utilizate pentru tratarea variilor afectiuni precum si pentru surmenaj fizic si intelectual.
BUGHEA DE SUS/MĂGURA – staţiune balneoclimaterică asociată cu denumirea complexului Măgura; dispune de propriul hotel şi bază de tratament pentru diferite afecţiuni reumatice şi gastro-intestinale.
SLĂNIC-MOLDOVA – statiune balneoclimaterica, situata pe Valea Slanicului; altitudine de 530 m; beneficiaza de peste 20 de izvoare de apa minerala. Baza de tratament a statiunii este formata din instalatii pentru terapie respiratorie, bai calde cu ape minerale, kinetoterapie, hidroterapie si electroterapie, cabinete medicale
TÂRGU OCNA – statiune turistica; detine ape minerale, salina, conditiile climaterice favorabile, patrimoniul cultural (monumente istorice de cult, monumente de arhitectura)
BĂILE FELIX – statiune balneoclimaterica situata in Campia Crisurilor; altitudine de 140 m; dispune de o bogata baza de tratament formata din instalatii pentru bai la cada, impachetari calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala, aparatura pentru kineoterapie, hidroterapie, piscine cu apa termala acoperite si in aer liber, sali pentru gimnastica medicala,cabinete medicale.
BĂILE 1 MAI – statiune situata la 8 km de Oradea si 2 km de Baile Felix; altitudine de 140 m; dispune de instalatii pentru bai cu apa minerala termala, bazin cu apa minerala termala si sali de gimnastica medicala.
STÎNA DE VALE – statiune permanenta, situata la poalele Varfului Poieni, la o altitudine de 1.100 m, cu baza de tratament formata din bai de plante, ionogalvanizari, sauna, magnetodiaflux si masaj. Statiunea mai este prevazuta cu partii de schi cu grade diferite de dificultate.
SÎNGEORZ-BĂI – statiune balneoclimaterica situata la o altitudine de 465 m; are bogate izvoare de apa minerala si instalatii de hidroterapie si electroterapie, impachetari cu namol si parafina.
HOMOROD – localitate balneară (Odorheiu Secuiesc); aşezată pe valea râului Homorodul Mare şi a pârâului Băilor, la o altitudine de 740-760 m; dispune de izvoare de apă minerală (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves) utilizate în scopuri curative dar şi ca apă de băut.
PERŞANI – Staţiune balneoclimaterică sezonieră; situată în raza comunei Şinca, judeţul Braşov, pe râul Perşani la 400 m altitudine; are Izvoare cu ape minerale clorurate, bicarbonatate, sodice, hipotone.
PÎRÎUL RECE – statiune climaterica, situata la o distanta de 8 km. de statiunea Predeal, la o altitudine de 960 metri.
CÂINENI – statiune balneoclimaterica de sezon, de interes local, situata la 40 km de Ramnicu Sarat.
LACU SĂRAT- statiune balneoclimaterica permanenta, in Campia Baraganului; altitudine de 25 metri. Pe fundul lacului se afla namol terapeutic cu grad mare de mineralizare, unul dintre cele mai importante namoluri sapropelice din tara noastra; dispune de instalatii pentru bai si impachetari calde cu namol, hidroterapie si electroterapie, aerosoli, cultura fizica medicala si bai reci cu namol.
BALTA ALBĂ – statiune balneoclimaterica situata la 20 km. de Ramnicu Sarat si 56 km. de Buzau, pe malul lacului Balta Alba, la o altitudine de 30 metri.
SĂRATA-MONTEROU – statiune balneoclimaterica din judetul Buzau; altitudine de 86 metri; dispune de instalatii de tratament pentru bai calde cu ape minerale, bazine in aer liber, sali de gimnastica medicala, hidroterapie si electroterapie.
BĂILE HERCULANE – cea mai veche statiune din Romania, situata la 19 km. de Orsova in Valea Cernei; altitudine de 165 metri. Dispune de bazine pentru bai cu ape minerale termale sulfuroase si clorurosodice, instalatii de aerosoli si inhalatii cu ape minerale, aparatura pentru hidroterapie, electroterapie si kineoterapie, cabinete medicale, sali de gimanistica medicala. .
