Delta Văcărești devine Parcul Natural Văcărești
Natura a câștigat lupta cu orașul! Pe un loc unde nimeni nu s-ar fi gândit, în mijlocul peisajului urban, au crescut, an de an, copaci, stuf, flori nenumărate, s-au format lacuri și poieni ascunse, în care s-au refugiat, ca într-un paradis secret, animăluțe felurite, gâze, șopârilțe și mii de păsări.
Am poposit, la început de iulie, pe digul ce pare astăzi că a fost construit să protejeze Delta Văcărești. Am coborât pentru câteva fotografii detaliate, am pășit pe poteci, prin foșnetul din stânga și dreapta, în țiuitul viețuitoarelor mărunte ale ierbii. Și, la un moment dat am auzit cântecul cucului! Sfântă natură, am zis, cum ai reușit înaripatule să ajungi aici?
Și atunci m-am bucurat și mai mult că o mulțime de inițiative venite din partea societății civile au pornit lupta pentru a crea Parcul Natural Văcărești. Unul dintre proiecte arată că, dacă se vor lua măsurile legale necesare, Bucureștiul va avea prima arie naturală urbană din România și una dintre cele mai întinse și mai bogate arii naturale urbane umede din Europa.
Recent, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a dat aviz pozitiv în vederea instituirii protecției în zona Văcărești din capitală. Documentul va întregi dosarul de declarare a ariei protejate „Parcul Natural Văcărești”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta. (Silvia Mirea)
Unic în România – o deltă în oraș
Delta Văcărești atrage weekend de weekend din ce în ce mai mulți vizitatori. Unii sunt doar curioși, și vin nepregătiți pentru explorarea unui asemenea spațiu. Și atunci e mai bine ca ei să rămână pe dig, să facă poze și să admire, cu binoclul, peisajul. Există și pasionați de studiul păsărilor, care au descoperit deja peste 90 de specii în delta Bucureștiului. Și ei vin înarmați cu binoclul, aparatul foto și carnețelul de notițe. Mai sunt cei dornici de un grătar! Acest spațiu nu este pentru ei! Pescarii amatori își fac și ei apariția, e adevărat că foarte devreme dimineața… Câteva sfaturi, mai ales acum, în miez de vară: protejați-vă capul de soare cu pălării, încălțați-vă adecvat mersului prin iarbă înaltă, plină de gâgănii și chiar șerpi. Folosiți spray-uri de corp contra insectelor și cremă de protecție solară.
Vorbim de 183 de hectare pline de vegetație, aflate pe teritoriul sectorului 4 cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei. Dacă aveți răbdare, putea vedea ulii, fazani, rațe sălbatice de diferite soiuri, unele protejate la nivel mondial, broaște de tot felul, șopârle și șerpi, pești, mamifere mici. Pentru observarea faunei și vegetației spectaculoase din zonă, recent, într-un bloc din apropiere a fost inaugurat Observatorul Parcului Natural Văcărești.
Despre Autor
S-ar putea sa iti placa
Rendez-Vous cu ”Alice în Țara Minunilor”, la ceainărie, în Pitești
Ceaiul rămâne una dintre băuturile preferate, mai ales în zilele înfrigurate de toamnă. În această periodă, cei mai mulți sunt în căutare de locuri primitoare, dar și cu cele mai
14 Reguli de siguranță și costurile vacanței all inclusive pe litoralul românesc, în 2021
Vaccinarea populației va duce la o relaxare a măsurilor de protecție sanitară, dar asta nu înseamnă că nu va trebui să ne mai protejăm la fel de atent. Din acest
Orhidee sălbatice, în pădurea Letea
Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Aici se află stejari brumării, liane și tei, vulturi și cai sălbatici,
0 Comments
Niciun comentariu inca!
Poti fi primul care comenteaza articolul!