De ce să alegi staţiunea Băile Boghiş

De ce să alegi staţiunea Băile Boghiş

Staţiunea Băile Boghiş se află în comuna Boghiş, în judeţul Sălaj. Ajungeţi în staţiune alegând DJ 191 D şi veţi beneficia de o staţiune balenoclimaterică permanentă aflată într-un peisaj pitoresc. Băile Boghiş se află la 135 km distanţă faţă de Cluj-Napoca, 45 de Zalău şi 15 km faţă de Şimleul Silvaniei.

Un refugiu, departe de citadin, pe malul Barcăului

Râsul e ca soarele, alungă iarna de pe chipurile oamenilor.” Victor Hugo

La ce ne gândim acum, când un an greu se încheie? La relaxare, la linişte, la căutarea unui loc în care să ne reîncărcăm bateriile. Şi, aşa cum spune şi Victor Hugo, căutăm să ne bucurăm, să râdem, să ne schimbăm starea de spirit, „să ne alungăm iarna de pe chip” şi din suflete, am adăuga. Aşa că noi ne îndreptăm la sfârşitul anului 2013 spre un ţinut aflat în nordul ţării. Băile termale Boghiş reprezintă o oază de recuperare după stresul cotidian – aşa este prezentată această localitate în ghidurile turistice. Comuna Boghiş, în care se află staţiunea, se află în depresiunea Barcăului, pe valea pârâului cu acelaşi nume. Depresiunea este mărginită de Munţii Plopiş şi de Piemontul Şimleului, care creează peisaje frumoase în toate anotimpurile şi oferă destule trasee turistice, pentru cei care iubesc plimbările lungi în mijlocul naturii.

Staţiunea balneoclimaterică Băile Boghiş este alimentată de trei foraje cu apă rece şi trei cu ape minerale sulfuroase, sodice, bicarbonatate, iodurate, clorurate şi termale cu temperatura de 42 de grade Celsius. Aceste ape sunt folosite pentru alimentarea piscinelor, dar mai ales în tratamentele şi procedurile medicale ce se fac în staţiune. În baza de tratament de aici vei găsi trei cabinete medicale, săli pentru kinetoterapie, fizioterapie şi masaj reflexogen, o sală cu bazin de hidrokinetoterapie, o sală cu două văni pentru hidroterapie, precum și un punct de asistenţă medicală şi prim ajutor. Vara, turiştii au la dispoziţie două piscine exterioare, una dintre ele având şi o instalaţie de iluminat nocturn, iar piscina interioară este deschisă tot timpul anului. Merită încercat, mai ales că, de jur împrejur, se găsesc destule atracţii turistice, de la oraşe aflate în plină dezvoltare, la monumente istorice, muzee şi trasee turistice dedicate petrecerii timpului în aer liber. Lacul Cehei şi ştrandul termal numit Broscăria sunt două destinaţii de făcut şi cu rucsacul în spate, în sezonul cald, deoarece peisajul merită a fi admirat în tihnă. La Broscăria puteţi merge şi pentru scăldat, dar şi pentru pescuit.

O staţiune pe lună

Vara, la Boghiş aveţi la dispoziţie 28 de căsuţe turistice şi 17 camere în pensiune turistică. Staţiunea are un restaurant cu 65 de locuri, iar în sezoanele calde sunt deschise două terase, aflate în apropierea piscinelor. De-a lungul râului Barcău se află mai multe zone destinate celor care preferă campingul. Iubitorii concediului la cort au ocazia de a sta la marginea râului, în care pot pescui sau se pot scălda, dar beneficiază şi de umbra bogată a arborilor aflaţi în zonele amenajate pentru camping. Pentru agrement, la Băile Boghiş puteţi să vă aduceţi rachetele de tenis, mingea de fotbal şi cea de volei – există terenuri amenajate pentru aceste sporturi. Iar copiii au câteva locuri dedicate lor, cu leagăne şi alte jucării în aer liber. Un plus al staţiunii este organizarea şi buna gospodărire: în apropierea fiecărui obiectiv veţi găsi suficiente locuri de parcare. La ce să vă aşteptaţi la Băile Boghiş? La un amestec bine echilibrat între tradiţie şi modernism, într-un mediu curat şi îngrijit, care este pregătit să satisfacă nevoia fiecăruia de evadare din cotidian.