BĂILE BĂIŢA – statiune balneoclimaterica, situata la 43 km de Municipiul Cluj-Napoca; la 265 metri altitudine; dispune de doua izvoare minerale hipotermale (18-20 0C) bicarbonate, slab clorurate si sulfuroase indicate in special pentru tratarea bolilor de piele si a bolilor reumatice.
BĂILE COJOCNA – statiune balneoclimateri la 20 km de Municipiul Cluj-Napoca; o altitudine de 340 metri; dispune de bazine amenajate pe locul vechilor exploatari de sare care au fost active din timpul romanilor pana in Evul Mediu.
OCNA DEJULUI – situata la o altitudine de 320 m; dispune de o serie de piscine amenajate pe locul unei vechi exploatari de sare. Apa acestuia are o concentratie de pana la 250 g/l, fiind indicata in special in tratarea afectiunilor reumatice.
BĂILE SOMEŞENI – staţiune balneo-climaterică aflată în cartierul Someşeni al municipiului Cluj-Napoca; altitudine de 360 de metri; situate pe un masiv de sare localizat la mică adâncime Băile Someşeni au fost organizate ca staţiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927; nămolul şi apele minerale de la Someşeni Băi sunt folosite ca tratamente pentru diverse boli, chiar şi pentru diabet.
TURDA BĂI – statiune sitută la 2, 5 km de centrul orașului/municipiul Turda; altitudine 360 metri; este recomandata in tratarea diferitelor afectiuni, in special celor ale aparatului locomotor
EFORIE NORD – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 14 km sud de Constanta, intre Lacul Techirghiol si Marea Neagra; renumita pentru tratamentele sale curative; dispune de doua baza de tratament permanente, ce poseda instalatii pentru bai calde cu apa sarata provenita din Lacul Techirghiol sau din Marea Neagra.
EFORIE SUD – statiune balneoclimaterica situata la 18 km sud de Constanta; aici se afla un sanatoriu reumatologic permanent si altul pentru tratarea rahitismului si a debilitatii, ce functioneaza numai in sezonul estival, ambele pentru copii.
MANGALIA – statiunea balneoclimaterica permanenta, situata la 44 km de Constanta, intemeiata de greci in sec. VI I.Hr.; detine izvoare minerale sulfuroase, mezotermale si radioactive, folosite inca din antichitate; beneficiati de o baza de tratament cu sectii de recuperare medicala, bai calde cu apa sulfuroasa, impachetari cu namol, kinetoterapie, hidroterapie, sali de gimnastica medicala si cabinete de geriatrie.
NEPTUN – statiune balneoclimaterica situata la 6 km de Mangalia; dispune de o baza de tratament ce ofera electroterapie, impachetari cu namol, hidroterapie, sali de gimnastica medicala, sauna.
TECHIRGHIOL – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 18 km de Constanta, pe malul lacului Techirghiol; beneficiati de apa sarata si namolul sapropelic al lacului; dispune de cinci baze de tratament cu bai calde cu apa sarata provenita din lac, impachetari cu namol, pentru aerosoli si hidroterapie.
BALVANYOS – statiune balneoclimaterica permanent, situata la 67 km. de Sfantu Gheorghe; altitudine de 800 metri; dispune de instalatii pentru bai cu apa minerala carbogazoasa, bai de plante, bazine descoperite cu apa minerala carbogazoasa.
BIBORŢENI – statiune balneoclimaterica de sezon, situata la 45 km nord de Sfantu Gheorghe; altitudine de 490 metri; renumita pentru apele sale minerale.
COVASNA – statiune balneoclimaterica permanenta, la 31 km. de Sfantu Gheorghe; altitudine de 600 metri; prezinta izvoare de apa minerala cu debite mari si baze de tratament formate din bai calde cu ape carbogazoase si minerale, impachetari cu parafina, precum si un spital cu profil cardiologic si doua sanatorii pentru tratarea sechelelor de reumatism cardiovascular si de hepatita, pentru copii; din 1960 aici functioneaza cel mai apreciat spital de cardiologie din tara
SUGAŞ – statiune balneoclimaterica sezoniera; 750 metri altitudine; prezinta bogate resurse de ape minerale.
PUCIOASA – oras statiune balneara de peste 170 de ani, asezata pe cursul superior al Ialomitei la 20 km nord de Targoviste; altitudine de 400 metri; beneficiaza de izvoare de pucioasa (sulfuroase), de unde i se trage si numele de Pucioasa.