Unic în staţiunile României

Staţiunea Băile Boghiş se află la 45 km de municipiul Zalău, la poalele Munţilor Mezeş. Nu departe se întindea, acum 2000 de ani, graniţa Imperiului Roman. Prin urmare, avem câteva monumente arheologice importante de vizitat. Unul dintre ele este Castrul Roman de la Porolissum, aflat la 8 km de Sălaj, şi care este considerat cea mai puternică fortificaţie cu rol de apărare din partea de nord-vest a Provinciei Dacia Romană. Iar mai târziu, în epoca medievală, în această regiune se afla „drumul sării”, celebrul traseu ce unea centrul Europei de Transilvania. Această destinaţie turistică încărcată de istorie şi atrăgătoare pentru un mare număr de turişti este, probabil, unul dintre motivele pentru care unul dintre cele două mari hoteluri nou construite din oraşul Zalău poartă numele castrului.

Beneficii terapeutice

La Băile Boghiş se tratează: afecţiuni reumatismale degenerative cronice – spondiloză cervicală, dorsală şi lombară; artroze şi poliartroze; afecţiuni reumatismele abarticulare; afecţiuni neurologice periferice – pareze uşoare şi sechele minore după poliomielită; afecţiuni traumatice – redori articulare post traumatice; stări după operaţii pe muşchi, articulaţii şi oase, stări după entrose, luxaţii şi fracturi; afecţiuni ginecologice; boli de nutriţie şi metabolism.

Împrejurimi de vizitat

E simplu. Hai la Şimleul Silvaniei, un oraş străvechi. În primul rând ai construcţii vechi, aşa cum sunt ruinele cetăţii Bathory, un model de arhitectură renascentistă în Transilvania. Apoi în oraş se află o biserică romano-catolică veche şi o sinagogă – transformată în primul muzeu al Holocaustului din România, inaugurat în 2005. Nu departe de localitate, într-un peisaj superb, se află Mânăstirea Bic, un loc de pelerinaj cunoscut. Ca o surpriză plăcută aici se află o celebră fabrică de şampanie, iar pentru păstrarea acestei băuturi au fost construite galerii subterane de 3,5 km lungime. Mergi la centrul cultural de la Bic, cu şcolile şi dascălii săi, o atracție pentru cei care iubesc istoria şcolii vechi româneşti. Iar la poalele dealului Măgura se află vechea cetate Dacidava, locuită pe vremuri de dacii liberi. Deasupra acestei cetăţi, în evul mediu, a fost construită o altă fortificaţie, iar săpăturile arheologice au scos la iveală două tezaure de aur şi unul de argint, aflate în muzeele din Viena.

Despre Autor

S-ar putea sa iti placa

Romania nestiuta 0 Comments

Cucerește Cetatea Cârța!

Dacă ai drum pe la Sibiu sau prin împrejurimi, fă câteva opriri în preajma monumentelor istorice, în satele tradiționale și descoperă în tihnă cetățile, bisericile importante și muzeele. Și, orice

Turist in Romania 0 Comments

Un an provocator pentru turismul din Bulgaria

Vara aceasta, pe lângă vremea ploioasă și rece, avem parte și de știri controversate cu privire la destinația de vară nr. 1 a turiștilor români: plaja vecinilor bulgari. Unde este

Turist in Romania 0 Comments

Trenurile Softrans leagă mai ieftin Bucureștiul de litoral

Începând cu 1 august și până la 13 septembrie, operatorul de transport feroviar de călători Softrans intră în forță pe ruta București-Constanța. Trenul Hyperion, fabricat la Craiova, va circula pe

0 Comments

Niciun comentariu inca!

Poti fi primul care comenteaza articolul!

Spune parerea ta