BĂILE HARGHITA – localitate balneoclimateric; altitudinea medie a localitatii este de 1300-1400 metri.
BĂILE HOMOROD – statiune balneoclimaterica situata la 17 km. de Odorheiu Secuiesc, la o altitudine de 725 metri.
BĂILE TUŞNAD – renumita statiune balneoclimaterica, situata la 37 km sud de Miercurea Ciuc, la poalele masivului Harghita, langa lacul Ciucas, la o altitudine de 650 m. Statiunea Baile Tusnad dispune de instalatii moderne pentru bai minerale carbogazoase, aerosoli si inhalatii, sali de masaj, electroterapie si hidroterapie. Lacul Ciucas din apropiere este un loc de agrement propice pentru plimbari cu barca si canotaj pe timpul verii si patinaj, iarna.
BORSEC – renumita statiune balneoclimaterica de traditie veche, situata la 26 km. de Toplita, intre Muntii Giurgeului si Bistritei; altitudine maxima de 1.000 m; recunoscuta pentru apele sale minerale cu efecte tamaduitoare
LACU ROŞU – una dintre cele mai frumoase staiuni de odihna din Romania, situata la 30 km. de Bicaz; altitudine de 980 m; se afla pe malul Lacului Rosu, strajuita de Suhardul Mare si Suhardul Mic
PRAID- statiune balneoclimaterica, dispusa la 7 km. de Sovata, recunoscuta pentru microclimatul de salina.
GEOAGIU-BĂI – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 20 km. de Orastie, la poalele Muntilor Metaliferi; altitudine de 350 metri; recunoscuta pentru calitatile apelor sale termale si a climatului tonic; dispune de o policlinica balneara, unde se pot face bai termale cu apa minerala, termoterapie, kinetoterapie, hidro-electrofoto, impachetari cu namol, gimnastica medicala.
VAŢA DE JOS – stațiune balneoclimaterica de interes local, situata in judetul Hunedoara; 233 metri altitudine; are izvoare minerale, ape termale si ape sulfuroase. Distanta 19 km de orasul Brad.
AMARA – statiune balneoclimaterica situata la 7 km. nord-vest de Slobozia, pe malul lacului Amara; renumita pentru efectele curative ale ale namolului sapropelic din lac; dispune de instalatii pentru impachetari cu namol si bai calde si bazine cu apa sarata provenita din lac.
NICOLINA – statiune cautata de turistii doritori de odihna si interesati de cultura sau de tratament balnear; detine ape minerale hipotone si hipotermale cu continut ridicat de sulf, iod si clor.
STRUNGA – statiune situata la 55 km distanta de municipiul Iasi; dispune de 150 de izvoare cu ape minerale descoperite, cercetate si exploatate inca din 1834 de dr. M. Zotta. Apele minerale de Strunga sint ape sulfuroase, bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, hipotone.
OCNA SUGATAG – statiune balneoclimaterica dispusa la 20 km. de Sighetul Marmatiei, la poalele lantului vulcanic Gutai-Tibles, la o altitudine de 490 metrii.
BALA – stațiune balneoclimaterică în judetul Mehedinti; altitudinea de 400 metri; dispune de rezerve apreciabile de apă minerală şi nămol terapeutic, fiind profilată pe cura internă şi externă. Izvoarele minerale se găsesc pe Valea Chiciora, mic afluent al pârâului Râieni.
SOVATA – statiune renumita, situata la 15 km. de Targu Mures, la poalele Muntilor Curghiului; altitudine de 500 m, cu hoteluri dotate cu instalatii de tratament moderne, pentru impachetari cu namol, hidroterapie, electroterapie si kinetoterapie.
BĂLŢĂTEŞTI – statiunea amplasata in centrul comunei Baltatesti, judetul Neamt; are izvoare de ape minerale cu un cotinut ridicat in saruri si dispunde de Sanatoriul de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala „Dr. Dimitrie Cantemir”.
SLĂNIC – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 44 km. nord de Municipiul Ploiesti; altitudine de 400 metri; cunoscuta pentru exploatarea sarii, aici gasindu-se una dintre cele mai mari mine de sare din Europa; are izvoarele cu apa cloruro-sodice, care au format lacuri in vechile saline, precum Baia Verde, Baia Rosie sau Baia Baciului, recunoscute pentru efectele curative si tratament balnear.
BĂILE PUTUROASA – statiune in Judetul Satu Mare, cu ape bogate in sulf, clor si iod; cu mari proprietati de vindecare a bolilor reumatice.
BIZUŞA – staţiune balneo-climaterică din judeţul Sălaj; la 240 m altitudine; detine minerale sulfatate bicarbonatate, cloro-magneziene, sodice, hipotone si atermale, recomandate pentru cura externa si pentru ingestie, tratament balnear si de recuperare.
BAILE BOGHIŞ – sunt recunoscute pentru apele sale termale, sulfuroase, bicarbonate, sodice folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, in sechele post terapeutice, lombosciatica, artroze, poliartroze, artrite, boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale., situată în judetul Sălaj.
MIERCUREA SIBIULUI – staţiune/oraș balneoclimaterică în Podişul Secaşelor; altitudinea de 230 de metri; dispune de izvoare cu ape minerale clorurosodice, nămol sapropelic fosil; recomandat pentru tratarea afecţiunilor reumatismale, neurologice, ginecologice, cardiovasculare şi endocrine.
OCNA SIBIULUI- statiune balneoclimaterica permanenta aflata in Depresiunea Sibiului; altitudine de 410 metri; dispune de 15 lacuri cu apa minerala cloruro-sodica ocupa locasurile vechilor saline, cu efecte curative deosebite.
VATRA DORNEI – una dintre cele mai renumite statiuni balneare din Romania; altitudine de 800 m.
BUZIAŞ – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 34 km. de Timisoara; altitudine de 128 metri; dispune de baze de tratament dotate cu aparatura moderna, instalatii pentru bai calde cu apa minerala, electroterapie, hidroterapie, gimnastica medicala si acupunctura.
BĂILE GOVORA – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 20 km. sud-vest de Ramnicu Valcea; altitudine de 360 metri; dispune de instalatii pentru impachetari cu namol, bai calde cu ape minerale, electroterapie, sali pentru gimnastica medicala, terapie respiratorie.
BĂILE OLĂNEŞTI- statiune situata in partea de nord-est a Olteniei, la 18 km. de Ramnicu Valcea; altitudine de 475 m, dispune de aparatura de tratament cu bai calde cu apa minerala, electro-fizioterapie, hidro-termoterapie, precum si altele.
CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA – statiune balneoclimaterica situata la iesirea Oltului din Carpatii Meridionali; altitudine de 260 m; dispune de instalatii moderne pentru bai, hidroterapie, electroterapie, kinetoterapie, aerosoli, sali de gimnastica medicala. La Caciulata se mai afla si un sanatoriu pentru tratarea hepatitei epidermice si unul pentru bolnavii de silicoza.
VOINEASA – statiune balneoclimaterica permanenta, dispusa pe valea raului Lotru, la o altitudine maxima de 640 m. la 80 km. de Ramnicu Valcea.
SOVEJA – stațiune turistică în județul Vrancea, este cunoscută ca avind cel mai ozonat aer din România; indicata pentru tratamente balneare dispune de spaţii amenajate, instalaţii şi aparatură medicală pentru asigurarea următoarelor tratamente şi proceduri: hidroterapie, masoterapie, electroterapie, terapie respiratorie.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
“Tânăr și Sănătos”, un program de urmărit!
Miercuri, 29 aprilie, Hermitage Urban, noul hub spiritual al Bucureștiului, a găzduit evenimentul de lansare al celui mai nou proiect în domeniul vieții sănătoase: programul complet “Tânăr și Sănătos”. Invitații
Mânăstirea Viforâta
Foarte aproape de Târgovişte se găseşte Mânăstirea Viforâta, o altă bijuterie a artei eclesiastice din Țara Românească, care alături de alte mănăstiri, precum Mânăstirea Dealu, Mânăstirea Stelea, Mânăstirea Nucet și
Încep festivalurile de toamnă, în toată Europa, dar și în țară
Ce dacă se termină vacanța! Putem prelungi puțin distracția în luna septembrie, la petrecerile sau festivalurile organizate în marile orașe din țară sau de prin marile orașe europene. 22 de
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!